Η Ρωσία μπορεί να βοηθήσει στην κατασκευή νέου μαχητικού αεροσκάφους της Τουρκίας

Freepen.gr - Η Τουρκία συνεργάζεται ενεργά με τη Ρωσία σε όλη την αμυντική σφαίρα, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης κινητήρα για το μαχητικό αεροσκάφος επόμενης γενιάς της Άγκυρας, δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας την Κυριακή.

Σε συνέντευξή του στη Miliyet, ο Ισμαήλ Ντεμίρ, επικεφαλής της Προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB), δήλωσε πως η Τουρκία θα μπορούσε να συνεργαστεί με τη Ρωσία στην τελευταία φάση ανάπτυξης του μαχητικού αεροσκάφους TF-X. Ο Ντεμίρ περιέγραψε τον πιθανό ρωσικό ρόλο να συμβάλλει στην τοπική παραγωγή  ορισμένων συστημάτων για το TF-X.

«Υπάρχουν πολλές διατάξεις για τη συνεργασία στις συνομιλίες μας με τη Ρωσία. Περιλαμβάνουν θέματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη των εθνικών πολεμικών αεροσκαφών [της Τουρκίας]», είπε ο Ντεμίρ. «Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ενδέχεται να γίνουν συνομιλίες με τη ρωσική πλευρά για συγκεκριμένα συστήματα. Σήμερα, δε συζητάμε τόσο ευρύ φάσμα λεπτομερειών».

Η σκέψη του Ντεμίρ να συνεργαστεί με τη Ρωσία για να φέρει σε λειτουργία το TF-X έρχεται μετά από χρόνια εικασιών ότι η Τουρκία θα μπορούσε να αναζητήσει ρωσικά μαχητικά πέμπτης γενιάς για να αντικαταστήσει τον γηρασμένο στόλο των αμερικανικών F-16. Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε αυτές τις φήμες, λέγοντας τον Φεβρουάριο του 2020 ότι η Τουρκία θα ανέπτυσσε το TF-X ως μαχητικό αντικατάστασής του.

Ρώσοι αξιωματούχοι επέμειναν ότι η Μόσχα παραμένει έτοιμη να βοηθήσει στην ολοκλήρωση αυτού του έργου. Στις 14 Νοεμβρίου, ο Ντμίτρι Σουγκάγιεφ, επικεφαλής της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής-Τεχνικής Συνεργασίας (FSMTC), δήλωσε πως η Ρωσία έχει «εξέφρασε επανειλημμένα» την ετοιμότητά της να βοηθήσει την Τουρκία στην ανάπτυξη ενός νέου μαχητικού αεροσκάφους, αλλά περιέγραψε τις συνομιλίες για το σκοπό αυτό πως ακόμη βρίσκονται στη φάση των διαπραγματεύσεων.

Ο Alexander Mikheyev, γενικός διευθυντής της ρωσικής κρατικής υπηρεσίας εξαγωγών όπλων Rosboronexport, πρόσθεσε ότι η συνεργασία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη με την Τουρκία και πως βρίσκονται υπό συζήτηση νέοι τρόποι εμβάθυνσης της κοινής τους δουλειάς.

«Η Rosoboronexport αναπτύσσει συνεργασία με την Τουρκία στον τομέα της στρατιωτικής τεχνικής συνεργασίας», δήλωσε ο Mikheyev τον περασμένο μήνα. «Είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε ένα ευρύ φάσμα σχέσεων τόσο προς το συμφέρον της αεράμυνας της χώρας όσο και άλλων κλάδων των ενόπλων δυνάμεων».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail