Ο Μπάιντεν επιβεβαιώνει την ετοιμότητα των ΗΠΑ να απαντήσουν στην κατά φαντασία «ρωσική εισβολή» στην Ουκρανία

Photo: www.politico.eu
Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Ουκρανό ομόλογό του Volodymyr Zelensky, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεσμεύθηκε ότι η χώρα του και οι σύμμαχοί της θα δώσουν αποφασιστική απάντηση σε οποιαδήποτε απόπειρα «εισβολής» από τη Ρωσία και επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Ουάσιγκτον στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την υποστήριξη για ταυτόχρονες διπλωματικές προσπάθειες στον επερχόμενο διμερή διάλογο για την στρατηγική σταθερότητα μέσω των μηχανισμών του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Ο Μπάιντεν τόνισε επίσης τη δέσμευση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην αρχή του «τίποτα για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία».

Παύλος Αντωνόπουλος, ανεξάρτητος γεωπολιτικός αναλυτής - http://infobrics.org/post/34882/ / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι διαπραγματεύσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας θα πραγματοποιηθούν στη Γενεύη στις 9-10 Ιανουαρίου με τη συμμετοχή της Ρωσίας και των ΗΠΑ και στη Βιέννη στις 13 Ιανουαρίου με τη συμμετοχή της Μόσχας και του ΟΑΣΕ. Ο Μπάιντεν και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα παρακολουθήσουν την πρόοδό τους και θα δώσουν οδηγίες στις διαπραγματευτικές ομάδες, με τους δύο προέδρους να ελπίζουν να επιτρέψουν μια νέα εποχή στις ρωσοαμερικανικές σχέσεις, σύμφωνα φυσικά με τα δικά τους οράματα.

Ωστόσο, η ισχυρή διπλωματική δέσμευση του Μπάιντεν στην Ουκρανία έρχεται καθώς οι αρχές στο Κίεβο αποφάσισαν να σταματήσουν την παροχή νερού στη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ από τους σταθμούς φιλτραρίσματος λόγω υποτιθέμενου ατυχήματος. Σημειώνεται πως η παροχή νερού διεκόπη το βράδυ της 2ας Ιανουαρίου για υποτιθέμενη βλάβη στον κεντρικό αγωγό νερού από το σταθμό φιλτραρίσματος. Ως αποτέλεσμα, το νερό ουσιαστικά έπαψε να ρέει προς τις πόλεις και τις περιφέρειες των Perevalsky, Alchevsk, Bryanka, Kirovsk, Stakhanov και Pervomaisk.

Νωρίτερα, ο βουλευτής του Λαϊκού Συμβουλίου της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, Βλάντισλαβ Μπερντιτσέφσκι, δήλωσε πως η Ουκρανία μπορεί να δηλητηριάσει το πόσιμο νερό που έρχεται στην περιοχή του Ντονμπάς από εδάφη που ελέγχονται από τις στρατιωτικές δυνάμεις του Κιέβου.

Εν τω μεταξύ, η Ουκρανία θα αναγκαστεί να κλέψει ρωσικό αέριο από το ρεύμα διαμετακόμισης εάν η Naftogaz δεν παρέχει επαρκείς εισαγωγές και αποθέματα, σύμφωνα με τον Αντρέι Κομπόλεφ, πρώην επικεφαλής της κρατικής και μεγαλύτερης ουκρανικής εθνικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου. Κατά τη γνώμη του, η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ουκρανία θα φτάσει τους δείκτες του Φεβρουαρίου 2020. Σε αυτή την περίπτωση, η Naftogaz δε θα μπορέσει να καλύψει τη ζήτηση λόγω του ελλείμματος των εισαγωγών από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Κομπόλεφ προέβλεψε πως με αυτή την εξέλιξη, η Ρωσία θα σταματήσει τη διέλευση μέσω της Ουκρανίας και θα τερματίσει αμέσως την τρέχουσα σύμβαση. Αυτό θα σήμαινε ότι το Κίεβο θα χάσει δισεκατομμύρια δολάρια σε τέλη διέλευσης. Πρόσθεσε πως αυτό θα επιταχύνει την έναρξη του αγωγού Nord Stream 2 και θα ενθαρρύνει την Gazprom να εγκαταλείψει την ουκρανική διαμετακόμιση με τη «σιωπηρή συγκατάθεση» των δυτικών χωρών.

Νωρίτερα, στις 3 Ιανουαρίου, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Alexander Pankin δήλωσε ότι η Ρωσία δεν είναι υποχρεωμένη να προμηθεύει όλο το φυσικό αέριο της Ευρώπης μέσω της Ουκρανίας. Το πρωί της 3ης Ιανουαρίου, αναφέρθηκε πως η διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας στη Σλοβακία μειώθηκε και πάλι απότομα - στις 2 Ιανουαρίου, καθώς μειώθηκε σχεδόν κατά 30%.

Είναι πιθανό ο Μπάιντεν να προσπαθήσει να εργαλειοποιήσει την τρέχουσα κατάσταση ροής φυσικού αερίου για να προσπαθήσει να κερδίσει παραχωρήσεις από τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Ωστόσο, καθώς ο Μπάιντεν παρουσιάζει τον εαυτό του ως υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα αντιμετωπίσει και αυτός πίεση από τη ρωσική πλευρά, αφού οι Ουκρανοί σύμμαχοί του συνεχίζουν να παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, διακόπτοντας την παροχή νερού στους αμάχους στο Ντονμπάς.

Με αυτόν τον τρόπο, αν και ο Ζελένσκι εξασφάλισε την υποστήριξη των ΗΠΑ στην απίθανη περίπτωση που η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, κάτι για το οποίο η Μόσχα τόνισε ότι δεν ενδιαφέρεται, έχει φέρει τον Μπάιντεν σε δύσκολη θέση καθώς η διαπραγματευτική του ομάδα θα αναγκαστεί να απαντήσει γιατί ο μεγάλος σύμμαχος της Ουάσιγκτον παραβιάζει συνεχώς το διεθνές δίκαιο κατά των αμάχων του Ντονμπάς.

Υπενθυμίζεται πως το Κίεβο παραβίασε και πάλι τις διατάξεις της Σύμβασης του 1992 για την Προστασία και τη Χρήση Διασυνοριακών Υδατικών Ρευμάτων και Διεθνών Λιμνών τον Αύγουστο του 2021, διακόπτοντας την παροχή νερού στην Κριμαία. Ως εκ τούτου, η οπλοποίηση του νερού, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι μια συνεπής στρατηγική που εφαρμόζει το Κίεβο κατά του Ντονμπάς και της Κριμαίας, κάτι που η διαπραγματευτική ομάδα του Μπάιντεν θα αγωνιστεί να υπερασπιστεί κατά τις συζητήσεις της με τη ρωσική πλευρά. Αυτό όμως στην πραγματικότητα τους βάζει σε πιο αδύναμη θέση όσον αφορά το αξίωμα της ηθικής.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail