Πόλεμος στον 21ο αιώνα - Τον Ασκό του Αιόλου άνοιξε το ίδιο το ΝΑΤΟ με το Κόσοβο

φωτο: nato.int/cps/en/natohq/topics_111767.htm
Στον 21ο αιώνα βρίσκεται η Ε.Ε., άντε και οι Ν. Ζηλανδία - Αυστραλία. Δε βρίσκεται η ανθρωπότητα, ούτε καν οι ΗΠΑ. Η Ε.Ε. αποφάσισε - και δημιούργησε τους αντίστοιχους θεσμούς - να μην ξαναχρησιμοποιήσει βία για την επίλυση των διαφορών των κρατών που τη συναποτελούν. Η Ε.Ε. έχει καταλάβει πως η ευημερία των πολιτών δεν εξαρτάται από το μέγεθος του κράτους στο οποίο ανήκουν, ούτε από το ποιος διοικεί την Αλσατία και τη Λωρραίνη. 

Θάνος Τζήμερος

Άλλα κράτη αυτό δεν το ασπάζονται. Οπότε το ερώτημα είναι: τι κάνει ο Δυτικός Κόσμος, όταν ένα κράτος που ζει σε άλλη εποχή εισβάλλει στο γειτονικό του; Λειτουργεί ως παγκόσμιος αστυνόμος; Πέρα από το θεωρητικό πρόβλημα της νομιμοποίησης αυτού του ρόλου, μια τέτοια κίνηση θα σήμαινε πόλεμο με τον εισβολέα, και στην περίπτωση της Ρωσίας, πολύ πιθανόν, πυρηνικό ολοκαύτωμα.

Κάθεται και κοιτάει; Η απάντηση δεν είναι καθόλου εύκολη, όταν τα πράγματα έχουν φτάσει στο μη περαιτέρω. Θα ήταν πιο εύκολη, αν στη Δύση υπήρχε σοβαρή διπλωματία, με οραματιστές πολιτικούς, κι όχι κολλεγιόπαιδα του χαβαλέ και της ντόλτσε-βίτα. 

Επιμένω πως το δόγμα του ΝΑΤΟ έπρεπε να αλλάξει μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ και να προσεγγίσει τη Ρωσία με σκοπό να την εντάξει στους κόλπους του. Ο Πούτιν σχεδόν το ζήτησε το 2007. Φυσικά αυτό δεν είναι ελαφρυντικό για την εισβολή του στην Ουκρανία, αλλά σ΄αυτή την ιστορία δεν υπάρχουν καλοί και κακοί. 

Τον Ασκό του Αιόλου, για την αναθεώρηση των συνόρων, άνοιξε το ίδιο το ΝΑΤΟ με το Κόσοβο. Ο βρώμικος πόλεμος του προς τη Ρωσία έχει ιστορία δεκαετιών με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, που περιέλαβε τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, και τα οπλικά συστήματα που εγκαθιστά στην αυλή της Ρωσίας, παρά τη ρητή του διαβεβαίωση προς τη Ρωσία ότι δε θα το κάνει. 

Ειδικά στην Ουκρανία, η Δύση έβαλε το χεράκι της με την εξέγερση του Μαϊντάν και την ανάδειξη ενός κωμικού ηθοποιού στον προεδρικό θώκο. Πόσο όμως αυτό ωφέλησε τους Ουκρανούς; 32 χρόνια μετά την κατάρρευση του σιδηρού παραπετάσματος, η Ουκρανία παραμένει μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης, παρά το ότι είναι ο σιτοβολώνας της, λόγω κακοδιοίκησης, διαφθοράς και ολιγαρχικής διάρθρωσης της Οικονομίας. 

Έχεις λοιπόν ένα αποτυχημένο κράτος, στο οποίο η Δημοκρατία λειτουργεί μόνο ως προς την εναλλαγή στην εξουσία ανίκανων έως κωμικών - κυριολεκτικά και μεταφορικά - πολιτικών και ένα στιβαρό κράτος με αυταρχική κυβέρνηση, στο οποίο η Δημοκρατία, έτσι όπως την ξέρουμε στη Δύση, δεν λειτουργεί.

Στηρίξτε την προσπάθειά μας στο Youtube με μια εγγραφή στο κανάλι μας (Μέση Γραμμή).

Και το δεύτερο, από το οποίο εξαρτάσαι ενεργειακά, εισβάλλει στο πρώτο. Τι κάνεις; Αν ήσουν εσύ ο επικεφαλής της Ε.Ε. (αν υπήρχε τέτοιος θεσμός) τι θα έκανες; Θα κήρυσσες τον πόλεμο στην Ρωσία; Θα έστελνες στρατεύματα να υπερασπίσουν το Ντονέτσκ; Όποιος νομίζει ότι η απάντηση είναι απλή, ας έρθει εδώ να μας την πει.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail