Der Spiegel: Η Ελλάδα έτοιμη να πάει τη Γερμανία στα Διεθνή Δικαστήρια και να κατασχέσει περιουσιακά στοιχεία

Freesally / pixabay
Freepen.gr - Η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να κατασχέσει γερμανική περιουσία αν το Βερολίνο αρνηθεί να καταβάλει αποζημίωση για τη ναζιστική κατοχή της χώρας στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ανέφερε το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Σύμφωνα με το άρθρο, αν η Γερμανία συνεχίσει να αρνείται να διευθετήσει το ζήτημα των αποζημιώσεων, η Αθήνα θα διερευνήσει τις νομικές δυνατότητες για να σπάσει το αδιέξοδο: είτε να υποβάλει καταγγελία στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είτε να απευθυνθεί στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο του Λονδίνου.

Μια άλλη επιλογή που θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στη Γερμανία είναι η δήμευση των περιουσιακών της στοιχείων στην Ελλάδα. Το Spiegel σημείωσε ότι μέχρι στιγμής καμία ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κάνει κάτι τέτοιο καθώς ένα τέτοιο βήμα θα υπονόμευε τις σχέσεις με τη Γερμανία ως δανειστή και εμπορικό εταίρο, ενώ θα δημιουργούσε κλίμα ανασφάλειας για τους Γερμανούς τουρίστες.

Το δημοσίευμα ήρθε μόλις δύο ημέρες αφού οι Έλληνες βουλευτές ψήφισαν υπέρ της παροχής εντολής στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να απαιτήσει την καταβολή αποζημιώσεων για τη διάρκεια του πολέμου από τη Γερμανία.

Ο Τσίπρας δήλωσε ότι η Ελλάδα θα στείλει στη Γερμανία μια «ρηματική διακοίνωση» που «θα επιτρέψει την έναρξη διαλόγου σχετικά με αυτό το ζήτημα» και ότι η Αθήνα μπορεί τώρα να λάβει «κάθε νόμιμη και διπλωματική δράση για να ικανοποιήσει τα αιτήματα της Ελλάδας».

Ενώ η Αθήνα δεν αποκάλυψε πόσα χρήματα σκόπευε να επιδιώξει από το Βερολίνο, μια κοινοβουλευτική επιτροπή του 2016 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Γερμανία θα πρέπει να πληρώσει πάνω από 300 δισεκατομμύρια ευρώ για τη ναζιστική κατοχή.

Το θέμα των αποζημιώσεων αποτέλεσε σημαντικό εμπόδιο στις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών μελών της ΕΕ, καθώς η Γερμανία έχει επανειλημμένα αποφύγει τις αξιώσεις της Ελλάδας λέγοντας ότι είχε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της πληρώνοντας 115 εκατομμύρια γερμανικά μάρκα το 1960.

"Το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων έχει διευθετηθεί οριστικά, τόσο νομικά όσο και πολιτικά. Είμαστε σε γνώση και ελπίζω να μας πιστέψετε, της ιστορικής μας ευθύνη », δήλωσε ο εκπρόσωπος της Γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ την Τετάρτη.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail