«Ανυπεράσπιστο» στη φθορά του χρόνου

Ήταν το 2009 όταν μπροστά στο ενδεχόμενο να κατεδαφιστούν το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) χαρακτήρισε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα των «Προσφυγικών» της Λ. Αλεξάνδρας «διατηρητέο κτίσμα, βάσει του ιστορικού, πολιτισμικού, κοινωνικοπολιτικού και αρχιτεκτονικού τους υπόβαθρου».

Πέντε χρόνια αργότερα ο καταρρέων, απίστευτα γερασμένος και ποικιλοτρόπως ταλαιπωρημένος πολεοδομικός σχηματισμός των Αμπελοκήπων, ένα ακόμη μεσοπολεμικό «δείγμα της αρχιτεκτονικής του μοντέρνου κινήματος», μεταβιβάστηκε στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Αν και οι πιθανότητες να πωληθεί ήταν πάντα αμελητέες.

Σήμερα, είναι σαν να βρίσκεται εκεί για να τονίζει εμφατικά και σημειολογικά στους περαστικούς την παρακμή μιας κακορίζικης χώρας, η οποία μπορεί ακόμα να διαθέτει εκατομμύρια ευρώ για διάφορα αμφιλεγόμενα «πρότζεκτ», αλλά αδυνατεί ή δεν θέλει να σώσει την κληρονομιά της.

Βασίλης Στοϊλόπουλος
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail