Η Τουρκία στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας - Ερντογάν

τουρκική προεδρία
Freepen.gr - Η Τουρκία είναι έτοιμη να κάνει ό,τι μπορεί για να τερματίσει την κρίση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δημοσιογράφους την Πέμπτη μετά τη συνάντησή του με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Θα ήθελα να δηλώσω ότι συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας», ανέφερε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

«Τόνισα για άλλη μια φορά σήμερα ότι μπορούμε με χαρά να φιλοξενήσουμε μια σύνοδο κορυφής μεταξύ ηγετών ή συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο. Εμείς ως Τουρκία σκεφτόμαστε πώς μπορούμε να μειώσουμε τις εντάσεις αντί να πυροδοτούμε τις φλόγες», συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν ζήτησε «ειρηνικές και διπλωματικές» λύσεις στην κρίση Ουκρανίας-Ρωσίας, προτρέποντας για ένα πλαίσιο των Συμφωνιών του Μινσκ.

Η Τουρκία και η Ουκρανία αύξησαν τον όγκο του εμπορίου τους στα 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια από πέρυσι, με άνοδο 60%, είπε ο Ερντογάν, εκφράζοντας την ελπίδα του για στόχο όγκου εμπορίου 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τουρκικές εταιρείες αναλαμβάνουν έργα υποδομής της Ουκρανίας και οι δύο χώρες ενισχύουν την τουριστική συνεργασία, πρόσθεσε.

«Όπως έγινε μέχρι σήμερα, πιστεύω πως θα ενισχύσουμε τη διμερή μας συνεργασία σε κάθε τομέα σε μια βάση κερδοφόρα», είπε ο Ερντογάν.

Μιλώντας μετά τον Ερντογάν, ο Ζελένσκι τον ευχαρίστησε για την προσφορά του για μεσολάβηση και την «ενεργή συμμετοχή της Τουρκίας στην Πλατφόρμα της Κριμαίας για την απελευθέρωση της Κριμαίας και την προστασία των δικαιωμάτων των κατοίκων της».

Η αμυντική συνεργασία είναι μια «κινητήρια δύναμη πίσω από τη στρατηγική μας συνεργασία», είπε ο Ζελένσκι.

Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν συμφωνίες για την επέκταση των εργασιών κατασκευής του Τούρκου κατασκευαστή drone Baykar στην Ουκρανία. Η Baykar ανήκει στα πεθερικά του Ερντογάν και παράγει μεταξύ άλλων τα δημοφιλή οπλισμένα drones Bayraktar-2 της Τουρκίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail