Μια φωτογραφία σύμβολο και όσα δεν αποτύπωσε

Μια από τις πιο διάσημες φωτογραφίες του 20ου αιώνα. Τραβήχτηκε την 1η Φεβρουαρίου 1968 από τον Έντι Άνταμς. Ο αρχηγός της αστυνομίας του Νότιου Βιετνάμ, Nguyen Ngoc Loan εκτελεί τον Nguyen Van Lem, μέλος του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου του Βιετνάμ.

Βαγγέλης Χωραφάς

«Αυτοί οι τύποι έχουν σκοτώσει πολλούς δικούς μας. Νομίζω ότι ο Βούδας θα με συγχωρήσει για την πράξη μου», είπε ο Nguyen Ngoc Loan. Λίγους μήνες αργότερα τραυματίστηκε από ριπή πολυβόλου κοντά στην Σαϊγκόν και οι γιατροί του έκοψαν το πόδι. 

Η φωτογραφία έδωσε στον Έντι Άνταμς το βραβείο Πούλιτζερ του 1969 για την Spot News Photography, αν και αργότερα ειπώθηκε ότι ο ίδιος, είχε μετανιώσει για τον αντίκτυπό της.
Η φωτογραφία έγινε αντιπολεμικό σύμβολο.

Ο Άνταμς έγραψε στο περιοδικό Time:

"Ο στρατηγός σκότωσε τον Βιετκόνγκ, εγώ σκότωσα τον στρατηγό με τη μηχανή μου. Οι φωτογραφίες είναι το πιο ισχυρό όπλο στον κόσμο. Οι άνθρωποι τις πιστεύουν, αλλά οι φωτογραφίες λένε ψέματα, ακόμη και χωρίς χειραγώγηση. Λένε μόνο μισές αλήθειες. Αυτό που δεν λένε οι φωτογραφίες είναι, "Τι θα κάνατε αν ήσασταν ο στρατηγός εκείνη την ώρα και το μέρος εκείνη τη ζεστή μέρα, και πιάνατε τον επονομαζόμενο κακό, αφού σκότωσε έναν, δύο ή τρεις Αμερικανούς στρατιώτες;"

«Έπαιρνα χρήματα για να δείξω έναν άντρα να σκοτώνει έναν άλλο», είπε ο Άνταμς στην τελετή απονομής των βραβείων. «Καταστράφηκαν δύο ζωές και εγώ πληρώνομαι γι' αυτό. Ήμουν ήρωας».

Μαζί με ένα σύντομο φιλμ που γυρίστηκε την ίδια περίοδο από τον εικονολήπτη του NBC Vo Suu-από το οποίο λείπει η φωτογραφία του Άνταμς γιατί εκείνη την στιγμή ένας στρατιώτης πέρασε μπροστά από την κάμερα- η φωτογραφία βοήθησε στο να στραφεί η αμερικανική κοινή γνώμη ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ.

---

O Βαγγέλης Χωραφάς, διευθυντής της ιστοσελίδας γεωπολιτικής geoeurope.org, δημοσιεύει καθημερινά πρωτότυπα άρθρα και αναλύσεις και στην προσωπική του σελίδα στο facebook (facebook.com/vangelis.chorafas).

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail