Αρχαιοκάπηλοι οι Τούρκοι και οι βασιβουζούκοι τους λεηλατούν τους αρχαίους θησαυρούς της Συρίας

Freepen.gr - Η συριακή κυβέρνηση κατηγόρησε τις τουρκικές αρχές και τις υποστηριζόμενες από την Τουρκία φατρίες της εξτρεμιστικής ισλαμικής αντιπολίτευσης για ανασκαφές σε έναν αρχαιολογικό χώρο στην ύπαιθρο του Αφρίν, στο βόρειο Χαλέπι, σε αναζήτηση θαμμένων θησαυρών.

Οι τουρκικές δυνάμεις έχουν ανασκάψει έναν αρχαιολογικό λόφο στο νότιο τμήμα του χωριού Marwaniyah Tahtani κοντά στα τουρκικά σύνορα στην περιοχή Sheikh al-Hadid, ανέφερε η φιλοκυβερνητική εφημερίδα al-watan επικαλούμενη ντόπιους.

Δεκάδες καλλιεργούμενες εκτάσεις που περιβάλλουν τον λόφο έχουν ανασκαφεί, ψηλοί πρόποδες έχουν καταστραφεί και αρχαιολογικά στρώματα έχουν υποστεί ζημιές και κλοπή, πρόσθεσε η πηγή.

Στα τέλη Δεκεμβρίου, φατρίες που συνδέονται με τον υποστηριζόμενο από την Τουρκία Συριακό Εθνικό Στρατό (SNA) άρχισαν να σκάβουν με μπουλντόζες αναζητώντας αρχαιότητες στον αρχαιολογικό χώρο Tel Aboush στην ύπαιθρο του Αφρίν.

Η κλοπή αρχαιοτήτων στην πόλη Αφρίν πραγματοποιείται συστηματικά και διεξάγεται από την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών.

Στα τέλη Νοεμβρίου, οι τουρκικές αρχές εισήγαγαν βαρείς εκσκαφείς στην περιοχή Maabatli για να σκάψουν για αρχαιότητες με στόχο να τις λεηλατήσουν, είπαν κάτοικοι της περιοχής.

Οι ανασκαφές ξεκίνησαν στην τοποθεσία Kali Khariba, στο βόρειο Αφρίν, υπό την επίβλεψη της υποστηριζόμενης από την Τουρκία φατρίας Muhammad al-Fateh που ελέγχει την περιοχή.

Η τοποθεσία Kali Khariba είναι πλούσια σε αρχαία πηγάδια και θαμμένους θησαυρούς, σύμφωνα με την πηγή.

Η περιοχή του Αφρίν περιλαμβάνει 56 αρχαιολογικούς χώρους που είναι εγγεγραμμένοι στις συριακές κυβερνητικές υπηρεσίες, επιπλέον των 40 αρχαιολογικών χώρων που τεκμηριώθηκαν από τη Διεύθυνση Αρχαιοτήτων στην Αυτόνομη Διοίκηση του Αφρίν μεταξύ 2014 και 2018.

Τον Ιούλιο του 2019, η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Μουσείων στη Συρία κάλεσε διεθνείς οργανισμούς, διεθνείς νομικές και ακαδημαϊκές προσωπικότητες που ενδιαφέρονται για τον πολιτισμό και όλους όσους ενδιαφέρονται για τον ανθρώπινο πολιτισμό να παρέμβουν για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Συρίας και να θέσουν τέλος στην άδικη επίθεση του τουρκικού στρατού στους αρχαιολογικούς χώρους στην ύπαιθρο του Χαλεπίου.

Η κυβερνητική ανακοίνωση εκείνη την εποχή ανέφερε ότι φωτογραφίες από το Αφρίν έδειχναν την ανακάλυψη σπάνιων αγαλμάτων και γλυπτών που χρονολογούνται από την πρώτη χιλιετία π.Χ. και τη ρωμαϊκή εποχή.

* πληροφορίες npasyria.com

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail