Η Κίνα αναφέρει τις πρώτες επίσημες εισαγωγές αργού πετρελαίου από το Ιράν από το 2020

GTraschuetz / pixabay
Freepen.gr - Η Κίνα έχει εκφορτώσει σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια βαρέλια ιρανικού αργού πετρελαίου σε κρατικές δεξαμενές αποθεμάτων στη νότια πόλη-λιμάνι Zhanjiang τις τελευταίες εβδομάδες, δήλωσε την Πέμπτη μια εμπορική πηγή και η ειδική ιστοσελίδα παρακολούθησης πλοίων Vortexa Analytics.

Η κίνηση έρχεται καθώς οι παγκόσμιες δυνάμεις έχουν εγκλωβιστεί σε σκληρές διαπραγματεύσεις με το Ιράν για να αναβιώσουν την πυρηνική συμφωνία του 2015 που θα περιλαμβάνει την άρση των κυρώσεων των ΗΠΑ στο ιρανικό πετρέλαιο. Η πρώην κυβέρνηση Τραμπ αποχώρησε από τη συμφωνία και επέβαλε εκ νέου κυρώσεις.

Το Ιράν, το οποίο διαθέτει τα τέταρτα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα έσοδα από το πετρέλαιο, αλλά οι κυρώσεις από το 2018 προκάλεσαν σημαντικά εμπόδια στο να αντλήσει στα επίπεδα που θα μπορούσε.

Η αναπλήρωση των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου της Κίνας έρχεται επίσης πριν από ένα σχέδιο για την απελευθέρωση πετρελαίου από το απόθεμα έκτακτης ανάγκης της σε έναν σπάνιο συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να μειωθούν οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου που έφθασαν σε υψηλό επταετίας αυτήν την εβδομάδα.

Η Κίνα εισάγει ιρανικό πετρέλαιο κάτω από τα ραντάρ, κάτι που δεν αντικατοπτρίζεται στα επίσημα τελωνειακά στοιχεία, καθώς οι αγοραστές φοβούνται να επικαλεστούν τις αμερικανικές κυρώσεις. Την Πέμπτη, τα τελωνεία της Κίνας ανέφεραν την πρώτη εισαγωγή ιρανικού αργού μετά από ένα χρόνο παρά τις συνεχιζόμενες κυρώσεις.

Η Κίνα εισήγαγε 260.312 τόνους (1,9 εκατομμύρια βαρέλια) ιρανικού αργού πετρελαίου το Δεκέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Διοίκησης Κινεζικών Τελωνείων, η οποία κατέγραψε για τελευταία φορά εισροές ιρανικού πετρελαίου το Δεκέμβριο του 2020 σε διπλάσιο όγκο.

Ανώτερη εμπορική πηγή με γνώση της αποστολής είπε πως το συγκεκριμένο φορτίο εκφορτώθηκε σε κρατικό αποθεματικό στο Zhanjiang στα τέλη Δεκεμβρίου.

Ακολούθησε μια άλλη αποστολή παρόμοιου μεγέθους που εκφορτώθηκε στο ίδιο λιμάνι για το απόθεμα έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με την Vortexa Analytics.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail