Το ΝΑΤΟ «εξαπάτησε» τη Ρωσία – Πούτιν

Freepen.gr - Στη δεκαετία του 1990, το ΝΑΤΟ υποσχέθηκε στη Ρωσία ότι το στρατιωτικό μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ δε θα μετακινηθεί «ούτε μια ίντσα προς τα ανατολικά», αλλά αυτό αποδείχθηκε πως ήταν ένα «σκληρό» και «κατάφωρο» ψέμα, επέμεινε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην ετήσια συνέντευξη Τύπου του τέλους του έτους, ο Πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία εξαπατήθηκε από τη Δύση, η οποία παραβίασε τις προφορικές συμφωνίες της να μη δέχεται πρώην Σοβιετικές δημοκρατίες και χώρες του Συμφώνου της Βαρσοβίας στο ΝΑΤΟ μετά την πτώση της ΕΣΣΔ. «Κοιτάξτε τώρα τι συνέβη. Μας εξαπάτησαν. Ορμητικώς. Καταφωρά. Το ΝΑΤΟ επεκτείνεται. Βρίσκονται στην Πολωνία. Έχουν επιθετικά όπλα εκεί. Γι' αυτό μιλάω», εξήγησε ο Πούτιν.

«Τώρα λένε ότι θα έχουν και την Ουκρανία. Αυτό σημαίνει ότι θα αναπτύξουν τα όπλα τους εκεί, ακόμα κι αν δεν είναι επίσημα μέρος του ΝΑΤΟ».

Σύμφωνα με τον Πούτιν, εναπόκειται τώρα στο μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ να παράσχει εγγυήσεις για τη Ρωσία «αμέσως», αντί να μιλάει συνεχώς για αυτό «επί δεκαετίες».

Ο Πούτιν επέκρινε επίσης τη Δύση για χρόνια απόπειρας να υπονομεύσει και να διαλύσει τη χώρα του, δηλώνοντας πως οι χώρες του ΝΑΤΟ θα έπρεπε αντ' αυτού να «μεταχειριστούν τη Ρωσία ως σύμμαχο» και «να προσπαθήσουν να ενισχύσουν τη Ρωσία».

Η δήλωση του Προέδρου έρχεται λιγότερο από μία εβδομάδα αφότου η Μόσχα παρουσίασε έναν κατάλογο προτάσεων προς την Αμερική και το στρατιωτικό μπλοκ του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ με τη μορφή δύο προσχεδίων συνθηκών. Τα έγγραφα αποτελούνται από έναν κατάλογο εγγυήσεων ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης να μην επεκταθεί το ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά σε κράτη που ήταν στο παρελθόν μέρος της ΕΣΣΔ.

Εάν υπογραφεί, θα περιορίζονται επίσης οι κινήσεις στρατευμάτων κοντά στα ρωσικά σύνορα και θα αποτρέπεται η τοποθέτηση πυραύλων κοντά στα σύνορα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail