Τα σχέδια του Ερντογάν για το μέλλον του Αφγανιστάν: Κίνα, Ρωσία και τρομοκράτες

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ δεν πρέπει να τσιμπήσουν στην ψεύτικη φιλοδυτική στάση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (όπως όταν προσφέρθηκε να διευθύνει το αεροδρόμιο της Καμπούλ, αλλά στη συνέχεια τράπηκε σε φυγή) ή τον ψεύτικο αντι-ριζοσπαστισμό του (όπως όταν βγαίνει με τους Αφγανούς τρομοκράτες). Η στρατηγική του Ερντογάν, ως μέλους του ΝΑΤΟ, είναι σαφώς να ενισχύσει τα σχέδια της Ρωσίας και της Κίνας για το μέλλον του Αφγανιστάν.

Burak Bekdil - gatestoneinstitute.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Όταν η Σοβιετική Ένωση εισέβαλε στο Αφγανιστάν το Δεκέμβριο του 1979 για υποστήριξη της κομμουνιστικής αφγανικής κυβέρνησης, που ήταν τότε σε σύγκρουση με ριζοσπαστικούς μουσουλμάνους μαχητές, η Τουρκία είχε το δικό της εμφύλιο πόλεμο μεταξύ ακροαριστερών και ακροδεξιών παρατάξεων. Το Σεπτέμβριο του 1980, ο τουρκικός στρατός πραγματοποίησε πραξικόπημα και απαγόρευσε όλα τα πολιτικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένων των ισλαμιστικών.

Οι Τούρκοι Ισλαμιστές δημιούργησαν το Κόμμα Πρόνοιας, το οποίο επίσης αργότερα θα απαγορευτεί. Το 1985, στα μισά της σοβιετικής εισβολής στο Αφγανιστάν, ο Ερντογάν ήταν ο δυναμικός, 31χρονος πρόεδρος της επαρχίας της Κωνσταντινούπολης του Κόμματος Πρόνοιας. Σε μια εκδήλωση κατά των ΗΠΑ, κατά της Δύσης, ο Ερντογάν κάλεσε έναν τρομοκράτη, τον Γκιουλμπουντίν Χεκματιάρ, στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Χεκματιάρ είναι πρώην μουτζαχεντίν και ηγέτης του πολιτικού κόμματος Χεζμπ-ε-Ισλάμι Γκιουλμπουντίν. Οι απλοί Αφγανοί πολίτες τον γνώριζαν ως τον «Χασάπη της Καμπούλ» επειδή βομβάρδισε την πόλη επανειλημμένα χωρίς άλλο προφανή λόγο από το να σταματήσει ο φόνος.

Υπάρχει μια συγκεκριμένη εικόνα που εμφανίστηκε ξανά και ξανά για να στοιχειώσει τον Τούρκο ηγέτη: Μια φωτογραφία του Ερντογάν που κάθεται στα πόδια του Χεκματιάρ, ο οποίος κάποτε χαρακτηρίστηκε επίσημα ως τρομοκράτης από τα Ηνωμένα Έθνη και τις ΗΠΑ. Αυτή η φωτογραφία τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην οποία ο Ερντογάν φιλοξένησε τον Χεκματιάρ στην Κωνσταντινούπολη το 1985.

Η φωτογραφία είναι ακόμη και σήμερα, όταν, μετά την κατάρρευση της αφγανικής κυβέρνησης τον Αύγουστο, ο Χεκματιάρ συναντήθηκε με τον Χαμίντ Καρζάι, πρώην πρόεδρο του Αφγανιστάν, και τον Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, πρόεδρο του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Συμφιλίωσης και πρώην διευθύνοντα σύμβουλο, στη Ντόχα. Αμφότεροι επιδιώκουν να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Πριν από μερικές εβδομάδες, καθώς τα βήματα των Ταλιμπάν ακούγονταν πιο δυνατά στην Καμπούλ, ο Ερντογάν άλλαξε άλλη μια φορά και γιόρτασε την ιδεολογική του σχέση με τους τρομοκράτες του Αφγανιστάν. «Η κατανόηση (ή η ερμηνεία) των Ταλιμπάν για το Ισλάμ δεν έρχεται σε αντίθεση με τη δική μας», είπε, συγκλονίζοντας εκατομμύρια κοσμικούς Τούρκους.

"Η αντίληψη του Ισλάμ για τους Ταλιμπάν δεν έρχεται πραγματικά σε αντίθεση με τη δική μας; Αυτή η κατανόηση αφορά τον ομαδικό βιασμό, τη δολοφονία γυναικών, το κλείσιμο στα σπίτια τους, την πώληση κοριτσιών ως σκλάβων, την απαγόρευση των σχολείων για τα κορίτσια. Πότε η δική μας αντιλήψη έγινε έτσι;" ρώτησε ο Gamze Taşçıer, βουλευτής της αντιπολίτευσης. "Πότε η Τουρκία έγινε κράτος της σαρία;" δεκάδες άλλοι διανοούμενοι ρώτησαν τον Ερντογάν.

Οι προσπάθειες του Ερντογάν προς τους Ταλιμπάν, επιπλέον, δεν περιορίστηκαν μόνο στην ανάδειξη της ανοχής του στη σαρία. "Τα σχετικά θεσμικά μας όργανα", είπε ο Ερντογάν, "εργάζονται πάνω σε αυτό, συμπεριλαμβανομένων των συνομιλιών με τους Ταλιμπάν, και ενδέχεται επίσης να δεχτώ τον αρχηγό των Ταλιμπάν". 

Υπάρχουν δύο πιο σημαντικές επιπτώσεις της προόδου των Ταλιμπάν και της επακόλουθης επιείκειας της Τουρκίας. Πρώτον, η κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν κατέστρεψε το τουρκικό σχέδιο να αφήσει στρατεύματα στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν για τη λειτουργία του Διεθνούς Αεροδρομίου Χαμίντ Καρζάι, ένα έργο γεμάτο κινδύνους για το οποίο κανένα άλλο έθνος δεν είχε προσφερθεί εθελοντικά.

Ο Ερντογάν είχε κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως φαίνεται, για να αναδείξει την στρατηγική σημασία της Τουρκίας για τα δυτικά έθνη, κυρίως τις ΗΠΑ. Με αυτό, πιθανότατα ήλπιζε να έχει περισσότερη δύναμη στη διοίκηση του Μπάιντεν, όταν η Τουρκία και οι ΗΠΑ διαπραγματεύονταν τις πιο δύσκολες αποκλίσεις τους, μεταξύ των οποίων πιθανές νέες κυρώσεις κατά της τουρκικής κυβέρνησης λόγω της απόκτησης της ρωσικής αεροπορικής άμυνας S-400 από την Τουρκία. Εν ολίγοις, ο Ερντογάν πιθανότατα ήλπιζε να χρησιμοποιήσει τη συμφωνία για το αεροδρόμιο της Καμπούλ για να αποκαταστήσει τους βαθιά προβληματικούς δεσμούς με τις ΗΠΑ, βάζοντας τις διμερείς σχέσεις σε ένα πλαίσιο συναλλαγών. Με αυτόν τον τρόπο, η Τουρκία του Ερντογάν θα έκανε ένα σημαντικό βήμα στο να παρουσιαστεί ως αξιόπιστος δυτικός σύμμαχος.

Μόνο μερικές εβδομάδες πριν από την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν, η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον προσπαθούσαν να εξαλείψουν τις διαφορές τους για τους όρους και τις προϋποθέσεις του τουρκικού ελέγχου στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Μόλις στις 11 Αυγούστου, η Τουρκία εξακολουθούσε να έχει πρόθεση να τρέχει και να φυλάει το αεροδρόμιο της Καμπούλ μετά την αποχώρηση άλλων ξένων στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.

Εν τω μεταξύ, στις 28 Αυγούστου, μετά από εικασίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η Ελλάδα θα ανοίξει τα σύνορά της για Αφγανούς πρόσφυγες μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, χιλιάδες Αφγανοί πρόσφυγες πλημμύρισαν τα χερσαία σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα.

Το Ιράν, από την πλευρά του, φαίνεται να ελπίζει να χτυπήσει με ένα σμπάρο δύο τριγόνια: διευκολύνοντας συστηματικά το ταξίδι των παράνομων Αφγανών στην Τουρκία και προς την Ελλάδα, μπορεί να αποσταθεροποιήσει τόσο την Τουρκία όσο και την Ευρώπη. Οι μουλάδες στο Ιράν θα ήταν προφανώς πολύ χαρούμενοι να μεταφέρουν δεκάδες χιλιάδες Αφγανούς στα δύσκολα σύνορα της χώρας τους με την Τουρκία. Τα υπόλοιπα θα ήταν τότε το πρόβλημα των Σουνιτών Τούρκων και της Δύσης.

Όπως έγραψε ο μελετητής της Μέσης Ανατολής και πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου, Μάικλ Ρούμπιν, ο Ερντογάν επίσης πιθανώς προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τη συνεργασία του με τον Χεκματιάρ για να διαμορφώσει τη μεταπολεμική πολιτική τάξη του Αφγανιστάν. "Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να τους το επιτρέψουν", έγραψε ο  Ρούμπιν.

 «Η εμμονή της σχέσης του Ερντογάν με τον Χεκματιάρ αποδεικνύει ότι ήταν ευχή να πιστέψουμε ότι ο Ερντογάν ήταν κάτι παραπάνω από τζιχαντιστής με επαγγελματικό κοστούμι, ανεξάρτητα από το πόσοι διπλωμάτες πρόβαλαν τις ελπίδες τους για αλλαγή σε αυτόν».

Εν ολίγοις, υπάρχει αυτός ο ορισμένος τρομοκράτης, ο Χεκματιάρ, οι σχέσεις του οποίου με τον Ερντογάν χρονολογούνται από το 1985. Ο Χεκματιάρ είναι τώρα σε συνομιλίες τόσο με τους Ταλιμπάν όσο και με τον Ερντογάν για το μέλλον του Αφγανιστάν, ενώ ο Ερντογάν βρίσκεται σε συνομιλίες με τους Ταλιμπάν και πιθανότατα προσπαθεί να καταλάβει που να κατευθύνει το επόμενο άλμα του.

Ο Ερντογάν προσπαθούσε να κατευνάσει τις ΗΠΑ φυλάσσοντας το αεροδρόμιο της Καμπούλ, αλλά αυτό το σχέδιο κατέρρευσε αφού οι Ταλιμπάν προχώρησαν στην Καμπούλ. Επομένως, ο Ερντογάν έχασε μια διαπραγμάτευση για τις μελλοντικές του σχέσεις με τον Μπάιντεν και τις ΗΠΑ. Τώρα, λόγω της μακροπρόθεσμης αντιδυτικής ιδεολογίας του Ερντογάν, πιθανότατα θα μπει στον πειρασμό να αναζητήσει συμμαχία με όποια ομάδα (ες) υπέρ της σαρίας θα κυβερνήσει, στο εγγύς μέλλον, το Αφγανιστάν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail