Τούρκος ιστορικός για τους Έλληνες της Σμύρνης το 1922: «Ήταν άνθρωποι αυτής της γης»

Ο Τούρκος ιστορικός Άξελ Κόρλου μιλάει για τους Έλληνες που «πετάχτηκαν» στη θάλασσα της Σμύρνης το 1922 - «Ήταν η Σμύρνη η ίδια» 

Από: Πρώτο Θέμα - Παναγιώτης Σαββίδης 

Οι Τούρκοι γιόρτασαν τα 99 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης και το «ρίξιμο» των Ελλήνων στη θάλασσα, αλλά ένας συμπατριώτης του ιστορικός, που ζει και εργάζεται μόνιμα στο εξωτερικό, τους θυμίσει την ιστορική πραγματικότητα που δεν μπορεί ν’ αμφισβητηθεί παρά τις κραυγές και τους πανηγυρισμούς.

Ο λόγος για τον διδάκτορα Ιστορίας και Κοινωνιολογίας Άξελ Κόρλου, επίκουρο καθηγητή του κολεγίου Georgia Gwinnett της Ατλάντα των ΗΠΑ, γεννημένο στη Σμύρνη και με ρίζες από την Λεβαντίνη. Ο ίδιος με πρόσφατη ανάρτησή του στο Twitter εξηγεί ποιους Έλληνες πέταξαν το 1922 οι Τούρκοι του Μουσταφά Κεμάλ από τη Σμύρνη. «Ήταν άνθρωποι αυτής της γης, ήταν η Σμύρνη η ίδια» λέει για τους Έλληνες, Αρμένιους και Λεβαντίνους της πόλης που χάθηκαν στις φλόγες και στο αίμα. Παράλληλα επισημαίνει πως η μη παραδοχή των όσων συνέβησαν πριν από 99 χρόνια, θα οδηγήσει σε «περισσότερους θύτες και περισσότερα θύματα».



Αναφέρει συγκεκριμένα ο Κόρλου: «Θα χρειαστούν άλλα εκατό χρόνια για να χωρέσει στα κεφάλια κάποιων πως εκείνοι που "πετάχτηκαν στη θάλασσα", που σκοτώθηκαν, βιάστηκαν και πού όλη τους η περιουσία λεηλατήθηκε ήταν άνθρωποι αυτής της γης, ήταν η Σμύρνη η ίδια. Μέχρι τότε θα είμαστε αναγκασμένοι να ζούμε με το μοναδικό για την Τουρκία ψυχικό βάρος το οφειλόμενο σε όσους μπορούν από τη μια μεριά να εορτάζουν την 9η Σεπτεμβρίου και από την άλλη να μιλούν για "μωσαϊκό πολυπολιτισμικότητας", να λένε "τι όμορφους Έλληνες, Αρμένιους, Λεβαντίνους γείτονες που είχαμε, τι όμορφη πόλη που ήταν η Izmır". (Όχι κάτι τέτοιο δεν πραγματοποιείται με "μόρφωση" και λοιπά, οι πλέον "μορφωμένοι" κάνουν το ίδιο με τον πλέον πομπώδη τρόπο). Ιστορία και κοινωνικό ασυνείδητο που δεν συμπεριλαμβάνουν τους θύτες και τα θύματα είναι βέβαιο ότι θα γεννήσουν περισσότερους θύτες και περισσότερα θύματα».

(Σημείωση : Πληροφορίες από ανάρτηση της κυρίας Δέσποινας Βιτούνη στην ομάδα «Απόγονοι Μικρασιατών» στο Facebook).


Άξελ Κόρλου
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail