Süddeutsche Zeitung: Η Γερμανία θα πρέπει να πληρώσει δισεκατομμύρια στους Ελληνες

Freepen.gr - «Η Γερμανία θα πρέπει να πληρώσει δισεκατομμύρια - Το ελληνικό κοινοβούλιο ζητά αποζημίωση για εγκλήματα πολέμου» είναι ο τίτλος άρθρου της Christiane Schlötzer για την Süddeutsche Zeitung.

Η Schlötzer περιγράφει στο άρθρο της τις τελευταίες εξελίξεις στην ελληνική βουλή με την εξουσιοδότηση στον πρωθυπουργό Τσίπρα να αναλάβει όλα τα απαραίτητα διπλωματικά και νομικά βήματα" για να εκπληρώσει αξιώσεις "από τον Πρώτο και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο". Αρχικά, αυτό πρέπει να γίνει υπό μορφή ρηματικής διακοίνωσης αναφέρει η Schlötzer. 

Το εκτιμηθέν ποσό ανέρχεται περίπου στα δισεκατομμύρια ευρώ σημειώνει το κείμενο και προσθέτει πως ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι αφορά την αποζημίωση των θυμάτων, την αποζημίωση για υλικές ζημιές και την επιστροφή κλεμμένων αρχαιολογικών πολιτιστικών αγαθών. "Έχουμε τώρα την ευκαιρία να ολοκληρώσουμε αυτό το κεφάλαιο και για τους δύο λαούς". Αλλά αυτό πρέπει να είναι φιλικό και «με ίσους όρους», είπε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Η Schlötzer καταγράφει και τη γερμανική άποψη ενώ σημειώνει ότι κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής από το 1941 έως το 1944, πέθαναν δεκάδες χιλιάδες Έλληνες - μέσω σφαγών, μάχης, πείνας και απελάσεων. Οι εκπρόσωποι των θυμάτων έχουν υποβάλει κατ 'επανάληψη αιτήσεις αποζημίωσης στο παρελθόν. Ήταν εν μέρει επιτυχείς στα ελληνικά δικαστήρια, γεγονός που παραλίγο να καταλήξει σε κατασχέσεις γερμανικής περιουσίας στην Αθήνα.

Στον επίλογό της η Schlötzer σημειώνει ότι η στρατηγική του Τσίπρα ήταν να περιμένει μέχρι να λήξουν τα διεθνή προγράμματα βοήθειας για την Ελλάδα, ώστε να μην αναμειχθούν τα δύο θέματα. Τη στιγμή όμως της συγκεκριμένης κοινοβουλευτικής απόφασης, η χώρα οδεύει προς εκλογές και κατά τη Γερμανίδα συντάκτρια, αναμένεται η κίνηση αυτή να διαδραματίσει κάποιο ρόλο.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail