Πώς οι Ιρλανδοί ψαράδες έκαναν το ρωσικό ναυτικό να υποχωρήσει

Σε μια ιστορία αντάξια μιας ταινίας, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι θα επανατοποθετήσει τις ναυτικές ασκήσεις μακριά από τις ακτές της Ιρλανδίας, αφού αντιμετώπισε σημαντική απώθηση από Ιρλανδούς ψαράδες. Ενώ οποιαδήποτε μελλοντική ταινία θα λάβει πιθανότατα ένα δίκαιο μερίδιο καλλιτεχνικής άδειας, η αληθινή ιστορία εξακολουθεί να είναι αξιοσημείωτη.

Peter Suciu - nationalinterest.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Με το επιχείρημα ότι η μοναδική θαλάσσια άγρια ​​ζωή της περιοχής θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο, οι Ιρλανδοί αξιωματούχοι δήλωσαν προηγουμένως ότι οι ασκήσεις δεν ήταν ούτε ευπρόσδεκτες ούτε επιθυμητές. Ωστόσο, το Δουβλίνο παρέμεινε ανίκανο να πείσει τη ρωσική κυβέρνηση να μετεγκαταστήσει τις ασκήσεις. Στην πραγματικότητα, η Μόσχα υιοθέτησε αρκετά σκληρή στάση στο θέμα.

«Δεν υπάρχει τίποτα που να ανησυχεί, να θορυβεί ή να ενοχλεί και το έχω εξηγήσει εκτενώς στους Ιρλανδούς συναδέλφους μας», είπε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ιρλανδία, Γιούρι Φιλάτοφ, την περασμένη εβδομάδα σε δημοσιογράφους.  

Παρά τους ισχυρισμούς του Filatov, η άσκηση απείλησε τα προς το ζην των ψαράδων της Ιρλανδίας, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες θα χάσουν ένα εκατομμύριο τόνους ψαριών. Και όταν το Δουβλίνο φαινόταν ανίκανο ή απρόθυμο να κάνει κάτι, ο Πάτρικ Μέρφι, ο διευθύνων σύμβουλος του Ιρλανδικού Οργανισμού Παραγωγών Ψαριών Νότου και Δύσης, αποφάσισε να παρέμβει. 

«Αυτοί είναι οι τρόποι διαβίωσης των ψαράδων και των οικογενειών των ψαράδων σε όλη την ακτή εδώ», είπε ο Murphy στο ραδιόφωνο RTE. "Είναι τα νερά μας. Μπορείτε να φανταστείτε αν οι Ρώσοι έκαναν αίτηση να πάνε στην ηπειρωτική χώρα της Ιρλανδίας για να εκτοξεύσουν πυραύλους, πόσο μακριά θα έφταναν με αυτό;".

Διπλωματία των αλιευτικών σκαφών

Ο Μέρφι συναντήθηκε απευθείας με τον Φιλάτοφ την περασμένη εβδομάδα για να μεταφέρει τη θέση των ψαράδων, προειδοποιώντας ότι οι τελευταίοι σχεδίαζαν να ψαρέψουν ανεξάρτητα από τις ναυτικές δραστηριότητες.

"Τα σκάφη μας θα βγουν σε αυτήν την περιοχή την 1η Φεβρουαρίου για να ψαρέψουν", είπε ο Murphy στο Politico στις 25 Ιανουαρίου. "Όταν ένα σκάφος πρέπει να επιστρέψει στο λιμάνι, ένα άλλο θα βγει, ώστε να υπάρχει συνεχής παρουσία στο νερό εάν αυτό είναι κοντά στο σημείο όπου διεξάγεται η [στρατιωτική] άσκηση, αναμένουμε πως οι ρωσικές ναυτικές υπηρεσίες συμμορφώνονται με τους κανονισμούς κατά της σύγκρουσης».  

Αναγνωρίζοντας πως η συνεχής παρουσία ιρλανδικών αλιευτικών σκαφών σίγουρα θα είχε αντίκτυπο στις ασκήσεις, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα μετέφερε τις ασκήσεις το περασμένο Σάββατο.

«Σε απάντηση στα αιτήματα της ιρλανδικής κυβέρνησης καθώς και της Ιρλανδικής Οργάνωσης Ιχθυοπαραγωγών Νότου και Δύσης, ο Υπουργός Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Σόιγκου αποφάσισε, ως χειρονομία καλής θέλησης, να μετεγκαταστήσει τις ασκήσεις από το Ρωσικό Ναυτικό… με στόχο να μην παρεμποδιστούν οι αλιευτικές δραστηριότητες από τα ιρλανδικά σκάφη στις παραδοσιακές αλιευτικές περιοχές», ανέφερε σε δήλωση η ρωσική πρεσβεία στο Δουβλίνο.

Η προτεινόμενη άσκηση στα ανοικτά των ακτών της Ιρλανδίας ήταν μόνο μία από τις ασκήσεις του ρωσικού ναυτικού που έχουν προγραμματιστεί για το 2022. Σύμφωνα με δημοσίευμα του TASS, οι ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν σε θάλασσες δίπλα στο ρωσικό έδαφος και σε άλλες επιχειρησιακά σημαντικές περιοχές. Θα πραγματοποιηθούν χωριστές ασκήσεις στη Μεσόγειο, τη Βόρεια και τη Θάλασσα του Οχότσκ, καθώς και στον βορειοανατολικό Ατλαντικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό. Συνολικά, στις ασκήσεις θα συμμετέχουν περισσότερα από 140 πολεμικά πλοία και πλοία υποστήριξης, περισσότερα από εξήντα αεροσκάφη, 1.000 μονάδες στρατιωτικού υλικού και περίπου 10.000 στρατιώτες.

Η Ρωσία υποχώρησε

Αν και είναι απίθανο η Ρωσία να είναι τόσο πρόθυμη να μεταφέρει τις μελλοντικές ασκήσεις, φαίνεται ότι οι Ιρλανδοί ναύτες στάθηκαν όπως ο Δαβίδ απέναντι στον Γολιάθ της Μόσχας.

Όπως ανέφερε το DefenceOne , "Οι Ιρλανδοί ψαράδες δεν ταπείνωσαν απλώς τη Μόσχα: ντροπιάζουν επίσης τις προσπάθειες αποτροπής των δυτικών πρωτευουσών. Και το έκαναν ανακοινώνοντας ασύμμετρη αποτροπή. Οι Ιρλανδοί σαφώς δεν θα μπορούσαν να πλεύσουν σε βασικά ρωσικά αλιευτικά ύδατα για να να εκδικηθούν βλάπτοντας τα ψάρια εκεί, και κάτι τέτοιο θα ήταν ούτως ή άλλως προκλητικό. Αλλά θα μπορούσαν να κάνουν ειρηνικές δουλειές στην ιρλανδική ΑΟΖ σε τόσο μεγάλους αριθμούς που οι Ρώσοι θα δυσκολεύονται να πραγματοποιήσουν την άσκησή τους».

Αν μόνο αυτοί οι ψαράδες μπορούσαν να σταματήσουν τη συσσώρευση στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας στα σύνορά της με την Ουκρανία.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail