Βάζει πλώρη για τον Πολικό Δρόμο του Μεταξιού η Κίνα - Τα δύο βαριά πλοία που θα ναυπηγήσει για την Αρκτική

Freepen.gr -
Το κινεζικό υπουργείο Μεταφορών εξέδωσε έγγραφο πολιτικής που ζητά την κατασκευή ενός τρίτου βαρέος παγοθραυστικού και ενός βαρέος ανυψωτικού πλοίου 100.000 τόνων, όπως το ρωσικό που χειρίζεται επί του παρόντος προκατασκευασμένες μονάδες στα ρωσικά σχέδια LNG κατά μήκος της Βόρειας Θαλάσσιας Διαδρομής.

Όπως αναφέρει το eurasiareview.com, το τρίτο παγοθραυστικό, που θα παραδοθεί σε ένα ή δύο χρόνια, και το βαρύ ανυψωτικό σκάφος θα καταστήσουν την Κίνα σχεδόν ισότιμο εταίρο με τη Ρωσία τουλάχιστον στο ανατολικό μισό της Βόρειας Θαλάσσιας Διαδρομής και θα ασκήσουν νέα πίεση στο Αρκτικό Συμβούλιο να παραδεχθεί το Πεκίνο ως μέλος.

Το έγγραφο πολιτικής ζητά την τυποποίηση των κινεζικών παγοθραυστικών, μια ένδειξη ότι σχεδιάζει να κατασκευάσει πολύ περισσότερα από αυτά τα επόμενα χρόνια, παρόλο που η Κίνα δεν έχει παγωμένα χωρικά ύδατα.

Ενώ το τρίτο παγοθραυστικό της Κίνας, όπως τα δύο πρώτα του, θα είναι πετρελαιοκίνητο, το έγγραφο πολιτικής υπονοεί ξεκάθαρα όπως το Πεκίνο θα ήθελε να αναπτύξει ένα πυρηνικό παγοθραυστικό όπως αυτά που έχει ήδη η Μόσχα. Εάν αυτό συμβεί, τότε η Κίνα θα απαιτούσε σχεδόν σίγουρα το καθεστώς ισότιμου εταίρου με τη Μόσχα στον χειρισμό της Βόρειας Θαλάσσιας Διαδρομής.

Ο Marc Lanteigne, ειδικός στην πολιτική της Αρκτικής στο Πανεπιστήμιο του Tromso, τονίζει πως αυτά τα σχέδια «δείχνουν ότι η Κίνα εξακολουθεί να βλέπει την Αρκτική ως προτεραιότητα και θέλει να συνεχίσει να αναπτύσσει τον Πολικό Δρόμο του Μεταξιού παρά τις πολλές αποτυχίες στο Βορρά [και] παρά αβεβαιότητες για τη μεταπανδημική οικονομία».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail