Υβριδικός Πόλεμος με στόχο τη διαίρεση της Ορθοδοξίας: Η Σερβική Εκκλησία βρίσκεται ξανά στο στόχαστρο στο Μαυροβούνιο

Η ταραχώδης αναταραχή στο Μαυροβούνιο το Σαββατοκύριακο που συνόδευσε την ενθρόνιση του Μητροπολίτη Μαυροβουνίου Ιωαννίκιου δείχνει ότι η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία βρίσκεται και πάλι στο στόχαστρο. Το TASS ανέφερε πως ο πρώην ηγέτης της χώρας, Μίλο Τζουκάνοβιτς από το Δημοκρατικό Κόμμα των Σοσιαλιστών, το κόμμα του οποίου έχασε πέρυσι τις πρώτες του εκλογές μετά το τέλος του κομμουνισμού , συντόνισε τις αναταραχές που αφορούσαν εθνικιστικές και φιλοναζιστικές ομάδες του Μαυροβουνίου.

Andrew Korybko - oneworld.press / Παρουσίαση Freepen.gr

Ανέφεραν επίσης τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ο οποίος κατέληξε στο συμπέρασμα πως «ορισμένες δυτικές δυνάμεις στην περιοχή θεωρούν τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία όπως τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία στην πρώην ΕΣΣΔ. Ακριβώς όπως είναι απαραίτητο να καταστραφεί η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία, ορισμένες χώρες της Κεντρικής Ασίας, αν και δεν το έχουν κάνει, θα πρέπει να καταστραφεί και η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία». Αυτό έρχεται λίγες ημέρες μετά την τρομερή προειδοποίηση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σχετικά με τις παγκόσμιες επιθέσεις των ΗΠΑ στην Ορθοδοξία.

Σύμφωνα με τον κορυφαίο διπλωμάτη του Κρεμλίνου, «οι Ηνωμένες Πολιτείες ... έθεσαν ως στόχο να καταστρέψουν την ενότητα του παγκόσμιου Ορθόδοξου Χριστιανισμού. Έναν εξαιρετικά καταστροφικό ρόλο σε αυτό παίζει ο πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης που προσπάθησε να διασπάσει την κανονική Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία. Τέτοιες προσπάθειες παρατηρούνται τώρα κατά της Λευκορωσίας και των μεσογειακών χωρών, ιδίως της Συρίας, του Λιβάνου και στα Βαλκάνια όπου η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία δέχεται πολύ ισχυρές επιθέσεις».

Αυτές οι αντίστοιχες Ορθόδοξες Εκκλησίες, η Σερβική και η Ρωσική, είναι αναπόσπαστα μέρη της πολύ ισχυρής ταυτότητας του λαού τους. Η προσπάθεια των ΗΠΑ να τις διαιρέσουν και να τις κυβερνήσουν προωθώντας τις αυτονομιστικές τάσεις μέσα στην καθεμιά, που οφείλεται στην εκμετάλλευση του «αρνητικού εθνικισμού» του Μαυροβουνίου και της Ουκρανίας εναντίον Σέρβων και Ρώσων είναι ένα τέλειο παράδειγμα Υβριδικού Πολέμου, που αναφέρεται στην εξωτερική έξαρση πάνω σε προϋπάρχουσες συγκρούσεις ταυτότητας για στρατηγικούς λόγους μέσω πολλών μέσων, συμπεριλαμβανομένων των θρησκευτικών.

Αυτά τα θρησκευτικά ιδρύματα, και ιδιαίτερα τα σερβικά, είναι εύκολοι στόχοι για υβριδικούς πολεμιστές που ενθαρρύνονται από τους Αμερικανούς. Μια περιφερειακή ταυτότητα του Μαυροβουνίου που είναι κάπως διαφορετική από τη γενική Σερβική υπάρχει πράγματι και η ανεξαρτησία της κυβέρνησης που εκπροσωπεί αυτούς τους ανθρώπους σε αυτό το μέρος των Βαλκανίων αναγνωρίζεται σε όλο τον κόσμο, αλλά πολλοί Σέρβοι εξακολουθούν να αισθάνονται πως το Μαυροβούνιο ήταν άδικα λαξευμένο από την ιστορική πατρίδα τους και έτσι συνεχίζουν να το θεωρούν προσωπικά ως μέρος της χώρας τους στην καρδιά τους.

Εκείνοι στο Μαυροβούνιο που ήρθαν τελικά με την πάροδο των ετών για να συσχετιστούν περισσότερο με αυτή την ομώνυμη εθνο-περιφερειακή ταυτότητα παρά με την ιστορική Σερβική τους, πιστεύουν ότι η παρουσία της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη χώρα τους χρησιμεύει ως «πέμπτη στήλη» για το λεγόμενο γεωπολιτικό σχέδιο της «Μεγάλης Σερβίας» που έχει υπογραμμιστεί από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους ως η μεγαλύτερη απειλή της περιοχής τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Αυτός είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο ο Τζουκάνοβιτς που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ ήθελε να αρπάξει την περιουσία της όταν ήταν ακόμη στην εξουσία.

Ήταν εκείνη η εθνοθρησκευτική πρόκληση που έστρεψε τόσους πολλούς συμπατριώτες του εναντίον του που δεν μπόρεσε να εξαπατήσει για να πάρει την ψήφο τους όπως υποψιάζεται κανείς ότι είχε κάνει πολλές φορές στο παρελθόν και διεκδίκησε ψευδώς τη νίκη πέρυσι. Αντί να ξεθωριάσει, τώρα επέστρεψε για να πυροδοτήσει τη σύγκρουση ταυτότητας στο έθνος του προκαλώντας τις ταραχές του Σαββατοκύριακου. Η στόχευση της νέας ηγεσίας της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη χώρα είχε ως στόχο να ωθήσει τα δυτικά ΜΜΕ να αναβιώσουν το μύθο της «Μεγάλης Σερβίας». 

Το τελικό του τελικό παιχνίδι (ή μάλλον, εκείνου που μπορεί να βρίσκεται πίσω του, όπως οι ΗΠΑ για παράδειγμα) δεν μπορεί να είναι γνωστό με βεβαιότητα, αλλά μπορεί να εκτείνεται πολύ πέρα ​​από απλούς προπαγανδιστικούς στόχους. Θα μπορούσε κάλλιστα να προσπαθεί να υποκινήσει μια φασιστική αντισέρβικη εξέγερση μεταξύ των ριζοσπαστικοποιημένων Μοντεγκρίν και ίσως ακόμη και της αλβανικής μειονότητας της χώρας του, ίσως με σκοπό να δικαιολογήσει κάποιο είδος «διεθνούς παρέμβασης» στις υποθέσεις αυτού του νέου μέλους του ΝΑΤΟ.

Ό, τι ύπουλα σχέδια και αν είχε ο Τζουκάνοβιτς και οι δυνητικοί ξένοι προστάτες του, είναι σαφές πως αυτός ο άθεος πολιτικός εκμεταλλεύεται υποκριτικά τη θρησκεία ως μέρος μιας πρόσφατης εκστρατείας αποσταθεροποίησης του Υβριδικού Πολέμου στο Μαυροβούνιο. Δεν μπορούμε παρά να ελπίζουμε ότι η αναταραχή θα περιορίζεται επιτυχώς και δε θα εξαπλώνεται σε ολόκληρη την κοινωνία, πόσο μάλλον να πυροδοτήσει επιθέσεις αντιποίνων εναντίον των Σέρβων εναντίον των αυτοπροσδιοριζόμενων Μαυροβουνίων, αλλά δυστυχώς φαίνεται ότι μια νέα φάση του αγώνα εξουσίας της χώρας μόλις ξεκίνησε και δε θα τελειώσει σύντομα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail