Κλιμακούμενη λογομαχία γύρω από τη σύγκρουση στην Ουκρανία: Δοκιμή να δούν ποιες είναι οι πραγματικές θέσεις της Ρωσίας

Karine Bechet-Golovko. Reseau International, 23-11-21 Μετάφραση: Μ. Στυλιανού 

Ενώ ο ουκρανικός στρατός συνεχίζει να επιτίθεται στους πληθυσμούς του Ντονμπάς κάθε μέρα, ο ατλαντικός λόγος προσανατολίζεται πλήρως προς μια «πιθανή/ βέβαιη» στρατιωτική επέμβαση από τη Ρωσία πολύ σύντομα. Η πλήρης απροθυμία των κυβερνώντων την Ρωσία να παρέμβουν στρατιωτικά στο Ντονμπάς είναι τέτοια που αυτή η δήλωση θα μπορούσε να σας κάνει να χαμογελάσετε, αν δεν έκρυβε την επιθυμία να ανακαταληφθεί με τη βία ένα έδαφος, το οποίο θα ήταν χωρίς πραγματική άμυνα. Αλλά δεν θα επέμβει πραγματικά η Ρωσία; Τέλος, αυτό είναι το όλο θέμα αυτής της λεκτικής κλιμάκωσης.

Εδώ και αρκετό καιρό, τα ατλαντικά μέσα ενημέρωσης και οι πολιτικοί κατηγορούν συνεχώς τη Ρωσία ότι συγκεντρώνει στρατεύματα (στo έδαφος της) και πυροβολικό στα σύνορα της Ουκρανίας για να της επιτεθεί. Η Ευρώπη και η Ουκρανία, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, πρέπει να τρέμουν από φόβο... Το ΝΑΤΟ διαδραμάτισε και εδώ το ρόλο του και ο αιώνιος Γενικός Γραμματέας του κάλεσε τη Ρωσία να είναι πιο διαφανής σχετικά με τις κινήσεις των στρατευμάτων της, προειδοποιώντας την ενάντια σε οποιαδήποτε «περαιτέρω επιθετική ενέργεια». Οι ηγέτες του «Ελεύθερου Κόσμου» δεν μπορούν να στερηθούν μιαν ρητορική επίθεση.

«Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε την Τετάρτη τη Μόσχα για το καταστροφικό λάθος που Θα αποτελούσε οποιοσδήποτε στρατιωτικός τυχοδιωκτισμός στα σύνορα της Ουκρανίας και της Πολωνίας, το κόστος του οποίου «θα ήταν τεράστιο».

Έτσι, τις τελευταίες 24 ώρες, μαθαίνουμε ότι οι ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών, ευθυγραμμισμένες με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, αποκαλύπτουν ότι στα τέλη Ιανουαρίου – το αργότερο στις αρχές Φεβρουαρίου, η Ρωσία θα επιτεθεί στην Ουκρανία. Ξύλ Τι έκπληξη, αυτό το κοινό όραμα !...

Προς το παρόν, μια εντατικοποίηση του λόγου είναι η πιο αξιοσημείωτη εξ΄λιξη, όπως απεικονίζεται τέλεια από αυτό το απόσπασμα από το κείμενο που μεταδόθηκε από το Radio Liberty, αμερικανικό όργανο μαζικής επιρροής:

«Το Κρεμλίνο απάντησε σκληρά στις 21 Νοεμβρίου στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken, που δήλωσε μια ημέρα νωρίτερα ότι η Ουάσιγκτον και η Ευρώπη είχαν «πραγματικές ανησυχίες» για τις ρωσικές στρατιωτικές κινήσεις κοντά στα ουκρανικά σύνορα και για «μερικές από τις δηλώσεις που έχουμε δει και ακούσει από τη Ρωσία, καθώς και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Δύση επιδεινώνει «τεχνητά» τις εντάσεις ισχυριζόμενη ότι η Μόσχα θα μπορούσε να εισβάλει στην Ουκρανία (...). Ο Πεσκόφ, σε σχόλια που μεταδόθηκαν από την κρατική τηλεόραση, χαρακτήρισε τη δυτική απάντηση «υστερία» η οποία «εξαπλώθηκε τεχνητά. Προφανώς αναφερόμενος στις νόμιμες επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα, ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι «κατηγορούμαστε για κάποιο είδος ασυνήθιστης στρατιωτικής δραστηριότητας στο έδαφός μας από αυτούς που έφεραν τις ένοπλες δυνάμεις τους από Μακρινές θάλασσες».

Μια άλλη έκληξη των ημερών ήταν η ανακοίνωση της Ουκρανίας ότι έκανε χρήση του αμερικανικού πυραυλικού συστήματος Javelin κατά του ρωσικού στρατού στο Donbass ... Παραθέτω:

«Τα συστήματα AN/TPQ-53 χρησιμοποιήθηκαν σωστά», ανέφεραν Ουκρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι στους Military Times. Ο Μπουντάνοφ ανέφερε ότι χρησιμοποιήθηκαν επίσης συστήματα javelin εναντίον ρωσικών δυνάμεων. Αυτά, μαζί με τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία χρησιμοποιούνται εναντίον ρωσικών αυτονομιστικών στρατευμάτων πυροβολικού, έχουν σημαντική ψυχολογική αποτρεπτική αξία, δήλωσε ο Μπουντάνοφ, προτρέποντας τους Ρώσους να το ξανασκεφτούν προτού επιτεθούν».

Το ζήτημα της πραγματικής θέσης της Ρωσίας είναι θεμελιώδες, διότι τα όπλα είναι αποτρεπτικά, όταν ο αντίπαλός σας είναι βέβαιος ότι σε περίπτωση σύγκρουσης, θα τα χρησιμοποιήσετε εναντίον του. Αυτή η λεκτική κλιμάκωση είναι προς το παρόν ένα είδος πολιτικής δοκιμασίας, για να δούμε ποια θα είναι η αντίδραση της Ρωσίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail