Οι ΗΠΑ κήρυξαν πόλεμο σε Ιράκ και Ιράν. Ο πόλεμος είναι αυτό που θα πάρουν

Freepen.gr - Ένα αμερικανικό drone σκότωσε τον στρατηγό Qassim Soleimani, τον διάσημο διοικητή της ιρανικής δύναμης Quds («Ιερουσαλήμ»), ενώ έφυγε από το αεροδρόμιο της Βαγδάτης όπου είχε μόλις φτάσει. Είχε προγραμματίσει να παρακολουθήσει την κηδεία των 31 Ιρακινών στρατιωτών που σκοτώθηκαν από τις ΗΠΑ στις 29 Δεκεμβρίου στα σύνορα Συρίας-Ιράκ κοντά στο Αλ Κάιμ.

Το αμερικανικό moonofalabama.org εκτιμά πως με την εκτέλεση των Soleimani και al-Muhandes κύρηξαν τον πόλεμο στο Ιράν και το Ιράκ και ότι ο πόλεμος είναι αυτό που θα εισπράξουν.

Η δύναμη Quds είναι ο εξωτερικός βραχίονας του ιρανικού Ισλαμικού Επαναστατικού Στρατιωτικού Σώματος. Ο Soleimani ήταν υπεύθυνος για όλες τις σχέσεις μεταξύ του Ιράν και των πολιτικών και μαχητικών κινημάτων εκτός του Ιράν. Ήταν σύμβουλος της λιβανέζικης Hisbullah κατά τη διάρκεια του πολέμου του 2006 εναντίον του Ισραήλ. Η υποστήριξή του προς τις ιρακινές ομάδες τους επέτρεψε να εκδιώξουν τους εισβολείς των ΗΠΑ από το Ιράκ. Ήταν ο άνθρωπος που ήταν υπεύθυνος για την νίκη κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία. Το 2015 ο Soleimani ταξίδεψε στη Μόσχα και έπεισε τη Ρωσία να επέμβει στη Συρία. Η υποστήριξή του προς τους Χούθι στην Υεμένη τους επέτρεψε να αντέξουν την επίθεση των Σαουδαράβων.

Ο Soleimani έφτασε στη Βαγδάτη με μια κανονική πτήση από το Λίβανο. Δεν ταξίδευε κρυφά. Τον παρέλαβε στο αεροδρόμιο ο Abu Mahdi al-Muhandes, αναπληρωτής διοικητής του al-Hashd al-Shaabi, επίσημης ιρακινής δυνάμεως ασφαλείας υπό τη διοίκηση του πρωθυπουργού του Ιράκ. Τα δύο αυτοκίνητα που ταξίδευαν καταστράφηκαν στην επίθεση των ΗΠΑ. Και οι άνδρες και οι οδηγοί και οι φρουροί τους σκοτώθηκαν.

Οι ΗΠΑ δημιούργησαν δύο μάρτυρες που θα γίνουν τώρα τα μοντέλα και τα είδωλα για δεκάδες εκατομμύρια νεολαίας στη Μέση Ανατολή.

Οι Χούθι στην Υεμένη, η Χεζμπολάχ στο Λίβανο, η Ισλαμική Τζιχάντ στην Παλαιστίνη, οι παραστρατιωτικές δυνάμεις στη Συρία, το Ιράκ και αλλού έχουν επωφεληθεί από τη συμβουλή και τη στήριξη του Soleimani. Θα λάβουν όλα τα μέτρα για να τον εκδικηθούν.

Ο Moqtada al-Sadr, ο ανυπόκτακτος κληρικός των Σιιτών, ο οποίος έχει υπό την εντολή εκατομμύρια οπαδούς στο Ιράκ, έχει δώσει εντολή να επανενεργοποιήσουν τον στρατιωτικό του κλάδο «Jaish al-Imam al-Mahdi». Μεταξύ του 2004 και του 2008 οι δυνάμεις Mahdi πολέμησαν την κατοχή του Ιράκ από τις ΗΠΑ. Θα το κάνουν ξανά.

Η απόλυτη δολοφονία ενός κυβερνήτη του βάρους του Soleimani απαιτεί ιρανική αντίδραση τουλάχιστον ανάλογου μεγέθους. Όλοι οι στρατηγοί των Η.Π.Α. ή οι υψηλοί πολιτικοί που ταξιδεύουν στη Μέση Ανατολή ή αλλού θα πρέπει τώρα να παρακολουθούν την πλάτη τους. Δεν θα υπάρχει πουθενά ασφάλεια για αυτούς οπουδήποτε.

Κανένας ιρακινός πολιτικός δεν θα μπορέσει να υποστηρίξει τη διατήρηση των αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα. Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Abdel Mahdi ζήτησε συνάντηση έκτακτης ανάγκης του κοινοβουλίου για να ζητήσει την απόσυρση όλων των στρατευμάτων των ΗΠΑ:

"Η στοχευμένη δολοφονία ενός Ιρακινού διοικητή αποτελεί παραβίαση της συμφωνίας, μπορεί να προκαλέσει πόλεμο στο Ιράκ και την περιοχή, είναι μια σαφής παραβίαση των όρων της αμερικανικής παρουσίας στο Ιράκ και καλώ το κοινοβούλιο να λάβει τα αναγκαία βήματα"

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν συναντά τον ανώτατο ηγέτη Ali Khamenei για να «μελετήσει τις επιλογές αντίδρασης». Υπάρχουν πολλές τέτοιες επιλογές. Οι ΗΠΑ έχουν δυνάμεις που βρίσκονται σε πολλές χώρες γύρω από το Ιράν. Από τώρα και στο εξής καμία από αυτές δε θα είναι ασφαλής.

Ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεί εξέδωσε δήλωση με την οποία ζητούσε τρεις μέρες δημόσιου πένθους και στη συνέχεια αντίποινα.

«Η αναχώρησή του στον Θεό δεν τελειώνει την πορεία του ή την αποστολή του», σημειώνει η δήλωση, «αλλά μια ισχυρή εκδίκηση περιμένει τους εγκληματίες που έχουν το αίμα του και το αίμα των άλλων μαρτύρων χθες το βράδυ στα χέρια τους».

Το Ιράν θα συνδέσει την απάντησή του με το πολιτικό ημερολόγιο. Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τράμπ θα προχωρήσει στην εκστρατεία επανεκλογής του με στρατεύματα των ΗΠΑ υπό απειλή παντού. Μπορούμε να περιμένουμε περιστατικά όπως ο βομβαρδισμός των στρατώνων στη Βηρυτό να επαναληφθούν όταν θα είναι πιο ευάλωτοι.

Ο Τραμπ θα μάθει ότι η δολοφονία του εχθρού είναι το εύκολο μέρος ενός πολέμου. Οι δυσκολίες έρχονται μετά από αυτό.

Το 2018 ο Soleimani απάντησε δημοσίως σε ένα tweet στο οποίο ο Trump απειλούσε το Ιράν:

"Κύριος Τραμπ, ο τζογαδόρος! [...] Γνωρίζετε καλά την εξουσία και τις δυνατότητές μας στην περιοχή. Ξέρετε πόσο ισχυροί είμαστε στον ασύμμετρο πόλεμο. Ελάτε, σας περιμένουμε. Είμαστε οι πραγματικοί άντρες στη σκηνή, όσον αφορά εσάς. Γνωρίζετε ότι ένας πόλεμος θα σήμαινε την απώλεια όλων των δυνατοτήτων σας. Μπορείτε να ξεκινήσετε τον πόλεμο, αλλά εμείς θα καθορίσουμε το τέλος του"

Από το Μάιο του 2019, οι ΗΠΑ διέθεσαν τουλάχιστον 14.800 επιπλέον στρατιώτες στη Μέση Ανατολή. Τις τελευταίες τρεις μέρες ακολούθησαν τα αερομεταφερόμενα στοιχεία και οι ειδικές δυνάμεις. Οι ΗΠΑ έχουν σαφώς σχεδιάσει κλιμάκωση.

Ο Soleimani θα αντικατασταθεί από τον ταξίαρχο Ismail Ghani, βετεράνο του πολέμου Ιράν-Ιράκ, ο οποίος είναι εδώ και δεκαετίες ενεργός στη δύναμη Quds και έχει αγωνιστεί κατά του ISIS στη Συρία. Είναι αξιωματικός ίσου αναστήματος και ικανότητας.

Οι πολιτικές του Ιράν και η στήριξη των ξένων ομάδων θα εντατικοποιηθούν. Οι ΗΠΑ δεν κέρδισαν τίποτα με την επίθεσή τους, αλλά θα αισθανθούν τις συνέπειες για τις επόμενες δεκαετίες. Από τώρα και στο εξής η θέση τους στη Μέση Ανατολή θα είναι σοβαρά περιορισμένη. Άλλοι θα κινηθούν για να πάρουν την καταλάβουν.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail