Ποια είναι η επίσημη θέση της Ρωσίας για τη διαμεσολάβηση μεταξύ Κίνας και Ινδίας;

Πολλοί στην Κοινότητα των Alt-Media - εναλλακτικά ΜΜΕ (AMC) ήλπιζαν ευχάριστα ότι η Ρωσία θα μεσολαβήσει μεταξύ των Κινέζων και Ινδών εταίρων της στο BRICS, του προαναφερθέντος πυρήνα RIC και του SCO, προκειμένου να βοηθήσει στην επίλυση των οικονομικών, χρηματοοικονομικών, επενδυτικών, τεχνολογικών, τεχνικών και εδαφικών τους διαφορών. Αυτή, ωστόσο, δεν είναι η επίσημη ρωσική στάση απέναντι σε αυτό το θέμα. Ο νέος Ρώσος πρεσβευτής στην Ινδία Ντένις Αλίποφ επιβεβαίωσε τη μακροχρόνια θέση της χώρας του ότι θα το κάνει μόνο εάν ζητηθεί και από τις δύο πλευρές και δε θα επιβάλει ποτέ τίποτα σε καμία από αυτές σε μια αποκλειστική συνέντευξη στην Izvestia τον περασμένο μήνα. Υπενθύμισε επίσης σε όλους αυτήν την πολιτική την Πέμπτη, αφού η Κίνα και η Ινδία ξεκίνησαν τον 14ο γύρο συνοριακών διαπραγματεύσεων.

Andrew Korybko - oneworld.press / Παρουσίαση Freepen.gr

Η αλληλεπίδραση σημασίας που έχουν η Κίνα και η Ινδία για τη ρωσική μεγάλη στρατηγική είναι τέτοια που το Κρεμλίνο δεν επιλέγει ποτέ το ένα από το άλλο μέρος, καθώς είναι εξίσου σημαντικές για την Ευρύτερη Ευρασιατική Συνεργασία (GEP). Αν και η Ρωσία υποστηρίζει αδιαμφισβήτητα και αταλάντευτα τη θέση της Ινδίας για το Κασμίρ, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της εδαφικής της διαφοράς με την Κίνα στα Δυτικά Ιμαλάια, δε θα επιβάλει τη θέση της στην Κίνα. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός πως ο πρώην Πρέσβης της στην Ινδία είπε τον Αύγουστο του 2019 μετά την κατάργηση του άρθρου 370 ότι «οι απόψεις μας είναι ακριβώς οι ίδιες». Αυτό συμβαίνει επειδή η ρωσο-κινεζική στρατηγική εταιρική σχέση είναι αρκετά ισχυρή ώστε να διαφωνούν ώριμα κατά καιρούς.

Αξίζει να αναφερθεί ότι και οι τρεις πλευρές είναι ενωμένες στην κοινή τους επιθυμία να ενισχύσουν το τριμερές τους RIC. Το ταξίδι του Προέδρου Πούτιν στην Ινδία στις αρχές Δεκεμβρίου οδήγησε τις δύο πλευρές να συμφωνήσουν σε μια «Σύμπραξη για την ειρήνη, την πρόοδο και την ευημερία», η 73η παράγραφος της οποίας σημειώνει πως «και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία εντός του πλαισίου RIC για την προώθηση κοινών προσεγγίσεων ζητήματα της παγκόσμιας και περιφερειακής ατζέντας. Η ρωσική πλευρά εξέφρασε την εκτίμηση για την προεδρία της Ινδίας στο RIC. Και οι δύο πλευρές χαιρέτησαν τα αποτελέσματα της συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών του RIC στις 26 Νοεμβρίου 2021». Αυτό δείχνει ότι η Ινδία εξακολουθεί να έχει συμφέρον να συνεργάζεται ρεαλιστικά με την Κίνα με αμοιβαία επωφελείς τρόπους.

Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για την Κίνα. Το ταξίδι του Προέδρου Πούτιν εκεί νωρίτερα αυτό το μήνα τους οδήγησε να συμφωνήσουν σε μια κοινή δήλωση «Σχετικά με τις διεθνείς σχέσεις που εισέρχονται σε μια νέα εποχή και την παγκόσμια βιώσιμη ανάπτυξη». Η πρώτη πρόταση της τελευταίας παραγράφου ξεκινά δηλώνοντας πως «Οι πλευρές σκοπεύουν να αναπτύξουν συνεργασία στο πλαίσιο της μορφής «Ρωσία-Ινδία-Κίνα». Πριν από το ταξίδι του Ρώσου ηγέτη εκεί και λίγο μετά την επιστροφή του από την Ινδία, ο βοηθός του Γιούρι Ουσάκοφ αποκάλυψε ότι ο Πρόεδρος Πούτιν συζήτησε το RIC με τον Κινέζο ομόλογό του σε μια τηλεδιάσκεψη στα μέσα Δεκεμβρίου. Και οι δύο πλευρές σύμφωνα με πληροφορίες συμφώνησαν να διερευνήσουν τη δυνατότητα διεξαγωγής άλλης μίας συνόδου κορυφής αρχηγών κρατών κάποια στιγμή φέτος, εάν είναι δυνατόν.

Ενώ ο πρεσβευτής Alipov επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία δεν μεσολαβεί επί του παρόντος μεταξύ των δύο κορυφαίων στρατηγικών ίσης σημασίας εταίρων της επειδή δεν της είχε ζητηθεί να το πράξει, φαίνεται σίγουρα πως ο Πρόεδρος Πούτιν ενθαρρύνει την Κίνα και την Ινδία μέσω της προσωπικής του διπλωματίας ώστε οι ηγέτες τους να μην παραβλέπουν όλα όσα μπορούν να επιτύχουν συνεργαζόμενοι ρεαλιστικά μέσω του RIC. Αυτό δείχνει τον πραγματικό σεβασμό της Ρωσίας για τα συμφέροντά της, τόσο ατομικά όσο και συλλογικά, ότι ο Πρόεδρος Πούτιν προφανώς αισθάνεται τόσο πάθος για την επίλυση των ζητημάτων τους που θα διασφάλιζε πως οι κοινές δηλώσεις του και με τους δύο εμπεριέχουν πάντα κάποια θετική αναφορά στο RIC.

Τα εύσημα πηγαίνουν επίσης στον Πρόεδρο Σι και στον Πρωθυπουργό Μόντι, φυσικά, οι οποίοι προφανώς συμφώνησαν να συμπεριλάβουν αυτές τις αναφορές στις κοινές τους δηλώσεις με τη Ρωσία. Παρόλο που οι δεσμοί μεταξύ Κίνας και Ινδίας παραμένουν τεταμένοι, ειδικά για το ανεπίλυτο συνοριακό τους ζήτημα, και οι δύο έχουν κοινό συμφέρον να επεκτείνουν συνολικά τις στρατηγικές σχέσεις με τον κοινό τους Ρώσο εταίρο. Αυτή η παρατήρηση επιβεβαιώνει την επιτυχία της μεγάλης στρατηγικής της Μόσχας του 21ου αιώνα να γίνει η υπέρτατη «εξισορροπητική» δύναμη της Ευρασίας, για την οποία έχει εργαστεί ενεργά για να διαχειριστεί τις κινεζο-ινδικές εντάσεις με ήπιους τρόπους που σέβονται τα εθνικά τους συμφέροντα και την κυριαρχία, χωρίς να αγνοούν τον ελέφαντα στο δωμάτιο.

Από αυτή τη διορατικότητα, οι παρατηρητές μπορούν να συμπεράνουν ότι ενώ η Ρωσία δε μεσολαβεί μεταξύ Κίνας και Ινδίας, δεν αγνοεί επίσης τα προβλήματά τους. Τούτου λεχθέντος, ο Πρόεδρος Πούτιν ενθαρρύνει πολύ ευγενικά τους ομολόγους του να θυμούνται πάντα τη σημασία του RIC καθ' όλη τη διάρκεια των τακτικών αλληλεπιδράσεών του μαζί τους. Αυτή είναι η πιο ισορροπημένη δυνατή προσέγγιση, καθώς δεν επιβάλλει τίποτα σε κανέναν, επειδή αποφεύγει οποιεσδήποτε προτάσεις για την επίλυση των διαφορών τους, ωστόσο εξακολουθεί να χρησιμεύει στο να δίνουν σήμα ο ένας στον άλλον και στον υπόλοιπο κόσμο πως θα εκτιμούν πάντα αυτήν την τριμερή μορφή. Αυτό επιβεβαιώνει πόσο βαθιά αφοσιωμένη είναι η Ρωσία και ο ηγέτης της στην κοινή υπόθεση της πολυπολικότητας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail