Απόφαση ορόσημο για τη Ρωσία και τις εξαγωγές σιταριού στην Κίνα

ykaiavu / pixabay
Freepen.gr - Η Ρωσία έλαβε το πράσινο φως για την εξαγωγή σίτου που καλλιεργείται σε ολόκληρη τη χώρα στην Κίνα, σε μια απόφαση ορόσημο που θα μπορούσε να αυξήσει τον ανταγωνισμό για πωλήσεις από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.  

Η Κίνα θα δέχεται πλέον σιτάρι και κριθάρι από όλη τη Ρωσία, έναντι επτά περιοχών που επιτρεπόταν προηγουμένως, οι οποίες εξαιρούσαν μεγάλες εκτάσεις καλλιέργειας, δήλωσε η ρωσική υπηρεσία εποπτείας της γεωργίας.  Μέχρι τώρα, οι αποστολές ήταν περιορισμένες λόγω των ανησυχιών της Κίνας σχετικά με τον μύκητα νάνο bunt σε μέρη της Ρωσίας, γράφει το businesslive.co.za.  

Η Ρωσία επιδιώκει εδώ και καιρό να ενισχύσει τις εξαγωγές αγροκτημάτων προς την Κίνα και τα τελευταία χρόνια υπέγραψε συμφωνίες για τη μεταφορά πουλερικών, ενώ σχεδιάζει επίσης να ξεκινήσει τρένα εξπρές τροφίμων. Η συμφωνία δίνει στο γίγαντα του σιταριού την ευκαιρία να αυξήσει τις πωλήσεις σε μια χώρα που έχει γίνει ένας από τους κορυφαίους αγοραστές. Ακολούθησε επίσης την πρώτη προσωπική συνάντηση μεταξύ των προέδρων Βλαντιμίρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ σε περισσότερα από δύο χρόνια.

Στηρίξτε την προσπάθειά μας στο Youtube με μια εγγραφή στο κανάλι μας (Μέση Γραμμή).

«Τα ρωσικά σιτηρά θα μπορούσαν ενδεχομένως να κερδίσουν κάποιο μερίδιο αγοράς από τη Δύση στις κινεζικές αγορές, επομένως θα μπορούσε να φανεί επωφελές για τους πολιτικούς και στις δύο χώρες», δήλωσε τηλεφωνικά ο Andrey Sizov, επικεφαλής του συμβούλου SovEcon. Η Κίνα θα μπορούσε τελικά να γίνει ένας από τους κορυφαίους προορισμούς για το ρωσικό σιτάρι, πρόσθεσε.  

Οι δύο χώρες συνεχίζουν να εργάζονται για πιθανές εμπορικές ευκαιρίες, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εποπτική εταιρεία Rosselkhoznadzor. 

Αυτό περιλαμβάνει ένα σχέδιο που θα επιτρέψει στη Ρωσία να προμηθεύει μπιζέλια στην Κίνα το 2022. Οι ρωσικές εξαγωγές σιταριού έχουν εκτιναχθεί την τελευταία δεκαετία, κερδίζοντας μερίδιο στις βασικές ευρωπαϊκές και αμερικανικές αγορές. Η Κίνα ήταν ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα κράτη και η πρόσβαση σε αυτήν τώρα θα μπορούσε να αμφισβητήσει τις πωλήσεις από τη Γαλλία, την Αυστραλία και τις ΗΠΑ.  

Οι αγορές σιταριού της Κίνας διπλασιάστηκαν μέσα σε λίγα μόλις χρόνια, καθιστώντας την τον τέταρτο μεγαλύτερο εισαγωγέα στον κόσμο. Τα δημητριακά ήταν ελκυστικά για χρήση στις ζωοτροφές και τα αυξανόμενα εισοδήματα ενισχύουν την τοπική ζήτηση για τρόφιμα όπως ψωμί, ζυμαρικά και ζυμαρικά. 

Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για τυχόν μεγάλες πωλήσεις στην Κίνα. Θα υπάρξουν πιθανώς μία ή δύο δοκιμαστικές παραδόσεις αυτή τη σεζόν, σύμφωνα με τον Eduard Zernin, επικεφαλής της Ρωσικής Ένωσης Εξαγωγέων Σιτηρών.

«Οι παραδόσεις μεγάλης κλίμακας μπορεί να ξεκινήσουν τη σεζόν 2022/2023, όπου μπορούμε να περιμένουμε όγκο τουλάχιστον 1 εκατομμυρίου τόνων, με την προοπτική υψηλότερου όγκου καθώς αναπτύσσονται οι εμπορικές σχέσεις», είπε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail