Η Ουγγαρία λέει ΟΧΙ σε έξτρα στρατεύματα του ΝΑΤΟ εν μέσω της ουκρανικής κρίσης

Μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα φαίνεται να ακολουθεί διαφορετικούς δρόμους από τα κεντρικά σχέδια του ΝΑΤΟ. Σε πρόσφατη επίσημη δήλωση, ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η χώρα του δε θα επιτρέψει την άφιξη περισσότερων στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στο έδαφός της. Η υπόθεση καταδεικνύει περαιτέρω στοιχεία της κρίσης στη νομιμότητα του αντιρωσικού λόγου της δυτικής συμμαχίας, που πείθει όλο και λιγότερους ανθρώπους.

Lucas Leiroz, ερευνητής στις Κοινωνικές Επιστήμες στο Rural Federal University του Ρίο ντε Τζανέιρο, γεωπολιτικός σύμβουλος - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Peter Szijjarto, υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Euronews στις 9 Φεβρουαρίου, δήλωσε πως η Ουγγαρία δεν είναι πρόθυμη να δεχθεί στρατεύματα του ΝΑΤΟ στο έδαφός της εν μέσω της τρέχουσας ουκρανικής κρίσης. Για αυτόν, οι ουγγρικές ένοπλες δυνάμεις είναι αρκετά καλά προετοιμασμένες και εξοπλισμένες για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε απειλή πολέμου στην περιοχή, επομένως δεν υπάρχει ανάγκη εισαγωγής περισσότερων ξένων στρατευμάτων.

Αυτά ήταν μερικά από τα λόγια του: «Όχι, δεν έχουμε συμφωνήσει σε αυτό και δε θα συμφωνήσουμε γιατί έχουμε ήδη τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ στο έδαφος της χώρας, που είναι ο ουγγρικός στρατός και οι ουγγρικές ένοπλες δυνάμεις, [βρίσκονται] το κατάλληλο σχήμα για να εγγυηθεί την ασφάλεια της χώρας. Άρα δε χρειαζόμαστε επιπλέον στρατεύματα στο έδαφος της Ουγγαρίας». Ο Szijjarto σχολίασε επίσης πως η τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία θυμίζει την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, που ήταν "πολλές δεκαετίες όπου εμείς [ο ουγγρικός λαός] υποφέραμε (...) Γι' αυτό δε θέλουμε να επιστρέψουν αυτοί οι καιροί. Ζητάμε, προτρέπουμε η διεθνής κοινότητα να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να αποφύγει την επιστροφή του Ψυχρού Πολέμου, να αποφύγει να επιστρέψει ακόμη και η ψυχή του Ψυχρού Πολέμου γιατί το μάθαμε από την ιστορία, δυστυχώς πολύ ξεκάθαρα, ότι όποτε υπάρχει σύγκρουση Ανατολής-Δύσης, τα κράτη της κεντρικής Ευρώπης χάνουν και δε θέλουμε να είμαστε ξανά χαμένοι".

Εκτός από τον αποκλεισμό της πιθανότητας υποδοχής στρατευμάτων και τη λήψη θέσης ενάντια σε έναν «νέο ψυχρό πόλεμο», ο υπουργός εξέφρασε επίσης σκεπτικισμό για την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής των μέτρων καταναγκασμού κατά της Μόσχας: «Αν δείτε τις ίδιες τις κυρώσεις, είναι αποτυχία. Δε λειτουργούν. Είναι ανεπιτυχείς. Το εμπόριο μεταξύ της Γερμανίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχει αυξηθεί από τότε που επιβλήθηκαν οι κυρώσεις. (...) Πρέπει να επενδύσουμε στη διπλωματία, πρέπει να επενδύσουμε στο διάλογο. Αυτό είναι γιατί παροτρύνουμε τη Ρωσική Ομοσπονδία και τους δυτικούς συμμάχους μας, τις μεγάλες χώρες, τις ισχυρές χώρες, να μην εγκαταλείψουν την ελπίδα για ειρηνική διευθέτηση, αντίθετα, να μιλήσουν μεταξύ τους γιατί για άλλη μια φορά, θέλω να υπογραμμίσω ότι για εμάς, μάλλον μικρές χώρες της Κεντρικής Ευρώπης,μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνο αν λάβει χώρα βίαιη ενέργεια».

Η ομιλία του Szijjarto έρχεται ως απάντηση της Ουγγαρίας στην πρόσφατη αμερικανική πίεση για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να αποδεχθούν νέα στρατεύματα του ΝΑΤΟ να αναπτύσσονται στα εδάφη τους. Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας Τζον Κίρμπι είπε πως η Ουάσιγκτον θα στείλει μια νέα ομάδα στρατευμάτων στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης μιας ομάδας περίπου 1.000 ανδρών στη Ρουμανία, μια χώρα που συνορεύει με την Ουγγαρία και έχει ήδη εγκαταστήσει περισσότερους από 900 Αμερικανούς στρατιώτες. Στις 8 Φεβρουαρίου, οι πρώτοι στρατιώτες της νέας αμερικανικής μοίρας για τη Ρουμανία έφτασαν στο Βουκουρέστι, γεγονός που αύξησε την πίεση αυτή την εβδομάδα στη Βουδαπέστη να δώσει οριστική απάντηση σχετικά με την υποδοχή των στρατευμάτων, αλλά η ουγγρική κυβέρνηση φαίνεται πραγματικά πρόθυμη να μην ακολουθήσει τις τάσεις σε γειτονικά έθνη.

Στην πραγματικότητα, αυτού του είδους η στάση τηρείται απλώς και μόνο επειδή η Βουδαπέστη δεν πιστεύει πλέον στην ύπαρξη ρωσικού σχεδίου εισβολής. Και είναι πολύ πιθανό ότι και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα εγκαταλείψουν σύντομα αυτό το αφήγημα. Αυτό είναι φυσικό επακόλουθο των πρόσφατων γεγονότων. Το ΝΑΤΟ μιλούσε για μια τέτοια εισβολή εδώ και πολύ καιρό, αλλά δε συνέβη ποτέ και είναι απίθανο να συμβεί, οπότε δεν υπάρχει λόγος να αποδεχτούμε οι ευρωπαϊκές χώρες να έχουν γεμίσει παθητικά με χιλιάδες Αμερικανούς στρατιώτες. Δεν υπάρχει καμία απειλή που να δικαιολογεί αυτό.

Επιπλέον, όσον αφορά τη γνώμη κατά των κυρώσεων και υπέρ του διμερούς διαλόγου, μπορούμε να δούμε πως η ουγγρική κυβέρνηση διαμορφώνει μια σταθερή φιλοδιπλωματική στάση. Αυτή η θέση είναι συνέπεια των φιλικών δεσμών που προσπαθεί να αναπτύξει τον τελευταίο καιρό ο Βίκτορ Όρμπαν - γι' αυτό και υφίσταται τόση κριτική εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στις αρχές Φεβρουαρίου, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τη Μόσχα και μίλησε με τον Πούτιν για διάφορα στρατηγικά θέματα στις διμερείς σχέσεις, συμπεριλαμβανομένων ζητημάτων ασφάλειας στην Ευρώπη, εμπορίου φυσικού αερίου, μεταξύ άλλων. Στη Δύση, η στάση του Όρμπαν έχει επικριθεί λόγω της στιγμής των εντάσεων, αλλά ήταν μια ευκαιρία να καταστεί σαφές ότι η ουγγρική θέση είναι αντιπολεμική, κατά των κυρώσεων και υπέρ της διπλωματίας. Τώρα, τα λόγια του Szijjarto επιβεβαιώνουν αυτή τη θέση.

Είναι πιθανό να χρειαστεί χρόνος, αλλά κάποια στιγμή και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα αρχίσουν να υιοθετούν την ίδια στάση με την Ουγγαρία. Δεν υπάρχει πιθανότητα να αντέξει η αφήγηση για «ρωσική εισβολή», δεδομένου πως είναι αβάσιμη και ψευδής. Εάν δεν υπάρχει απειλή πολέμου, δε θα υπάρχει κανένας λόγος για αυτές τις κυβερνήσεις να θέλουν τα εδάφη τους να καταληφθούν από ξένα στρατεύματα και αυτό θα προκαλέσει αναπόφευκτα μια υποχώρηση του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail