Το μπλοκ της αντιπολίτευσης της Τουρκίας προηγείται της συμμαχίας του Ερντογάν σε 103 εκλογικές δημοσκοπήσεις!

Freepen.gr - Το μπλοκ της αντιπολίτευσης της Τουρκίας αφήνει πίσω τη συμμαχία του κυβερνώντος κόμματος σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μελέτης 103 δημοσκοπήσεων που διεξήχθησαν από διάφορους δημοσκόπους, ανέφερε την Παρασκευή ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Kronos.

Η Nation Alliance, που αποτελείται από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το İYİ (Καλό) Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατάφερε να εξασφαλίσει περισσότερη υποστήριξη από τη Δημόσια Συμμαχία, που αποτελείται από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και το Εθνικιστικό Κίνημα Κόμμα (MHP), σύμφωνα με μελέτη που συνδυάζει τα αποτελέσματα 103 ερευνών που διεξήχθησαν από 21 εταιρείες δημοσκοπήσεων.

Τα αποτελέσματα της μελέτης ανακοινώθηκαν από τον Kemal Özkiraz, πρόεδρο του Ερευνητικού Κέντρου Δημοσίων Ερευνών της Ευρασίας (AKAM), στο TELE 1 την Πέμπτη.

Η συνολική υποστήριξη για το CHP και το İYİ Κόμμα ήταν 4 ποσοστιαίες μονάδες κατά μέσο όρο πάνω από αυτή του AKP και του MHP, είπε ο Özkiraz, σημειώνοντας ότι η μέση υποστήριξη για τα κόμματα υπολογίστηκε παραλείποντας τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που ανέφεραν το υψηλότερο και το χαμηλότερο ποσοστό υποστήριξης του κάθε κόμματος.

Ο Özkiraz ανέφερε ότι όταν οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι κατανεμήθηκαν μεταξύ των κομμάτων, οι πιθανές ψήφοι για το AKP μειώθηκαν στο 31 τοις εκατό τον Δεκέμβριο από 37 τοις εκατό τον Ιανουάριο του περασμένου έτους.

Αναφερόμενος στην πτώση της υποστήριξης για τα μέλη της Δημόσιας Συμμαχίας ως «συστηματική πτώση», ο Özkiraz ανέφερε πως η υποστήριξη για το MHP μειώθηκε στο 7,3 τοις εκατό τον Δεκέμβριο από 9,2 τοις εκατό τον Ιανουάριο του 2021.

«Η δημόσια υποστήριξη για το CHP ήταν 24,1 τοις εκατό τον Ιανουάριο, αλλά αυξήθηκε στο 26,7 τοις εκατό το Δεκέμβριο. Η υποστήριξη για το Κόμμα İYİ αυξήθηκε από 13,5 τον Ιανουάριο σε 14,8 τοις εκατό το Δεκέμβριο», δήλωσε ο Özkiraz σχετικά με την κατάσταση της Nation Alliance.

Σημείωσε επίσης ότι η υποστήριξη για το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) παραμένει σταθερά πάνω από το εκλογικό όριο του 10%.

Το εκλογικό όριο του 10 τοις εκατό, αποτελεί αντικείμενο κριτικής εδώ και χρόνια επειδή είναι αντιδημοκρατικό και αποτελεί εμπόδιο για τα μικρά κόμματα να εισέλθουν στο κοινοβούλιο. Θεσπίστηκε μετά από ένα στρατιωτικό πραξικόπημα το 1980.

Το ΑΚΡ σχεδιάζει να μειώσει το εκλογικό όριο της Τουρκίας στο 7 τοις εκατό, καθώς η δημόσια υποστήριξη του συμμάχου του, MHP, δεν είναι επαρκής για να υπερβεί από το τρέχον όριο.

* πληροφορίες turkishminute.com

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail