Πόσο ρεαλιστικός είναι ένας πόλεμος Ισραήλ-Ιράν;

edu_castro27 / pixabay
Τα τύμπανα του πολέμου χτυπούν δυνατά αν κάποιος έπαιρνε στα σοβαρά τους πρόσφατους τίτλους για το Ισραήλ και το Ιράν. Αλλά το Ισραήλ δεν μπορεί να ενεργήσει στρατιωτικά εναντίον του Ιράν χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ και οι ΗΠΑ δε θα υποστηρίξουν ποτέ μια τέτοια ενέργεια.

Scott Ritter * - rt.com - Παρουσίαση Freepen.gr

Μια συνάντηση μεταξύ του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας Benny Gantz και του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin την περασμένη εβδομάδα οδήγησε πολλούς να εικάσουν πως το Ισραήλ, με την υποστήριξη της Ουάσιγκτον, προετοιμάζεται για πόλεμο με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Ο Gantz κατέστησε σαφές στον Austin ότι το Ισραήλ ανησυχεί πολύ για την επανένταξη των ΗΠΑ στο Κοινό Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Δράσης ή JCPOA (που συνήθως αναφέρεται ως πυρηνική συμφωνία του Ιράν). Η προτιμώμενη πορεία δράσης του Ισραήλ θα ήταν να συνεχίσουν οι ΗΠΑ να αυστηροποιούν τις οικονομικές κυρώσεις, ενώ το Ισραήλ διεξάγει μια μυστική εκστρατεία για να μειώσει την ικανότητα πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν, σπέρνοντας ταυτόχρονα παράνοια και ανησυχία στις τάξεις της ιρανικής ηγεσίας. Εν ολίγοις, οι Ισραηλινοί θέλουν η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να συνεχίσει την ιρανική πολιτική του προκατόχου του  Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Gantz είχε προηγηθεί στην Ουάσιγκτον DC από τον David Barnea, επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ, της Mossad. Ο Barnea παρείχε στους Αμερικανούς ομολόγους του νέες ισραηλινές πληροφορίες σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν για να αποτρέψει τις ΗΠΑ από την επανένταξή τους στο JCPOA, από το οποίο ο Τραμπ αποσύρθηκε απότομα το Μάιο του 2018. Ο κορυφαίος κατάσκοπος του Ισραήλ είχε επιφορτιστεί να ενημερώσει τις ΗΠΑ πως το Ισραήλ δε θα σταματήσει ποτέ να βλέπει το Ιράν ως απειλή, με ή χωρίς το JCPOA, και ότι το Ισραήλ δε θα δεσμευόταν από τη συμφωνία εάν οι ΗΠΑ επανέλθουν σε αυτή. «Το Ιράν δε θα έχει πυρηνικά όπλα, ούτε τα επόμενα χρόνια, ούτε ποτέ. Αυτή είναι η υπόσχεση μου, που είναι η υπόσχεση της Μοσάντ», δήλωσε ο Barnea μετά τις συνεδριάσεις.

Λέγεται ότι ο Gantz ειδοποίησε την κυβέρνηση Μπάιντεν πως το Ισραήλ ήταν έτοιμο να πραγματοποιήσει στρατιωτικές επιθέσεις κατά του Ιράν εάν παραστεί ανάγκη. Πιστεύεται ότι ο Gantz έκτιζε πάνω σε ένα αυξανόμενο έδαφος υποστήριξης στις ΗΠΑ για στρατιωτικά πλήγματα κατά της πυρηνικής υποδομής του Ιράν σε περίπτωση κατάρρευσης των τρεχουσών διαπραγματεύσεων για την επανένταξη των ΗΠΑ στο JCPOA. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, ο πρόεδρος Μπάιντεν διέταξε τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν να επανεξετάσει το τρέχον σχέδιο του Πενταγώνου για στρατιωτική δράση κατά του Ιράν.

Η υποστήριξη των ΗΠΑ για οποιαδήποτε ισραηλινή στρατιωτική επίθεση στο Ιράν είναι κρίσιμη, με τον πρώην Αναπληρωτή Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Eyal Zamir να σημειώνει ότι ενώ το Ισραήλ θα ενεργούσε πάντα για τα δικά του συμφέροντα, θα ήταν πρόκληση «να ξεκινήσει μια τέτοια επιχείρηση χωρίς συντονισμό με τους Αμερικανούς». Η επιφυλακτικότητα του Zamir αντικατοπτρίζει μια αυξανόμενη συναίνεση μεταξύ των ειδικών πως το Ισραήλ δεν έχει την στρατιωτική ικανότητα να διατηρήσει μια βιώσιμη στρατιωτική εκστρατεία κατά του Ιράν.

Το Ιράν έχει ανεβάσει επίσης το προβάδισμα, με τους Tehran Times να δημοσιεύουν έναν χάρτη την Τετάρτη, ο οποίος υποτίθεται πως δείχνει τους διάφορους στόχους που θα χτυπούσε το Ιράν στο εσωτερικό του Ισραήλ ως απάντηση σε οποιαδήποτε ισραηλινή επίθεση εναντίον του. Αν και η δημοσίευση αυτού του χάρτη δεν αποδεικνύει τίποτα, το χτύπημα αντιποίνων του Ιράν κατά της αμερικανικής βάσης στο Αλ Άσαντ του Ιράκ, ημέρες μετά τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί από τις ΗΠΑ, έδειξε ξεκάθαρα την ακρίβεια της δύναμης των βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν, υπογραμμίζοντας την πραγματικότητα ότι, εάν ένας πύραυλος του Ιράν στοχεύσει σε κάτι, οι πιθανότητες είναι πως θα το χτυπήσει. Οι ΗΠΑ έμαθαν αυτό το μάθημα και είναι πιθανό ότι το Ισραήλ είναι αρκετά έξυπνο ώστε να γνωρίζει ότι δε θέλει να έχει το ίδιο πρόγραμμα σπουδών, κάτι που θα ήταν η αναπόφευκτη απάντηση σε κάθε ισραηλινό στρατιωτικό χτύπημα κατά του Ιράν.

Ενώ η συζήτηση για το ενδεχόμενο ισραηλινής στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράν θεωρείται ως κίνητρο για την Ουάσιγκτον να απορρίψει το JCPOA και να αναζητήσει μια εναλλακτική λύση στον πόλεμο που βασίζεται σε οικονομικές κυρώσεις, η απειλή των ΗΠΑ φαίνεται να είναι κάτι περισσότερο από μια τακτική διαπραγμάτευσης που βασίζεται στο θέατρο ώστε να αυξήσει την πίεση στους διαπραγματευτές του Ιράν για τα πυρηνικά για να καταλήξουν σε μια συμβιβαστική συμφωνία που θα ήταν πολιτικά αποδεκτή από τις ΗΠΑ.

Το Ισραήλ αναγνωρίζει την πραγματικότητα ότι, ενώ οποιαδήποτε απροκάλυπτη στρατιωτική ενέργεια κατά του Ισραήλ μπορεί πιθανώς να αποκλειστεί σε αυτήν τη συγκυρία, το Ισραήλ μπορεί και θα συνεχίσει να εκτελεί μυστική δράση στο εσωτερικό του Ιράν, σχεδιασμένη να καταστρέψει την ικανότητα του Ιράν να κατασκευάζει πυραύλους και να εμπλουτίζει ουράνιο. Για τον σκοπό αυτό, το Ισραήλ φέρεται να έχει συντονιστεί στενά με τις ΗΠΑ σε μια σειρά προηγούμενων επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων τριών που στόχευαν την πυρηνική υποδομή του Ιράν και μία που κατέστρεψε μια εγκατάσταση παραγωγής πυραύλων, και είναι πολύ πιθανό να ενημερώσει την κυβέρνηση Μπάιντεν για άλλες ενέργειες που έχει στον πίνακα σχεδιασμού. Ισραηλινοί αναλυτές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως αυτές οι επιχειρήσεις – συμπεριλαμβανομένης της υποτιθέμενης δολοφονίας ενός κορυφαίου Ιρανού πυρηνικού επιστήμονα – έχουν καθυστερήσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έως και πέντε χρόνια.

Αλλά ακόμη και εδώ η υποστήριξη των ΗΠΑ στις ενέργειες του Ισραήλ δεν οδηγεί απαραίτητα σε ένα αποτέλεσμα που επιθυμεί το Ισραήλ. Ενώ οι ΗΠΑ θα υποστήριζαν τη συνεχιζόμενη μυστική δράση του Ισραήλ που στοχεύει τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν κατά τη διάρκεια μιας αντιπαράθεσης για το JCPOA, εάν επρόκειτο να επιτευχθεί συμφωνία, το Ισραήλ ανησυχεί πως η Ουάσινγκτον θα μπορούσε να εμποδίσει το Ισραήλ να πραγματοποιήσει πρόσθετες επιθέσεις. Το ισραηλινό στοιχείο από τις πρόσφατες συναντήσεις του με την κυβέρνηση Μπάιντεν είναι ότι οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να προσχωρήσουν ξανά στην πυρηνική συμφωνία του Ιράν και πως η μυστική δράση του Ισραήλ είναι χρήσιμη μόνο στο βαθμό που πιέζει το Ιράν να αποδεχθεί μια συμφωνία. 

Στο τέλος της ημέρας, η πολιτική των ΗΠΑ καθοδηγείται από την πραγματικότητα ότι ένας πόλεμος με το Ιράν θα ήταν καταστροφή για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, και ως εκ τούτου, θα πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος. Και ενώ το Ισραήλ μπορεί να μην είναι χαρούμενο για αυτήν την πολιτική, δεν μπορούν να κάνουν πολλά γι' αυτήν.

* Ο Σκοτ Ρίτερ είναι πρώην αξιωματικός πληροφοριών του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail