Ο τουρκικός πληθωρισμός επιταχύνεται στο 36,1% μετά το κραχ της λίρας

sulox32 / pixabay
Freepen.gr - Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού της Τουρκίας εκτινάχθηκε στο 36,1% το Δεκέμβριο, το υψηλότερο επίπεδο από το 2002, μετά την πτώση της λίρας σε διαδοχικά χαμηλά ρεκόρ, αναγκάζοντας τους λιανοπωλητές και τους κατασκευαστές να αυξήσουν απότομα τις τιμές.

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία αυξάνεται όταν ο πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διέταξε την κεντρική τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια στο 14% από 19% από το Σεπτέμβριο, ωθώντας τους επενδυτές και τους ντόπιους να πουλήσουν μαζικά τη λίρα. Ο Ερντογάν υποστηρίζει πως τα υψηλότερα επιτόκια είναι πληθωριστικά και ενάντια στις ισλαμικές διδασκαλίες.

Ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε από 23,1% το Νοέμβριο, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία . Οι τιμές αυξήθηκαν κατά 13,6% μηνιαίως. Ο αριθμός του πληθωρισμού ήταν υψηλότερος από ό,τι περίμεναν και οι 22 οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση την περασμένη εβδομάδα από το τηλεοπτικό δίκτυο Bloomberg HT, το οποίο προέβλεψε ποσοστό 29,6%.

«Το κόστος του λάθους ότι «τα επιτόκια είναι η αιτία, ο πληθωρισμός είναι το αποτέλεσμα» μόλις αρχίζει να αντικατοπτρίζεται στον πληθωρισμό και σε όλους μας», δήλωσε ο Güldem Atabay, οικονομολόγος και πρώην διευθυντής έρευνας και στρατηγικής στην Egeli&Co. . Asset Management στην Κωνσταντινούπολη.

Η λίρα διαπραγματευόταν με πτώση 1% στα 13,66 ανά δολάριο μετά τη δημοσίευση των στοιχείων. Το νόμισμα έχασε το 44% της αξίας του από πέρυσι.

Ο πληθωρισμός των τιμών παραγωγού εκτινάχθηκε σε ετήσιο 79,9% τον περασμένο μήνα από 54,6% το Νοέμβριο, ανέφερε το ινστιτούτο. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 19,1%, αντανακλώντας την άνοδο του κόστους των εισαγωγών.

"Μια αύξηση της τιμής παραγωγού κατά 80% δείχνει ότι η φωτιά του πληθωρισμού θα συνεχίσει να καίει ολοταχώς τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο. Σταματήστε αυτό το πείραμα τώρα", δήλωσε ο  Uğur Gürses, αρθρογράφος και πρώην κεντρικός τραπεζίτης.

Η Τουρκία αύξησε τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 50% και του φυσικού αερίου κατά 25% με απόφαση του Σαββατοκύριακου, υποδεικνύοντας ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα επιμείνουν αυτόν τον μήνα. Οι τιμές αυξήθηκαν κατά 100 τοις εκατό και 50 τοις εκατό, αντίστοιχα, για τους εμπορικούς χρήστες.

Ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή είναι σχεδόν διπλάσιος από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για το 2021 στο 18,4%. Ο μεσοπρόθεσμος στόχος της είναι να επιβραδύνει τον πληθωρισμό στο 5%.

Οι έντονες απώλειες για τη λίρα έχουν αυξήσει τις τιμές των εισαγόμενων αγαθών και υλικών. Η λίρα έφτασε στο χαμηλό ρεκόρ των 18,36 ανά δολάριο στις 20 Δεκεμβρίου. Στη συνέχεια σημείωσε ράλι την ίδια ημέρα αφότου ο Ερντογάν ανακοίνωσε ένα σχέδιο για την προστασία των καταθέσεων της λίρας από τις συναλλαγματικές απώλειες. Διαπραγματεύτηκε έως και 10,15 ανά δολάριο στις 23 Δεκεμβρίου πριν υποχωρήσει ξανά.

Η ανεξάρτητη ομάδα έρευνας για τον πληθωρισμό ENAG δημοσίευσε μια έκθεση τη Δευτέρα που δείχνει ότι ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή επιταχύνθηκε στο 82,8% το Δεκέμβριο. Η ENAG, που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη, λέει πως χρησιμοποιεί ένα πολύ παρόμοιο καλάθι αγαθών για να μετρήσει τις αυξήσεις των τιμών όπως η στατιστική υπηρεσία. 

* πληροφορίες ahvalnews.com

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail