Δόγμα Γκερασίμοφ: «Η πολιτική είναι η συνέχεια του πολέμου»

Μια θεώρηση που επικρατεί στη Δύση είναι η φράση του Κλαούζεβιτς ότι: «Ο πόλεμος είναι η συνέχεια της πολιτικής με άλλα μέσα». Η Ρωσία όμως στην Ουκρανία εφάρμοσε το δόγμα Γκερασίμοφ, ότι: «Η πολιτική είναι η συνέχεια του πολέμου».

Λάμπρος Τζούμης, αντιστράτηγος ε.α.

Ο Βαλέρι Γκερασίμοφ (φωτο) ήταν Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας και πρώτος αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας, που διορίστηκε σε αυτή την θέση από τον πρόεδρο Πούτιν το 2012.

Σύμφωνα με τη άποψη του δυτικού κόσμου, η λήψη των αποφάσεων, σχετικά με την ανάληψη πολεμικών επιχειρήσεων, απαιτεί χρονοβόρο και επίπονο δημόσιο διάλογο, επίτευξη συναινέσεων και συντονισμό διαφόρων κρατικών φορέων, γεγονός που οδηγεί στην αποκάλυψη των προθέσεων του επιτιθέμενου και δίνει χρόνο αντίδρασης και προετοιμασίας στο κράτος - στόχο. Επιπλέον, στην περίπτωση διεξαγωγής επιχειρήσεων, λαμβάνεται υπόψη, ένα ευρύ φάσμα περιορισμών, που απορρέουν από το Δίκαιο του Πολέμου.

Αντίθετα, στην περίπτωση του δόγματος Γκερασίμοφ, επιβάλλεται η ενοποίηση όλων των φορέων λήψης απόφασης και η απόλυτη μυστικότητα, ενώ δεν λαμβάνεται υπόψη το Διεθνές Δίκαιο, η δυνατότητα νομιμοποίησης των ενεργειών και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όλα αυτά, αφενός ελαχιστοποιούν τον χρόνο λήψης της απόφασης και διευκολύνουν τον αιφνιδιασμό του αντιπάλου, αφετέρου επιτρέπουν στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις να ενεργούν με ιδιαίτερη σκληρότητα.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό του δόγματος Γκερασίμοφ είναι η υπερίσχυση των μη στρατιωτικών επιχειρήσεων σε σχέση με τις στρατιωτικές για την επίτευξη στρατηγικού αποτελέσματος. Ως μη συμβατικές επιχειρήσεις θεωρούνται ο επικοινωνιακός πόλεμος, οι πολιτικές και διπλωματικές πιέσεις, οι οικονομικές κυρώσεις, η ανάληψη κυβερνοεπιθέσεων, κ.λπ. Στην περίπτωση της αποτυχίας των μη στρατιωτικών επιχειρήσεων το δόγμα προβλέπει την ανάληψη συμβατικών επιχειρήσεων.

Στην περίπτωση της Ουκρανίας, οι μη συμβατικές επιχειρήσεις δεν απέδωσαν τα επιθυμητά αποτελέσματα και οι Ρώσοι αποφάσισαν την ανάληψη στρατιωτικών επιχειρήσεων με όλα τα χαρακτηριστικά που αναφέρθηκαν πιο πάνω. Οι Ουκρανοί και η Δύση, δεν περίμεναν την εκτόξευση επιθετικών επιχειρήσεων, αλλά τη συνέχιση ενός πολέμου τριβής που θα αποσκοπούσε σε ανατροπή της ουκρανικής κυβέρνησης και στην κατάληψη της εξουσίας από μια φιλορωσική κυβέρνηση. Όμως, οι Ρώσοι εφάρμοσαν το δόγμα Γκερασίμοφ, κατά περίπτωση, και στη χειρότερη εκδοχή του, εκτιμώντας ότι η Δύση, τόσο για να αποφύγει το ενδεχόμενο ενός γενικευμένου πολέμου όσο και για λόγους ενεργειακής ασφάλειας, δεν θα τολμήσει να εμπλακεί στην Ουκρανία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail