Τα ρωσικά S-400 δεν προκαλούν περιφερειακή αποσταθεροποίηση όπως ψευδώς ισχυρίζονται οι ΗΠΑ

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, επέκρινε τις εξαγωγές S-400 της Ρωσίας στην Ινδία κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Πέμπτη. Σύμφωνα με τον ίδιο, «νομίζω ότι ρίχνει τα φώτα της δημοσιότητας στον αποσταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η Ρωσία όχι μόνο στην περιοχή αλλά ενδεχομένως και πέρα ​​από αυτήν». Αυτή είναι μια εντελώς ψευδής εκτίμηση που δε συνάδει με τα γεγονότα. Το αντίθετο ισχύει: οι ρωσικοί S-400 και άλλες στρατιωτικές-τεχνικές εξαγωγές σταθεροποιούν τις περιοχές στις οποίες αποστέλλονται.

Andrew Korybko - oneworld.press / Παρουσίαση Freepen.gr

Για να εξηγήσουμε, η ρωσική πρακτική της «στρατιωτικής διπλωματίας» αφορά τον οπλισμό αντίπαλων ζευγών χωρών προκειμένου να διατηρηθεί η ισορροπία μεταξύ τους. Αυτό έχει σκοπό να ενθαρρύνει και τις δύο πλευρές να διερευνήσουν πολιτικές λύσεις στις διαφορές τους. Η ρωσική προσέγγιση έρχεται σε αντίθεση με την αμερικανική. Η «στρατιωτική διπλωματία» των ΗΠΑ εξοπλίζει μόνο τη μία πλευρά ενός αντιπάλου ζεύγους με σκοπό να τους ενθαρρύνει να καταφύγουν σε στρατιωτικά μέσα για την επίλυση των διαφορών τους.

Η «στρατιωτική διπλωματία» της Ρωσίας είναι επομένως περιφερειακά σταθεροποιητική από τη φύση της, ενώ η πρακτική των ΗΠΑ είναι περιφερειακά αποσταθεροποιητική για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Στο ινδικό πλαίσιο, η συμφωνία της Ρωσίας για τους S-400 αφορούσε πολύ περισσότερα από την απλή απόκτηση του υπερσύγχρονου συστήματος αεράμυνας για τη διασφάλιση των αναγκών εθνικής ασφάλειας του κράτους της Νότιας Ασίας. Αντιπροσώπευε επίσης μια ισχυρή απόκρουση της αμερικανικής πίεσης ενόψει των απειλών κυρώσεων μέσω του νόμου CAATSA αυτής της χώρας.

«Η 18μηνη-μακρή ακολουθία των επιπλοκών στις σχέσεις Ινδίας-Αμερικανών», από την οποία οι απειλές κυρώσεων μέσω CAATSA των ΗΠΑ έπαιξαν καθοριστικό ρόλο, κατέστησε δυνατή την παγκόσμια επίσκεψη του Προέδρου Πούτιν στην Ινδία, στις αρχές Δεκεμβρίου, που άλλαξε το παιχνίδι. Εκείνο το ταξίδι είδε αυτούς τους δύο ειδικούς και προνομιούχους στρατηγικούς εταίρους ουσιαστικά να συμφωνούν να συγκροτήσουν ένα νέο Κίνημα των Αδεσμεύτων («Neo-NAM») προκειμένου να δημιουργήσουν από κοινού έναν τρίτο πόλο επιρροής στην όλο και πιο διπολική παγκόσμια τάξη πραγμάτων.

Αυτές οι γεωστρατηγικές φιλοδοξίες είναι ο ίδιος ο ορισμός της σταθεροποίησης, και όχι μόνο για τη Νότια Ασία, αλλά και ολόκληρο το ανατολικό ημισφαίριο, εάν η Ρωσία και η Ινδία καταφέρουν να συναρμολογήσουν το Neo-NAM. Οι ΗΠΑ είναι αναστατωμένες που η Ινδία επέδειξε την στρατηγική της αυτονομία και δε συμβιβάστηκε με τα συμφέροντά της για την εθνική ασφάλεια προκειμένου να γίνει ένα ακόμη κράτος υποτελές στους Αμερικάνους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Price και άλλοι εκπρόσωποι των ΗΠΑ παρουσιάζουν εσκεμμένα εσφαλμένα τον περιφερειακό αντίκτυπο της συμφωνίας S-400 της Ινδίας με τη Ρωσία.

Η Ινδία δεν είναι η μόνη χώρα που αισθάνεται παγιδευμένη στη μέση του συνεχιζόμενου Αμερικανο-Κινεζικού Νέου Ψυχρού Πολέμου μεταξύ αυτών των δύο υπερδυνάμεων και επομένως θεωρεί ότι η Ρωσία διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο εξισορρόπησης στη μεγάλη στρατηγική της. Το Βιετνάμ έχει την ίδια εκτίμηση, όπως αποδεικνύεται από το αποτέλεσμα της επίσκεψης του προέδρου του στη Μόσχα στις αρχές Δεκεμβρίου, λίγο πριν από την επίσκεψη του Προέδρου Πούτιν στην Ινδία. Υπέγραψαν επίσης ένα σύμφωνο στρατηγικής εταιρικής σχέσης που στοχεύει επίσης στη βελτίωση της στρατηγικής αυτονομίας του Βιετνάμ έναντι των ΗΠΑ και της Κίνας.

Η Τουρκία είναι ένα ακόμη παράδειγμα της επιτυχημένης «στρατιωτικής διπλωματίας» της Ρωσίας στην πράξη. Η προηγούμενη αγορά των S-400 αυτής της χώρας ήταν επίσης μια ισχυρή απόκρουση της αμερικανικής πίεσης και επιβεβαίωσε τις παγκόσμιες αντιλήψεις για την ουδετερότητα αυτού του γεωστρατηγικά τοποθετημένου κράτους στον Νέο Ψυχρό Πόλεμο. Αυτή η συμφωνία προκάλεσε επίσης μια πολιτική κρίση στους διμερείς δεσμούς με τις ΗΠΑ, αν και έκτοτε ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό. Το θέμα, ωστόσο, είναι πως οι ρωσικές πωλήσεις όπλων διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση στρατηγικών ισορροπιών.

Η «στρατιωτική διπλωματία» των ΗΠΑ δεν είναι πλέον σε θέση να διαμορφώσει σχετικές περιφερειακές διαδικασίες όπως πριν, άρα γιατί αυτή η φθίνουσα μονοπολική ηγεμονία εντείνει τώρα την εκστρατεία πληροφοριακού πολέμου εναντίον της πρακτικής της Ρωσίας. Με απλά λόγια, οι ΗΠΑ ζηλεύουν που δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τον ευρασιατικό αντίπαλό τους σε αυτό το μέτωπο και θέλουν να δυσφημήσουν τις στρατηγικές επιτυχίες που επιφέρει η «στρατιωτική διπλωματία» της Ρωσίας. Φυσικά θα αποτύχουν, αλλά αυτό δεν θα τις εμποδίσει από το να κάνουν ό,τι μπορούν για αυτόν τον σκοπό.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail