Η Κίνα αναζητά την πρώτη ναυτική της βάση στον Ατλαντικό - ΜΜΕ των ΗΠΑ

(eng.chinamil.com.cn/Photo by Zou Xiangmin)
Freepen.gr - Το Πεκίνο σκοπεύει να κατασκευάσει την πρώτη ναυτική της βάση στον Ατλαντικό Ωκεανό, η οποία θα επιτρέψει στην Κίνα να τοποθετήσει τα πολεμικά πλοία της απέναντι από τη δυτική ακτή των ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα των ΜΜΕ.

Εν προκειμένω το Πεκίνο θέλει να δημιουργήσει μια στρατιωτική βάση στην Ισημερινή Γουινέα, μια χώρα της δυτικής Αφρικής 28.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων (1.0810 τετραγωνικά μίλια) σε μέγεθος και με πληθυσμό 1,4 εκατομμυρίων κατοίκων, ανέφερε η Wall Street Journal (WSJ), επικαλούμενη ανώνυμους Αμερικανούς αξιωματούχους με γνώση διαβαθμισμένων εκθέσεων πληροφοριών.

Η Κίνα πιθανότατα εξετάζει το ενδεχόμενο κατασκευής μιας βάσης στην Μπάτα, μια πόλη που έχει ήδη ένα εμπορικό λιμάνι βαθέων υδάτων κατασκευασμένο από την Κίνα, ανέφερε η έκθεση. Η WSJ πρόσθεσε ότι ένας ναυτικός σταθμός στον Ατλαντικό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον επανοπλισμό και την επισκευή κινεζικών πολεμικών πλοίων, αναμφίβολα κροταλίζοντας την Ουάσιγκτον.

Η εφημερίδα επικαλέστηκε έναν ανώτερο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου που είπε πως οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει την Ισημερινή Γουινέα πέρυσι ότι «ορισμένα πιθανά βήματα που αφορούν την [κινεζική] δραστηριότητα εκεί θα εγείρουν ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια».

Η Κίνα και η Ισημερινή Γουινέα δεν έχουν σχολιάσει το θέμα, αλλά ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Yi είχε συνομιλίες με τον ομόλογό του από την Ισημερινή Γουινέα Simeon Oyono Esono Angue στο Ντακάρ της Σενεγάλης στα τέλη του περασμένου μήνα.

Η Global Times, μια κινεζική κρατική εφημερίδα, υποστήριξε τη Δευτέρα πως θα ήταν «αδιανόητο» για το Πεκίνο να εμπλακεί σε «ένα στρατηγικό παιχνίδι μεγάλης δύναμης» στον Ατλαντικό, αλλά είπε ότι η Κίνα έχει κάνει μεγάλες επενδύσεις στην Αφρική και σχεδιάζει να πολεμήσει την πειρατεία στην περιοχή.

«Αν η Κίνα δημιουργούσε έναν ναυτικό σταθμό εφοδιασμού για αυτόν τον σκοπό, θα ήταν διαφορετικό από αυτό που φαντάζονταν οι ΗΠΑ. Θα ωφελήσει την περιοχή χωρίς καμία ζημιά», έγραψε η Global Times.

* πληροφορίες rt.com

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail