Γαλλία και Αμερική: Μια ζωτική συμμαχία για τη διασφάλιση ενός ανοιχτού και ελεύθερου Ινδο-Ειρηνικού

200624-M-IR130-1283 MEDITERRANEAN SEA (June 24, 2020) The French Navy amphibious assault ship FS Mistral (L9013) is underway in the vicinity of the amphibious assault ship USS Bataan (LHD 5), June 24, 2020. Bataan is conducting operations in the U.S. 6th Fleet in support of regional allies and partners, and U.S. national security interest in Europe and Africa. (U.S. Marine Corps photo by Cpl. Gary Jayne III/Released)
Η πρόσφατα ανακοινωθείσα συμφωνία ασφάλειας Αυστραλίας-Ηνωμένου Βασιλείου-Ηνωμένων Πολιτειών (AUKUS) είναι ένα θετικό βήμα για την αμυντική στάση των ΗΠΑ στον Ινδο-Ειρηνικό και θα ενισχύσει την περιφερειακή ασφάλεια ενάντια στις φιλοδοξίες του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας. Η ανταλλαγή πυρηνικών υποβρυχίων τεχνολογίας με την Αυστραλία από το σύμφωνο θα ενισχύσει το Βασιλικό Ναυτικό της Αυστραλίας ως αποτρεπτική δύναμη στον Ειρηνικό και, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη ζωτικότητα του Quad (ΗΠΑ, Αυστραλία, Ιαπωνία και Ινδία), θα αποδείξει στο Πεκίνο τη δέσμευση της αρχιτεκτονικής ασφαλείας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για τη διατήρηση ενός ελεύθερου και ανοιχτού Ινδο-Ειρηνικού.

Robert C. O'Brien and Alexander Gray - 19fortyfive.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η εφαρμογή του AUKUS, δυστυχώς, οδήγησε στην πιο έντονη ρήξη στις γαλλοαμερικανικές σχέσεις από τη δεκαετία του 1790, με την ανάκληση του πρέσβη της Γαλλίας στην Ουάσιγκτον. Η Γαλλία διαμαρτύρεται για την κατάργηση από την πλευρά της Αυστραλίας της συμφωνίας κατασκευής υποβρυχίων αξίας 66 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη γαλλική Naval Group. Η ηγεσία της Γαλλίας τυφλώθηκε από τη νέα συμφωνία AUKUS, μαθαίνοντας για αυτό από δημοσιεύματα του Τύπου και όχι από τους συμμάχους της ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Αυστραλία.

Αυτή δεν είναι η πρώτη περίπτωση της αδιαφορίας της κυβέρνησης Μπάιντεν να ενημερώσει τους συμμάχους και τους εταίρους για σημαντικές στρατηγικές αποφάσεις. Οι αμερικανικές δυνάμεις αποχώρησαν από την αεροπορική βάση Μπαγκράμ του Αφγανιστάν χωρίς να ειδοποιήσουν τη χώρα υποδοχής. Οι Ευρωπαίοι εταίροι έμειναν έκπληκτοι από την ουσιαστική παραχώρηση της Διοίκησης στην ολοκλήρωση του αγωγού Nord Stream 2. Τα έθνη της Ανατολικής Ευρώπης στην πρώτη γραμμή των αρπακτικών της Μόσχας αιφνιδιάστηκαν από τη συνάντηση του Προέδρου στη Γενεύη με τον Βλαντιμίρ Πούτιν πριν συναντηθεί με εταίρους όπως η Ουκρανία και η Πολωνία.

Για τη Γαλλία, η έλλειψη συντονισμού για μια απόφαση με σημαντικές εγχώριες επιπτώσεις για την κυβέρνηση του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ήταν ιδιαίτερα άκαιρη. Το Παρίσι πρωτοστάτησε στη διατήρηση της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον Ινδο-Ειρηνικό, έχοντας παρουσιάσει τη δική της στρατηγική για τον Ειρηνικό το 2019. Τα τελευταία χρόνια, η Γαλλία έχει αφιερώσει σημαντικούς πόρους στον Ειρηνικό. Επιπλέον, η Γαλλία παραμένει ένας από τους πιο ικανούς, συνεπείς και αποτελεσματικούς παγκόσμιους εταίρους των Ηνωμένων Πολιτειών, από αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στο Σαχέλ έως τις κοινές ναυτικές επιχειρήσεις στη Μεσόγειο, στο Λεβάντε και στο Κέρας της Αφρικής.

Η ισχυρή αμερικανική διπλωματία με βήματα όπως οι αμοιβαίες επισκέψεις των προέδρων Μπάιντεν και Μακρόν στον Λευκό Οίκο και το Παλάτι του Élysée και οι κοινές επιχειρήσεις μεταξύ αμερικανικών και γαλλικών αμυντικών εργολάβων σχετικά με την ανάπτυξη ορισμένων μελλοντικών αμυντικών συστημάτων θα βοηθήσουν στην εξάλειψη του τσιμπήματος από τη διαμάχη της ανακοίνωσης του AUKUS.

Εναπόκειται στην Ουάσινγκτον να ενθαρρύνει την περαιτέρω γαλλοαμερικανική συνεργασία σε όλο τον κόσμο και, ιδιαίτερα, στον Ινδο-Ειρηνικό, όπου η Δύση αντιμετωπίζει μια ολοένα και πιο επιθετική Κίνα. Η γαλλοαμερικανική συμμαχία είναι πολύ σημαντική και για τις δύο χώρες για να υποστεί μόνιμη ζημιά από τα γεγονότα του περασμένου μήνα.

Οι γαλλικές αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις είναι ήδη παρούσες στην περιοχή στα υπερπόντια εδάφη της Γαλλίας στη Νέα Καληδονία και τη Γαλλική Πολυνησία. Έτσι, το Παρίσι βρίσκεται σε μοναδική θέση για να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση ενός ελεύθερου και ανοιχτού Ινδο-Ειρηνικού. Για να αποδείξει περαιτέρω τη δέσμευσή του στην περιοχή και την αρχιτεκτονική ασφαλείας, το Γαλλικό Ναυτικό θα πρέπει να αποστείλει ένα αμφίβιο σκάφος κατηγορίας Mistral στον Νότιο Ειρηνικό σε ημιμόνιμη βάση, μαζί με τα απαραίτητα πλοία υποστήριξης. Μια τέτοια επένδυση θα αποδείξει στους εταίρους και τους ανταγωνιστές της ότι η Γαλλία είναι μια μεγάλη δύναμη του Ειρηνικού και θα επιτρέψει στο Παρίσι να συμμετάσχει πλήρως σε ναυτικές ασκήσεις και κοινές επιχειρήσεις τεσσάρων επικεφαλής και τελικά να ενταχθεί στη συνεργασία.

Οι πολύ ικανές ναυτικές δυνάμεις της Γαλλίας θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ελευθερία των επιχειρήσεων πλοήγησης στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και το Στενό της Ταϊβάν, σε στενό συντονισμό με τις ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Ιαπωνίας, της Ινδίας και της Βρετανίας. Η πρόσφατη ανάπτυξη του αεροπλανοφόρου HMS Queen Elizabeth στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας κατέδειξε το θετικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι ευρωπαϊκές δυνάμεις στον ανταγωνισμό μεγάλων δυνάμεων με την Κίνα. Ενώ το υποβρύχιο Marine Nationale SNA Emeraude διεξήγαγε επιχειρήσεις στην περιοχή το Φεβρουάριο, μια πιο τακτική γαλλική παρουσία σε αυτά τα αμφισβητούμενα νερά θα ήταν ταυτόχρονα πολλαπλασιαστής ισχύος για τους συμμάχους και σημαντικό σήμα στο Πεκίνο για την αποφασιστικότητα του Παρισιού.

Η Γαλλία μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει τα υπερπόντια εδάφη της για να παίξει πολιτικό ρόλο σε όλα τα νησιά του Ειρηνικού, όπου οι κινεζικές φιλοδοξίες αυξάνονται και οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία αντιμετωπίζουν μαζικές κινεζικές επενδύσεις και πολιτικές παρεμβάσεις. Γαλλική βοήθεια από τις εδαφικές της βάσεις για την καταπολέμηση της παράνομης, μη αναφερόμενης και μη ρυθμιζόμενης (IUU) αλιείας της ΛΔΚ · παροχή υποστήριξης για πρωτοβουλίες περιβαλλοντικής ανθεκτικότητας σε μικρά νησιωτικά κράτη · Η διεξαγωγή επιχειρήσεων ευαισθητοποίησης στον τομέα του θαλάσσιου τομέα σε ευρύ φάσμα του Ειρηνικού και η ενεργός συμμετοχή σε πολυμερή φόρουμ με επίκεντρο το νησί του Ειρηνικού θα προωθήσει τους αμοιβαίους στόχους μας και θα καταδείξει τη δέσμευση του Παρισιού να λειτουργήσει ως ηγέτης του Ινδο-Ειρηνικού.

Από την ανακοίνωση του AUKUS, η Γαλλία επέδειξε επιφυλάξεις για μια μακρά συζητούμενη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ της Αυστραλίας και της ΕΕ. Η απογοήτευση σε αυτήν την προσωρινή διαμάχη δεν πρέπει να εμποδίσει την ΕΕ, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, να επεκτείνει το οικονομικό της αποτύπωμα και τις καλές σχέσεις της με την Αυστραλία και τον Ινδο-Ειρηνικό. Μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕΕ-Ταϊβάν θα πρέπει επίσης να αποτελεί υψηλή προτεραιότητα. Η Γαλλία θα μπορούσε να οδηγήσει τις Βρυξέλλες σε αυτό το οικονομικά και στρατηγικά κρίσιμο σύμφωνο.

Η Γαλλία είναι μια δύναμη του Ειρηνικού για αιώνες. Είναι σύμμαχος των ΗΠΑ από την Επανάσταση. Καθώς γιορτάζουμε την 240η επέτειο της Μάχης του Γιορκτάουν, όπου οι γαλλικές ναυτικές δυνάμεις βοήθησαν στη διασφάλιση της αμερικανικής ανεξαρτησίας, τόσο η Ουάσινγκτον όσο και το Παρίσι θα πρέπει να επικεντρωθούν στους πολυάριθμους τομείς της ιστορικής και τρέχουσας συμφωνίας που στηρίζουν τη διμερή σχέση και όχι σε προσωρινές αντιπαραθέσεις. Στις επόμενες δεκαετίες, αυτή η ιστορική συμμαχία μεταξύ Παρισιού και Ουάσινγκτον θα είναι κρίσιμη για τη διατήρηση του ελεύθερου, ανοιχτού και ευημερούντος Ινδο-Ειρηνικού.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail