Η παρέμβαση της Τουρκίας στη Λιβύη θα μπορούσε να πυροδοτήσει περιφερειακή σύγκρουση

Το 1911, ο μελλοντικός ιδρυτής της Τουρκίας ηγήθηκε μιας αποτυχημένης οθωμανικής εκστρατείας κατά της εισβολής Ιταλών στη Λιβύη. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία κατέρρευσε στον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο που ακολούθησε, επιτρέποντας τελικά στον Mustafa Kemal Atatürk να ηγηθεί της δημιουργίας της Δημοκρατίας της Τουρκίας.

Παρουσίαση Freepen.gr

Λίγο περισσότερο από έναν αιώνα αργότερα, ο μοναχικός αντίπαλος του Ατατούρκ στο πάνθεον των σύγχρονων Τούρκων ηγετών, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει σχεδιάσει μια άλλη παρέμβαση στη Λιβύη, η οποία έλαβε κοινοβουλευτική έγκριση την Πέμπτη, υπογραμμίζοντας την πρόθεσή του να επιστρέψει η Τουρκία σε θέση περιφερειακής κυριαρχίας.

"Μπορεί να παρουσιάσει αυτό που κάνει η Τουρκία εκεί ως υπεύθυνο πράγμα που πρέπει να κάνει μια υπεύθυνη δύναμη στην περιοχή και ένας ηγέτης του μουσουλμανικού κόσμου", δήλωσε ο Steve A. Cook, ανώτερος υπάλληλος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων στο Ahval. "Αν και είναι δυνητικά αποσταθεροποιητικό... Νομίζω ότι υπάρχει πολύς κίνδυνος για τον Ερντογάν".

Το σενάριο μιας χειρότερης περίπτωσης μπορεί να βρίσκεται λίγο πιο από έναν άλλο παγκόσμιο πόλεμο. Σε μια δημοσίευση αυτή την εβδομάδα, η Washington Post ισχυρίστηκε ότι η τουρκική ανάπτυξη στη Λιβύη προς στήριξη της κυβέρνησης της εθνικής συμφωνίας (GNA) με έδρα την Τρίπολη θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια μεγάλη πολυεθνική σύγκρουση, ένα νέο κύμα προσφύγων στην Ευρώπη και να προωθήσει την εξάπλωση του ISIS στης Λιβύη.

Ο Michel Cousins, αρχισυντάκτης της διαδικτυακής πύλης Libya Herald συμφωνεί σε μεγάλο βαθμό. Βλέπει την παρέμβαση της Τουρκίας για την ανασχηματισμό του εμφυλίου πολέμου της Λιβύης, ο οποίος διεξάγεται κυρίως με αντιπροσώπους, να εξελίσσεται σε μια ευρύτερη περιφερειακή μάχη που θα μπορούσε σύντομα να εμπλέξει τους στρατούς άλλων αραβικών κρατών, όπως η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία, οι οποίες αμφότεροι υποστηρίζουν τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

"Θα αντιμετωπίσουν ο ένας τον άλλον στη Λιβύη, ή θα το δούμε να εξελίσσεται σε περιφερειακό; Υπάρχει ένας μεγάλος κίνδυνος που θα μπορούσε να συμβεί", δήλωσε ο Cousins ​​στο Ahval.

Ο Ερντογάν υπήρξε από καιρό κρίσιμος συνεργάτης του GNA, καθώς του έστειλε πέρυσι στρατιωτικούς συμβούλους, όπλα και πυραύλους για να αναχαιτίσει τις δυνάμεις του Haftar, που υποστηρίζεται επίσης από τη Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Τουρκία άρχισε να φλερτάρει την Τυνησία και την Αλγερία, ελπίζοντας ότι και αυτές θα υποστηρίξουν το GNA. Ο Ερντογάν πραγματοποίησε μια έκπληξη επίσκεψη στην Τυνησία την περασμένη εβδομάδα και την επόμενη εβδομάδα το τουρκικό ναυτικό σχεδιάζει να αποστείλει δύο φρεγάτες στην Αλγερία για να πραγματοποιήσει συντονισμένες ασκήσεις και να εκπαιδεύσει τις ναυτικές δυνάμεις της Αλγερίας.

"Αυτή την επίσκεψη του Ερντογάν στην Τύνιδα, την έβλεπα πολύ ως προσπάθεια του Ερντογάν στα πλαίσια του νεο-οθωμανισμού αναζητώντας να τραβήξει την Τυνησία στις νέες συμμαχίες του", δήλωσε ο Cousins, ο οποίος πιστεύει ότι η Τυνησία και η Αλγερία θα μπορούσαν τελικά να προσχωρήσουν στην πλευρά της Τουρκίας στη Λιβύη.

Το GNA είναι σε απελπιστική ανάγκη πρόσθετης στήριξης. Ο Cousins πίστωσε την επιτυχία της πλευράς του Χάφταρ τις τελευταίες εβδομάδες στην παρουσία περίπου 1.000Ρρώσων μισθοφόρων και ανέφερε ότι η στρατιωτική ανάπτυξη της Τουρκίας, την οποία η Άγκυρα θέλει να προωθήσει γρήγορα, έρχεται την τελευταία στιγμή.

"Θα σώσει το GNA από την ήττα", είπε, προσθέτοντας ότι περίμενε περίπου 1.000 Τούρκους στρατιώτες να συμμετάσχουν στις μάχες στη Λιβύη. "Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι επαγγελματίες, ξέρουν τι κάνουν. Θα είναι εναντίον ενός στρατού, του στρατού του Haftar, που δεν είναι όλοι καλά εκπαιδευμένοι".

Η Τουρκία έχει ήδη στείλει ορισμένους Σύριους επαναστάτες για να πολεμήσουν στη Λιβύη και να συγκεντρωθούν περισσότεροι σε στρατόπεδα εκπαίδευσης στην Τουρκία για να προετοιμαστούν για την ανάπτυξη, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Επίσης, την Πέμπτη, η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ συμφώνησαν να κατασκευάσουν ένα αγωγό φυσικού αερίου ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο οποίος θα διασχίσει τα ανατολικά μεσογειακά ύδατα που διεκδικεί η Άγκυρα στο ναυτιλιακό της όριο με το GNA Οι αναλυτές αναφέρουν ότι η συμφωνία, που έγινε τον Νοέμβριο, δεν έχει νομική ισχύ. Οι περισσότεροι συμφωνούν ότι έχει επηρεάσει τη συνομιλία στην ανατολική Μεσόγειο, όμως θα είναι άκυρη αν η GNA πέσει.

Για τον Cousins, η συμφωνία για τον αγωγό ανέδειξε τη μετατόπιση της Ελλάδας από την εναρμόνιση με τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου αμφότεροι αναγνωρίζουν το GNA ως κυβέρνηση της Λιβύης, στη στήριξη του στρατηγού Haftar.

"Η Ελλάδα έχει πλέον εισέλθει σε αυτή τη σύγκρουση και τώρα έχει έρθει αρκετά κοντά στο Haftar και την κυβέρνηση της Βεγγάζης", δήλωσε. "Βλέπουμε ότι η ελληνοτουρκική αντιπαλότητα παίζει επίσης στη Λιβύη".

Μια άλλη αντιπαλότητα που παίζει στη Λιβύη είναι αυτή της Ρωσίας και της Τουρκίας, όπου υποστήριζαν επί μακρόν τις αντιτιθέμενες πλευρές στη Συρία προτού καταλήξουν σε συμφωνίες για την αποφυγή άμεσης σύγκρουσης τα τελευταία δύο χρόνια. Στη Λιβύη υποστηρίζουν και πάλι τις αντίθετες δυνάμεις και οι πρόεδροί τους πρόκειται να συναντηθούν στην Κωνσταντινούπολη στις 8 Ιανουαρίου για να εγκαινιάσουν τον αγωγό TurkStream και να συζητήσουν τη Συρία και τη Λιβύη.

Η Ρωσία ενδιαφέρεται για τους τεράστιους φυσικούς πόρους της Λιβύης και την εγγύτητά της με την Ευρώπη, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής για τη συμπίεση της Ευρώπης με διάφορα μεσογειακά σημεία επιρροής, συμπεριλαμβανομένης της ναυτικής εγκατάστασής της στην Ταρτούς της Συρίας.

"Το παιχνίδι της Λιβύης αποτελεί μέρος αυτού και είναι πάρα πολύ σημαντικό για τη ρωσική στρατηγική να ληφθούν υπόψη οι τουρκικές ανησυχίες", δήλωσε ο Cook, ο οποίος θεωρεί μια συμφωνία για τη Λιβύη μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας ως πιο δύσκολο επίτευγμα από αυτά που έγιναν στη Συρία.

Οι δύο ηγέτες δε θα επιτρέψουν ποτέ στις δυνάμεις τους να έρθουν σε σύγκρουση στη Λιβύη, λέει ο Cousins, ο οποίος πιστεύει ότι οι ανταμοιβές για την επίτευξη συμφωνίας με την Τουρκία μπορεί να είναι πολύ δελεαστικές για να τις προσπεράσει η Μόσχα.


"Τους βλέπω να καταλήγουν σε μια συμφωνία που θα δώσει το πράσινο φως στην Τουρκία να συνεχίσει να κάνει ό,τι θέλει στη Λιβύη", δήλωσε ο Cousins. «Το να βάλεις την Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, ως σύμμαχο - να αποδυναμώσει το ΝΑΤΟ, αποδυναμώνοντας την ένταξη της Τουρκίας στη συμμαχία, είναι ένα σημαντικό διπλωματικό κέρδος για τη Ρωσία».

Για την Τουρκία, η Λιβύη έχει διπλή σημασία. Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν υποστηρίζει το GNA εν μέρει εξαιτίας μιας ισλαμικής σύνδεσης που πηγαίνει πίσω δεκαετίες.

"Οι Τούρκοι Ισλαμιστές έχουν αυτή τη φαντασιώδη επιθυμία για τη Λιβύη", δήλωσε ο Cook, επισημαίνοντας ότι στα τέλη της δεκαετίας του 1990 το πρώτο ξένο ταξίδι του πρωθυπουργού Νεκτμεντίν Ερμπακάν, πολιτικού μέντορα του Ερντογάν, ήταν στην Τρίπολη.

Σήμερα η Μουσουλμανική Αδελφότητα έχει σημαντική πολιτική επιρροή στο GΝΑ, ωστόσο οι δεσμοί της κυβέρνησης του ΑΚΡ με τη Λιβύη επανέρχονται στους χρόνους προ της Αραβικής Άνοιξης. Μετά την παρέμβαση των δυτικών εθνών για την ανατροπή του Moammar Ghaddafi, οι τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες έβαλαν σε αναμονή έργα κατασκευών αξίας 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τώρα η Άγκυρα ελπίζει να στηρίξει τη νικήτρια πλευρά και να συνεχίσει τα έργα αυτά και να προσελκύσει περισσότερα, σε μια σταθερή μεταπολεμική Λιβύη.

"Εάν η οικονομία αρχίσει να πηγαίνει, πρόκειται να είναι ένα πλήρες χρυσωρυχείο για τις εταιρείες που πρόκειται να ανοικοδομήσουν τη χώρα", δήλωσε ο Cousins. "Για την Τουρκία, αυτό είναι πολύ σημαντικό, επειδή η τουρκική οικονομία δεν πηγαίνει καλά και η αποκοπή της θα ήταν καταστροφική".

Παγκόσμιοι ηγέτες σκοπεύουν να συναντηθούν στο Βερολίνο αργότερα αυτό το μήνα σε μια προσπάθεια να βρουν μια πολιτική λύση για τον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης, αλλά οι περισσότεροι παρατηρητές δεν περιμένουν από τη διάσκεψη να τερματίσει τη βία.

Η οικονομική ανάπτυξη παραμένει ένα μακρινό όνειρο για τη σημερινή Λιβύη, όπου η Ρωσία, η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν αυξήσει σημαντικά τη στρατιωτική στήριξή τους τους τελευταίους μήνες και σύντομα θα εμπλακούν νέοι παράγοντες όπως η Ελλάδα, η Αλγερία και η Τυνησία.

Ως αποτέλεσμα, ο λόγος μίσους και η παραπληροφόρηση είναι σε άνοδο, οι φυλές και οι κοινότητες έχουν καταστραφεί και δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, καθώς η βία και η αστάθεια απειλούν να εξαπλωθούν πέρα ​​από τα σύνορα της Λιβύης.

"Η Λιβύη είναι ένα γήπεδο ποδοσφαίρου που όλοι οι άλλοι κλωτσούν", είπε ο Cousins. "Δεν λέω ότι η ίδια η Λιβύη δεν είναι υπεύθυνη για πολλά από τα προβλήματά της, αλλά έχουν γίνει άπειρα χειρότερα από διάφορους εξωτερικούς παράγοντες".
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail