Οι προμήθειες LNG στην Ευρώπη έφθασαν σε υψηλό όλων των εποχών

Global Look Press / Michael Weber
Freepen.gr - Η ποσότητα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που τρέχει από τους τερματικούς σταθμούς εισόδου στο ευρωπαϊκό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου φέρεται να σημείωσε νέο μηνιαίο ρεκόρ τον Ιανουάριο, σημειώνοντας το υψηλότερο για αυτόν τον μήνα από την έναρξη των αρχείων το 2011.

Περίπου 405 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου παραδόθηκαν στην Ευρώπη έως τις 28 Ιανουαρίου, σημειώνοντας τεράστια αύξηση 110% σε σύγκριση με τον ετήσιο μέσο όρο για αυτήν την ημερομηνία τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία από τον εμπορικό όμιλο Gas Infrastructure Europe, όπως αναφέρεται από το TASS.

Οι δυνατότητες επαναεριοποίησης του LNG και περαιτέρω έγχυσης καυσίμου σε αγωγούς στην Ευρώπη φορτώνονται επί του παρόντος στο 67,4% του μέγιστου, δείχνουν τα στοιχεία του ομίλου. Τα αποθέματα LNG στις ευρωπαϊκές δεξαμενές αποθήκευσης αερίου είναι 5% πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας, που θεωρείται αρκετά υψηλό για τα τέλη Ιανουαρίου.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η WSJ ανέφερε ότι περισσότερα από δύο δεξαμενόπλοια φορτωμένα με LNG ήταν καθ' οδόν από τις ΗΠΑ προς την Ευρώπη, παρασυρμένα από τις υψηλές τιμές στην περιοχή, με άλλα 33 πλοία να είναι επίσης πιθανό να κατευθυνθούν προς την ΕΕ. Μήπως άραγε έτσι να εξηγείται και η πρεμούρα περί της "επικείμενης" εισβολής των Ρώσων με την ταυτόχρονη πίεση στο Βερολίνο να παγώσει τον αγωγό Nord Stream 2 ώστε οι ΗΠΑ να καταστούν ο βασικός προμηθευτής; Ποιος άλλωστε πιστεύει ότι ο Λευκός Οίκος ενδιαφέρεται για την Ουκρανία;

Η ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση, η οποία έχει εκτοξεύσει τις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας στα ύψη, επιδεινώθηκε όταν οι δεξαμενές αποθήκευσης στην ΕΕ έπεσαν στα χαμηλότερα εποχιακά τους επίπεδα εδώ και περισσότερα από δέκα χρόνια. Η πτώση αποδόθηκε στη μεγαλύτερη από τη συνηθισμένη συντήρηση στα νορβηγικά κοιτάσματα και στην ανανέωση των αποθεμάτων της Ρωσίας.

Στις 27 Ιανουαρίου, τα επίπεδα φόρτωσης των αποθεμάτων φυσικού αερίου σε υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης στην Ευρώπη μειώθηκαν στο 39,22%, που είναι 15,6% λιγότερο από τον ετήσιο μέσο όρο για αυτήν την ημερομηνία τα τελευταία πέντε χρόνια. Οι δεξαμενές αποθήκευσης περιέχουν σήμερα 42,34 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, 15,7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα λιγότερο από το 2021.

Επιπλέον, οι τελευταίες εικασίες για πιθανή στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας συνεχίζουν να τροφοδοτούν τις ανησυχίες για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου. Οι ΗΠΑ και οι δυτικοί σύμμαχοι έχουν δεσμευτεί να επιβάλουν μια νέα σειρά αντιρωσικών κυρώσεων σε περίπτωση εισβολής, κάτι έχει επανειλημμένα απορριφθεί από τη Μόσχα. Οι κυρώσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχεται να στοχεύουν τις ρωσικές πωλήσεις ενέργειας.
 
* πληροφορίες RT.com
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail