Ο Ερντογάν αναζητά «γρήγορη λύση» με προσεγγίσεις στο Ισραήλ και την Αρμενία - Αναλυτής

Freepen.gr - Οι προσπάθειες της Τουρκίας να εξομαλύνει τους δεσμούς με την Αρμενία και το Ισραήλ είναι μια τακτική αλλαγή στη διπλωματία παρά μια δέσμευση με βάση τις αξίες για εγκάρδιες σχέσεις, δήλωσε ο Aykan Erdemir, ανώτερος διευθυντής του Προγράμματος Τουρκίας στο Ίδρυμα για την Άμυνα των Δημοκρατιών (FDD) στην Ουάσιγκτον στο podcast του Ahval '12 Minutes'.

Η Τουρκία και η Αρμενία έχουν ορίσει ειδικούς απεσταλμένους για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων, που είχαν διακοπεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, και για το άνοιγμα των κοινών τους συνόρων. Πραγματοποίησαν την πρώτη τους συνάντηση στη Μόσχα στις 14 Ιανουαρίου. 

Ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ μπορεί να επισκεφθεί την Άγκυρα τον επόμενο μήνα αφού το Τελ Αβίβ χαιρέτισε προσεκτικά τις εκκλήσεις της Τουρκίας να αποκαταστήσει τους δεσμούς που έχουν πληγεί από τις διαφορές της περιφερειακής πολιτικής και το παλαιστινιακό πρόβλημα.

«Ο Ερντογάν ελπίζει πως η προσέγγισή του στο Ισραήλ και την Αρμενία θα έχει σημαντικό αντίκτυπο σε αυτό που θεωρεί πολύ αποτελεσματικό λόμπι, δηλαδή το αρμενικό λόμπι και το εβραϊκό λόμπι, στην Ουάσιγκτον και στις ΗΠΑ γενικότερα», είπε ο Ερντεμίρ στην τελευταία εκπομπή του.

Ελπίζει ότι αυτό θα μπορούσε να είναι μια γρήγορη λύση στα προβλήματα της Τουρκίας, είπε ο Ερντεμίρ.

Η τουρκική προσέγγιση είναι πολύ αφελής γιατί δε λαμβάνει υπόψη την πολυπλοκότητα της χάραξης πολιτικής στην Ουάσιγκτον, τόνισε ο αναλυτής.

«Οι αλλαγές τακτικής της κυβέρνησης Ερντογάν, που βασίζονται σε μια πολύ αφελή και απλοϊκή κατανόηση του πόσο περίπλοκες αποφάσεις για το εξωτερικό και την ασφάλεια λαμβάνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, νομίζω πως θα συνεχίσουν να αποτελούν εμπόδιο στον σχεδιασμό και την εφαρμογή της πολιτικής τους», ανέφερε ο Ερντεμίρ.

Οι προσπάθειες της Τουρκίας για εξομάλυνση με την Αρμενία και το Ισραήλ βασίζονται στα μοντέλα του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για προσέγγιση στην Αίγυπτο, μετά στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τέλος στη Σαουδική Αραβία, είπε ο Ερντεμίρ.

Ο Ερντεμίρ σημείωσε πως οι διπλωματικές προσπάθειες της Τουρκίας σε όλη την περιοχή βασίζονται στους ακόλουθους σημαντικούς παράγοντες. Πρώτον, ο Ερντογάν αναγνώρισε ότι η Τουρκία απομονώνεται ολοένα και περισσότερο στην ανατολική Μεσόγειο, γεγονός που δημιουργούσε τόσο διπλωματικό όσο και στρατιωτικό πρόβλημα. Η Τουρκία επιδιώκει επίσης περισσότερη πρόσβαση στις εξαγωγικές αγορές και να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις από το εξωτερικό, ιδιαίτερα από τις χώρες του Κόλπου, μετά από μια οικονομική κατάρρευση, είπε ο Ερντεμίρ.

Η Άγκυρα πιστεύει ότι η διεθνής αντίληψη για τις συγκρούσεις της με την Αρμενία και το Ισραήλ υπονομεύει την εικόνα και τη διπλωματική της επιρροή τόσο στην Ουάσιγκτον όσο και στις Βρυξέλλες, επομένως ελπίζει επίσης πως οι προσπάθειες εξομάλυνσης θα βοηθήσουν στην ενίσχυση της ήπιας ισχύος της Τουρκίας και στον περιορισμό των διπλωματικών ελλειμμάτων και στις δύο πρωτεύουσες. είπε ο Ερντεμίρ.

Η Τουρκία και η Αρμενία έκαναν μια πρώτη προσπάθεια εξομάλυνσης των διπλωματικών σχέσεων το 2009, υπογράφοντας πρωτόκολλα στη Ζυρίχη της Ελβετίας. Τα έγγραφα, τα οποία προέβλεπαν τη δημιουργία επίσημων διπλωματικών δεσμών, το άνοιγμα των συνόρων και το σχηματισμό κοινής επιτροπής για τη μελέτη της Γενοκτονίας των Αρμενίων, δεν επικυρώθηκαν ποτέ από τα κοινοβούλια των δύο χωρών.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail