Βρισκόμαστε μπροστά στην "τέλεια καταιγίδα"

Brigipix / pixabay
Τα άρθρα με αυτόν τον τίτλο τα είδαμε ακόμα και σε συστημικά μέσα, που προσωπικά δεν το περίμενα ποτέ να γίνει αυτό και αυτό δείχνει ότι πλέον κανείς δεν μπορεί να την αποτρέψει. 

Του Ζαχαρία Μυτιληνιού

Για μια ακόμη φορά η τέλεια καταιγίδα (τέλεια καταιγίδα = δύο μεγάλες συμφορές μαζί που ενώνονται και διαλύουν τα πάντα χωρίς να μπορεί ο άνθρωπος να κάνει κάτι γι΄αυτό) απειλεί την ανθρωπότητα. Είναι η δεύτερη φορά. Η πρώτη οδήγησε στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. 

Όμως όσο και να διαβάζουμε αναλύσεις κανείς δεν μας το κάνει ταληράκια και αυτό θα προσπαθήσω σήμερα. Να γίνουν οι βαθυστόχαστες προβλέψεις κατανοητές. 

Ας πάρουμε για παράδειγμα το φούρνο της γειτονιάς μας. Ο φούρναρης μέχρι πέρυσι αγόραζε το σκληρό αλεύρι 10-12 ευρώ το τσουβάλι (ανάλογα με την κατανάλωση). Σήμερα η κατώτερη τιμή είναι στα 18 ευρώ για έναν συνοικιακό φούρνο με μια σχετικά καλή κίνηση πελατών και φτάνει μέχρι και τα 22 ευρώ για τους φούρνους μικρής κίνησης(κυρίως τους επαρχιακούς που έχουν και το πρόβλημα με το κόστος μεταφοράς). 

Αυτή λοιπόν ήταν η πρώτη συμφορά. Ο φούρναρης επειδή βλέπει την τιμή ανά κιλό να σκαρφαλώνει πάνω από τα 2 ευρώ το κιλό (0,70 ανά φρατζολάκι) βρίσκεται μπροστά σε τρεις λύσεις. Ή μικραίνει το ψωμί σε γραμμάρια ή αυξάνει την τιμή ή κερδίζει λιγότερα. Η τελευταία λύση είναι πραγματικά ανέφικτη δεδομένου ότι ο φούρναρης εδώ και 20 χρόνια ακριβώς έχει απορροφήσει πολλές αυξήσεις και πλέον πνίγεται ακόμα και με το σάλιο του. 

Η δεύτερη συμφορά έρχεται από το φυσικό αέριο. Πριν 20 χρόνια που ήρθε το φυσικό αέριο το είδαν όλοι σχεδόν ως τη λύση στη μείωση του λειτουργικού κόστους και πράγματι βοήθησε. Το πρόβλημα είναι ότι σήμερα και μέσα σε μόλις 5 μήνες το φυσικό αέριο έχει διπλασιάσει την τιμή του.
Το κόστος της ενέργειας για την παραγωγή του ψωμιού είναι στο 35-45% (ανάλογα του τι ενέργεια χρησιμοποιείς). Που σημαίνει ότι από τα 70 λεπτά το φρατζολάκι τα 30 περίπου είναι ενέργεια. Μια αύξηση 100% αυτόματα θα ανεβάσει την τιμή του ψωμιού στο 1 ευρώ το φρατζολάκι ή για την απόλυτη ακρίβεια στα 3 ευρώ το κιλό. 

Μέσα σε έξι μήνες λοιπόν η τιμή του κιλού του ψωμιού από 1,5 ευρώ αν τελικά ανεβεί στα 3 θα μιλάμε για διπλασιασμό της τιμής. Και αυτά με τις σημερινές τιμές ενέργειας και καυσίμων γιατί αύριο δεν ξέρει κανείς τι θα γίνει. Ήδη οι σιτοβολώνες της Ευρώπης (Ρωσία, Ουκρανία) αλλά και της Αμερικής (Καναδάς) αυξάνουν συνεχώς τις τιμές τους λόγω αυξημένης ζήτησης σε συνδυασμό με την μειωμένη ή και κατεστραμμένη παραγωγή. 

Πάντα σε όλες τις συμφορές θα υπάρχουν και κερδισμένοι. Είναι δυνατόν θα αναρωτηθεί κάποιος... Και όμως οι μεγάλοι παίχτες της αγοράς που έχουν ειδικές συμφωνίες τιμής ενέργειας αλλά και μειωμένης τιμής στο αλεύρι λόγω ποσοτήτων αλλά και ανεξάρτητων εισαγωγών (χωρίς μεσάζοντα), θα έχουν πολύ πολύ μικρότερες αυξήσεις με αποτέλεσμα να δουμε το επόμενο διάστημα αγορά δύο ταχυτήτων. 

Από τη μια τον παραδοσιακό φούρνο της αγοράς να οδηγείται μαθηματικά στο κατ΄ανάγκη λουκέτο (ποιος θα αγοράσει ψωμί με 3 ευρώ το κιλό όταν το σούπερ μάρκετ θα το πουλάει 2;;) και από την άλλη οι κολοσσοί της αγοράς να διευρύνουν τις πωλήσεις τους ΕΦΟΣΟΝ όμως δεν αποκτήσουν και αυτοί πρόβλημα με τους προμηθευτές τους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail