Ρωσική πολεμική επίσκεψη μέσα στην ΑΟΖ της Νορβηγίας - Παρακολουθεί στενά το Οσλο

Multiple warnings to Airmen (NOTAM) are issued for the Kola Peninsula and off the coast in the Barents Sea, all way to Russia's maritime border with Norway in the period January 22-27. Screenshot from NotamMap.net
Freepen.gr - Συνολικά, περίπου 10.000 στρατιωτικοί θα συμμετάσχουν σε αυτό που φαίνεται να εξελίσσεται σε μια συντονισμένη μεγάλη ναυτική επιχείρηση από τη Θάλασσα του Okhotsk στην Άπω Ανατολή, τη Μεσόγειο στο νότο, τον Ατλαντικό στα δυτικά έως τον Αρκτικό Ωκεανό με τη Θάλασσα του Μπάρεντς στο βορρά, αναφέρει το TVZvezda του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας.

Επιπλέον των πολεμικών πλοίων μετέχουν 60 αεροσκάφη.

Οι ναυτικές ασκήσεις αρχίζουν ταυτόχρονα καθώς η Λευκορωσία και η Ρωσία ξεκινούν τις ασκήσεις Allied Resolve κοντά στα δυτικά σύνορα με την Πολωνία και τη Λιθουανία και όχι πολύ μακριά από τα σύνορα με τη δυτική Ουκρανία.

Η Ρωσία φέρεται να έχει μεταφέρει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί κοντά στα σύνορά της στην Ουκρανία.

Ο Βόρειος Στόλος που βασίζεται στη χερσόνησο Κόλα είναι ο μεγαλύτερος από τους τέσσερις στόλους της Ρωσίας. Οι άλλοι τρεις είναι ο Στόλος του Ειρηνικού, ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας και ο Στόλος της Βαλτικής.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, τρία από τα αμφίβια επιθετικά πλοία του Βόρειου Στόλου προχώρησαν σε επίδειξη ισχύος στη Βαλτική Θάλασσα και έκαναν τη Σουηδία να αυξήσει την στρατιωτική της ετοιμότητα, στέλνοντας περισσότερα στρατεύματα στο Γκότλαντ. Τα τρία πολεμικά πλοία, μαζί με τα πλοία του στόλου της Βαλτικής με έδρα το Καλίνινγκραντ, έχουν πλέον αποπλεύσει δυτικά και σύμφωνα με το TASS κατευθύνονται προς τη Μεσόγειο όπου θα συναντήσουν πλοία από τον Στόλο του Ειρηνικού. Η ομάδα του ναυτικού διέσχισε τη Μάγχη στις 20 Ιανουαρίου και την ακολούθησε ένα γαλλικό πολεμικό πλοίο.

Οι πολλαπλές προειδοποιήσεις NOTAM για τη Θάλασσα του Μπάρεντς καλύπτουν παραδοσιακές περιοχές βόρεια του Μούρμανσκ και το νησί Kildin όπου ο βόρειος στόλος ασκείται. Μια μεγάλη περιοχή, ωστόσο, βρίσκεται στα διεθνή ύδατα βόρεια της χερσονήσου των ψαράδων και του φιόρδ Varanger όπου βρίσκονται τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ρωσίας και Νορβηγίας.

Αυτή η περιοχή άσκησης που ορίστηκε για τις 24-27 Ιανουαρίου επικαλύπτει τα θαλάσσια σύνορα οριοθέτησης, όπως φαίνεται στο χάρτη. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Μικτού Στρατηγείου της Νορβηγίας, Αντισυνταγματάρχης Ivar Moen, επιβεβαιώνει σε τηλεφωνική συνέντευξη στο Barents Observer ότι η δυτικότερη περιοχή ασκήσεων της Ρωσίας εκτείνεται στη Νορβηγική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

«Αυτά είναι διεθνή ύδατα και η Ρωσία έχει το πλήρες δικαίωμά της να ασκείται εδώ», είπε ο Moen.
«Δεν αποτελεί έκπληξη. Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι διεξάγεται ναυτική άσκηση».

Ο Ivar Moen προσθέτει ότι μέχρι στιγμής το 2022 οι στρατιωτικές δραστηριότητες της Ρωσίας στο βορρά ήταν χαμηλές, όπως είναι φυσιολογικό κατά τη διάρκεια των Ορθοδόξων Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Ο εκπρόσωπος, ωστόσο, είπε πως η Νορβηγία τώρα θα παρακολουθεί τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες. Ο Moen δε διευκρίνισε, αλλά είπε ότι η παρακολούθηση είναι σημαντική για τη διατήρηση της επίγνωσης της κατάστασης. 

Novaya Zemlya

Οι στρατιωτικές ασκήσεις σε αυτήν την περιοχή θα πραγματοποιηθούν από Δευτέρα έως Πέμπτη την επόμενη εβδομάδα. Εκτός από τα ύδατα βόρεια του Μούρμανσκ, δύο μεγαλύτερες περιοχές κατά μήκος ολόκληρης της δυτικής ακτής της Novaya Zemlya στην ανατολική Θάλασσα Μπάρεντς έχουν ορίσει προειδοποιήσεις NOTAM για την επόμενη εβδομάδα.

Την Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου, ένα ζευγάρι στρατηγικών βομβαρδιστικών Tu-160 πέταξε πάνω από τη Θάλασσα του Μπάρεντς βόρεια σε περιοχές γύρω από το αρκτικό αρχιπέλαγος της Ρωσίας στη Γη του Φραντς Γιόζεφ. Η πτήση διήρκεσε 13 ώρες, σύμφωνα με σύντομη ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας στη Μόσχα.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, τρία από τα μεγαλύτερα πολεμικά πλοία του Βόρειου Στόλου, τα «Marshal Ustinov», «Vice-Admiral Kulakov» και «Admiral Kasatonov» πραγματοποίησαν αρκετούς κοινούς ελιγμούς στη Θάλασσα Μπάρεντς, συμπεριλαμβανομένων επιχειρήσεων ελικοπτέρων. Τα πλοία είναι τώρα πίσω στο λιμάνι στο Severomorsk, το αρχηγείο του Βόρειου Στόλου βόρεια του Murmansk.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail