Έξοδο στη Μεσόγειο με ναυτική βάση στη Συρία θέλει το Ιράν!

Freepen.gr - Το Ιράν φέρεται να προσκλήθηκε από τη Ρωσική Ομοσπονδία να εγκαταστήσει μια οχυρωμένη βάση στο αεροδρόμιο Hmeimim και μια ναυτική βάση στο λιμάνι της Ταρσού, σημειώνει ο καθηγητής Sami Moubayed, εξέχον Σύριος ιστορικός, στην εφημερίδα Asia Times την Παρασκευή.
Σύμφωνα με τον Moubayed, η ρωσική παρουσία στο αεροδρόμιο Hmeimim είναι ανοικτής ημερομηνίας, ενώ πολλές από τις γειτονιές κοντά στη βάση έχουν ήδη μισθωθεί από το Ιράν.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα για τους Ρώσους επειδή η ιρανική παρουσία κοντά στο αεροδρόμιο τους μπορεί να ενθαρρύνει τους τζιχαντιστές να επιτεθούν στην περιοχή. Επιπλέον, μια ιρανική ναυτική βάση στη Μεσόγειο μπορεί να παρακινήσει το Ισραήλ να εντείνει τις επιθέσεις του στη Συρία, ειδικά με το Λίβανο να βρίσκεται τόσο κοντά στις ακτές της Συρίας.

"Μια μόνιμη ιρανική παρουσία στη Λατάκια θα μπορούσε να περιορίσει και ενδεχομένως να εμποδίσει τη ρωσική επιτήρηση και τη συλλογή πληροφοριών, να μπερδέψει τη ραδιοηλεκτρονική τεχνολογία τους και να θέσει σε κίνδυνο τις ρωσικές αεροπορικές άμυνες, τα αεροσκάφη και τη ζωή στρατιωτικού προσωπικού", δήλωσε ο Moubayed.

Η πιθανότητα ιρανικής ναυτικής βάσης στη Λατάκια φαίνεται να έχει πλεονεκτήματα, καθώς η Ισλαμική Δημοκρατία έστειλε επίσημο αίτημα στη συριακή κυβέρνηση τον περασμένο Φεβρουάριο.

Όπως προαναφέρθηκε, η παρουσία του Ιράν στη Μεσόγειο ενδέχεται να αυξήσει τις εντάσεις με το Ισραήλ, αλλά μπορεί επίσης να δώσει λύση στις τρέχουσες κυρώσεις των ΗΠΑ, οι οποίες εμπόδισαν την πρόσβαση της Ισλαμικής Δημοκρατίας στη θάλασσα αυτή.

"Ο καθένας θέλει ένα δρόμο του μεταξιού σήμερα, και τα λιμάνια είναι ένα καλό μέρος για να ξεκινήσει", δήλωσε ο καθηγητής Joshua Landis του Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα στο Asia Times.

"Η Τεχεράνη σχεδιάζει να οικοδομήσει μια ισχυρή περιφερειακή οικονομία με βάση το εμπόριο, τις εθνικές οδούς και τους αγωγούς που διασχίζουν το Ιράν προς τη Μεσόγειο. Η βοήθεια για τη δημιουργία λιμένων της Συρίας είναι μόνο ένα στοιχείο ενός πολύ ευρύτερου οράματος ευημερίας και κοινών συμφερόντων. Το πιο σημαντικό θα είναι η ημέρα που το Ιράν θα μπορεί να πουλήσει το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο του στην Ευρώπη μεταφέροντας μέσα από το Ιράκ και τη Συρία", πρόσθεσε ο Landis.

Το Ιράν δεν έχει ακόμη εκδώσει επίσημη δήλωση σχετικά με αυτή την εικαζόμενη κίνηση.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail