Τι σημαίνει ένα όνομα; Γιατί η Turkey είναι πλέον Türkiye;

chengtzf / pixabay
Freepen.gr - Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχωρά σε ένα rebranding αναφορικά με το όνομα της Τουρκίας ως «Türkiye» στην παγκόσμια σκηνή για να διεκδικήσουν αυθεντική τους ταυτότητα, ανέφερε σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο το ταξιδιωτικό περιοδικό afar.com ο Jeri Clausing, ανεξάρτητος ταξίδια συντάκτης και σύμβουλος.

Οι Τούρκοι αποκαλούν τη χώρα τους Türkiye από τότε που κήρυξε την ανεξαρτησία της το 1923 και δεδομένων των μικρών διαφορών στην ορθογραφία και την προφορά μεταξύ του Turkey και του Türkiye, μόνο ο χρόνος θα δείξει εάν το Türkiye θα παραμείνει, είπε.

Η Türkiye θέλει πίσω το όνομά της, γράφει ο συντάκτης. «Η φράση Türkiye αντιπροσωπεύει και εκφράζει τον πολιτισμό, τον πολιτισμό και τις αξίες του έθνους με τον καλύτερο τρόπο», είχε δηλώσει ο Ερντογάν.

Έδωσε επίσης εντολή όλα τα προϊόντα που κατασκευάζονται στη χώρα να φέρουν την ετικέτα «Made in Türkiye», κάτι που κάνουν πολλές μάρκες από τότε που η Συνέλευση Τούρκων Εξαγωγέων κάλεσε τα μέλη της να κάνουν την αλλαγή το 2000.

Κάποια μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η αλλαγή ονόματος, η οποία είπε ο Ερντογάν θα χρησιμοποιηθεί σε όλες τις επίσημες επικοινωνίες και έχει υιοθετηθεί σε κυβερνητικούς ιστότοπους, γίνεται απλώς για να αποστασιοποιηθεί από τη γαλοπούλα (Turkey) που κοσμεί τα αμερικανικά τραπέζια των Ευχαριστιών και το ακόμη λιγότερο λαμπερό λεξικό και Οι ορισμοί της αργκό της «γαλοπούλας» ως «κάτι που αποτυγχάνει άσχημα» ή «βλάκας» ή «ανόητος».

Σε τοπικό επίπεδο, φαίνεται ότι οι Τούρκοι δεν ενδιαφέρονται πραγματικά. Οι Τούρκοι αποκαλούν τη χώρα τους Türkiye (η οποία προφέρεται σχεδόν το ίδιο με την Τουρκία αλλά με ένα απαλό "e" στο τέλος) από τότε που η χώρα κήρυξε την ανεξαρτησία της το 1923 μετά τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μετά την ήττα της στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Ενώ ορισμένοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι χειροκρότησαν την ανακοίνωση του Ερντογάν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, άλλοι έκαναν αστεία, χαρακτηρίζοντάς την περισσότερο ως συμβολικό -αλλά αναποτελεσματικό- αντιπερισπασμό καθώς ο Ερντογάν προετοιμάζεται για τις εκλογές του 2023 εν μέσω μιας εκτεταμένης πολιτικής και οικονομικής κρίσης.

Η Ata Benli, μια δημοφιλής προσωπικότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αστειεύτηκε ότι «η κίνηση θα έφερνε ξανά τη λίρα στο 5 στο δολάριο». 

Ανεξάρτητα από τα κίνητρα, η Τουρκία δεν είναι ο πρώτος προορισμός που αλλάζει το όνομά της. Ορισμένες χώρες το έχουν κάνει για πολιτικούς λόγους, άλλες για λόγους σαφήνειας, κάποιες για να απορρίψουν ονόματα της αποικιακής εποχής και άλλες, όπως η Τουρκία, απλώς για την ευρύτερη αναγνώριση της αυθεντικής τους ταυτότητας.

Η Σουαζιλάνδη, για παράδειγμα, το 2018 έγινε επίσημα Eswatini. Eswatini σημαίνει «τόπος των Σουαζί» στη γλώσσα Σουαζί και είναι το όνομα που χρησιμοποιούνταν ήδη εκεί.

Το 2020, η Ολλανδία (Netherlands) διέκοψε τη χρήση του ευρύτερα αναγνωρισμένου ονόματός της Ολλανδίας (Holland), επαναπροσδιορίζοντας επίσημα το αρχικό της όνομα ως μέρος μιας κίνησης για την ενημέρωση της παγκόσμιας εικόνας της και την εξάλειψη της σύγχυσης που δημιουργείται από τα δύο διαφορετικά ονόματα.

Στην Ινδία, το δεξιό ινδουιστικό εθνικιστικό κόμμα Shiv Sena άλλαξε το όνομα της πόλης της Βομβάης, της μεγαλύτερης μητρόπολης της χώρας, σε Βομβάη το 1995, αφού κέρδισε τον έλεγχο της κυβέρνησης στην πολιτεία Μαχαράστρα. Το κόμμα προσπάθησε για χρόνια να αλλάξει το όνομα, υποστηρίζοντας ότι η Βομβάη ήταν μια κατεστραμμένη αγγλική έκδοση της Βομβάης (που χρησιμοποιήθηκε για να αναφερθεί στην ινδουιστική θεά Μουμπάντεβι) και μια ανεπιθύμητη κληρονομιά της βρετανικής αποικιακής κυριαρχίας. Και αυτό το όνομα έκτοτε έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως. Ομοίως, η Καλκούτα έγινε ευρέως γνωστή ως Κολκάτα.

Λιγότερο επιτυχημένη ήταν μια προσπάθεια της Τσεχικής Δημοκρατίας να αποκαλείται με το πιο σύντομο Τσεχία, όπως η Γαλλία είναι γνωστή με μία λέξη και όχι ως η επίσημη Γαλλική Δημοκρατία.

«Δεδομένων των μικρών διαφορών στην ορθογραφία και την προφορά μεταξύ του Turkey και του Türkiye —και της έλλειψης οποιωνδήποτε σημαντικών υποκείμενων πολιτικών ή κυβερνητικών αλλαγών πίσω από τη μετατόπιση—μόνο ο χρόνος θα δείξει εάν το Türkiye θα παραμείνει.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail