RT: Η Αθήνα παύει να είναι η τελευταία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα χωρίς τζαμί εδώ και 200 χρόνια

al-grishin / pixabay
Freepen.gr - Το Τζαμί Βοτανικού στην Αθήνα πρόκειται να ανοίξει τις πόρτες του στους πιστούς τις επόμενες εβδομάδες, μετά από χρόνια αντίδρασης από την Ορθόδοξη Εκκλησία και διαμαρτυρίες από τον ελληνικό λαό, αναφέρει σε άρθρο του το Russia Today.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπολάρης επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι το τζαμί - που χρηματοδοτήθηκε από το ελληνικό κράτος με κόστος περίπου 900.000 ευρώ - θα ανοίξει τις πόρτες του τις επόμενες εβδομάδες.

Μέχρι τώρα, η Αθήνα παρέμεινε η μοναδική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα χωρίς τζαμί. Ενώ μερικά τζαμιά της οθωμανικής εποχής παραμένουν στην πόλη, χρησιμεύουν ως αρχαιολογικά μνημεία. Μετά από σχεδόν 400 χρόνια βίαιης οθωμανικής κατοχής, επισημαίνει το δημοσίευμα, η ελληνική κυβέρνηση δεν ενέκρινε την κατασκευή ενός καινούργιου τζαμιού από τότε που η Ελλάδα εξασφάλισε την ανεξαρτησία της το 1830.

Η αντιπολίτευση στο τζαμί ήταν άκαμπτη, σημειώνει το RT και αναφέρει πως πολλοί Έλληνες εξακολουθούν να συνδέουν το Ισλάμ με την κατάκτηση και κατοχή. Μια έρευνα του 2017 διαπίστωσε ότι μόνο το ένα τρίτο του πληθυσμού της χώρας θεώρησε θετικά τον όρο «μουσουλμάνος». Το 28% θεώρησε θετικά τον όρο «Τούρκοι», υποδεικνύοντας ότι για πολλούς, το Ισλάμ είναι μια έννοια αδιάσπαστη από τις σκοτεινές ημέρες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της χώρας, στην οποία ανήκει το 98% του πληθυσμού, έχει επίσης αντιταχθεί στο τζαμί. Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος προειδοποίησε ότι η κατασκευή του τζαμιού αποτελεί μέρος ενός σχεδίου για την «αποελληνοποίηση και αποχριστιανισμό» του έθνους και προσδιόρισε τα τζαμιά ως εδάφη πρόσφορα για ριζοσπαστικοποίηση:

"Αυτά τα άτομα πρόκειται να προσευχηθούν εκεί ή τα τζαμιά γίνονται σχολές για τζιχαντισμό και φονταμενταλισμό; Ποιος πρόκειται να το παρακολουθήσει αυτό;" είχε αναρωτηθεί δημόσια το 2016 υπενθυμίζει το δημοσίευμα στον επίλογό του.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail