Η Ρωσία καταγράφει τη χειρότερη σοδειά εδώ και χρόνια εν μέσω παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης

RIA / Ilya Naimushin
Τα νέα έρχονται καθώς οι τιμές έχουν εκτοξευθεί στα ύψη και μεγάλο μέρος του κόσμου αντιμετωπίζει προβλήματα εφοδιασμού

Freepen.gr - Η περσινή συγκομιδή σιτηρών ήταν η χειρότερη των τελευταίων τριών ετών, προειδοποίησαν Ρώσοι αξιωματούχοι, καθώς οι απότομες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων πιέζουν τα νοικοκυριά σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης.

Σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία Rosstat, η ποσότητα του σιταριού που συγκομίστηκε στη Ρωσία μειώθηκε κατά 12%, ή 10 εκατομμύρια τόνους, σε 75,9 εκατομμύρια τόνους, ενώ η παραγωγή κριθαριού μειώθηκε κατά 14%, σε 18 εκατομμύρια τόνους. Μόνο η συγκομιδή καλαμποκιού βελτιώθηκε, κατά 6%, έως και 14,6 εκατομμύρια τόνους.

Όπως αναφέρει το Russia Today, η μείωση οφείλεται σε συνδυασμό ξηρασίας, θανάτου των χειμερινών καλλιεργειών και έλλειψης μεταναστών εργατικού δυναμικού για εποχιακή εργασία. Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ είχε προβλέψει μια ρωσική συγκομιδή σιταριού 85 εκατομμυρίων τόνων στην αρχή της σεζόν, αλλά μείωσε την εκτίμησή του αφού πολλές σημαντικές αγροτικές περιοχές, όπως το Όρενμπουργκ και το Ταταρστάν, επλήγησαν από κακοκαιρία.

Σύμφωνα με τον Kirill Tremasov, διευθυντή νομισματικής πολιτικής στη Ρωσική Κεντρική Τράπεζα, οι προσπάθειες των αγροτών δεν ισοδυναμούσαν με «πολύ καλή σοδειά». Προειδοποίησε ότι η χώρα είναι πιθανό να δει τις τιμές των τροφίμων να συνεχίσουν να αυξάνονται το 2022 ως αποτέλεσμα.

Η ρωσική οικονομία σημείωσε απότομη αύξηση του πληθωρισμού το 2021, με αποτέλεσμα πολλοί χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι να δυσκολεύονται να αντέξουν οικονομικά είδη παντοπωλείου και άλλα βασικά είδη. Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν το καλοκαίρι έδειξαν πως οι τιμές των τροφίμων είχαν αυξηθεί κατά 7,4% το περασμένο έτος και σε δημοσκόπηση του Αυγούστου, οι μισοί Ρώσοι ανέφεραν ότι είχαν παραλείψει να αγοράσουν νέα πουκάμισα και παπούτσια λόγω έλλειψης μετρητών.

Ορισμένες άλλες χώρες σε όλη την Ευρώπη αντιμετώπισαν επίσης προβλήματα εφοδιασμού τις τελευταίες εβδομάδες λόγω μιας σειράς παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων εφοδιαστικής και της πανδημίας Covid-19.

Οι περισσότερες μεγάλες χώρες εξαγωγής σιτηρών, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά, της Βραζιλίας και των ΗΠΑ, αντιμετώπισαν επίσης μείωση της συγκομιδής το 2021. Ωστόσο, η Ουκρανία, η οποία συναγωνίζεται με τη Ρωσία για τον τίτλο του μεγαλύτερου παγκόσμιου εξαγωγέα, σημείωσε μεγάλη σοδειά. Παρήγαγε πάνω από 106 εκατομμύρια τόνους δημητριακών, οσπρίων και ελαιούχων σπόρων, ξεπερνώντας την πρόβλεψη του υπουργείου Γεωργίας της για 100 εκατομμύρια. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι το κράτος δάνεισε 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια στους αγρότες σε μια προσπάθεια να τονώσει τον αγροτικό του τομέα, ο οποίος σήμερα αντιπροσωπεύει το 9% του ΑΕΠ της χώρας.

Η Εθνική Τράπεζα της Ουκρανίας εκτίμησε ότι η συγκομιδή θα προσθέσει 0,8% στο εθνικό ΑΕΠ και θα μπορούσε να επιτρέψει στο έθνος να τοποθετηθεί ως ο κορυφαίος παγκόσμιος εξαγωγέας σιτηρών. Το 2021, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ουκρανικών αγροτικών προϊόντων ήταν η Κίνα, ακολουθούμενη από την Ινδία και την Ολλανδία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail