Ώρα μηδεν στη Μέση Ανατολή: Ο Ιρανικός Στόλος έτοιμος να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ

Fars News Agency, Mahdi Marizad
Freepen.gr - Το Στενό του Ορμούζ είναι μια βασική στρατηγικής σημασίας θαλάσσια οδός που βρίσκεται ανάμεσα στον Περσικό Κόλπο και τον Κόλπο του Ομάν, με περίπου το 20% του παγκόσμιου πετρελαίου και περίπου το ένα τρίτο όλων των πετρελαιοειδών που μεταφέρονται δια θαλάσσης..

Ο Ιρανός ναύαρχος Alireza Tangsiri δήλωσε τη Δευτέρα ότι εάν δεν επιτραπεί στο Ιράν να εξάγει πετρέλαιο μέσω του στενού Hormuz, θα αντιδράσει αμέσως.

"Το Στενό Hormuz, βασισμένο στο νόμο, είναι μια διεθνής ναυτιλιακή διαδρομή και αν μας απαγορευτεί να το χρησιμοποιήσουμε, θα το κλείσουμε", δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι Al-Alam.

Η δήλωση έρχεται εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ της Τεχεράνης και της Ουάσινγκτον. Στις αρχές Απριλίου, οι στρατιώτες της Ισλαμικής Φρουράς της Επανάστασης του Ιράν καταχωρήθηκαν ως τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, ενώ η Τεχεράνη προχώρησε στην ίδια κίνηση όσον αφορά την CENTCOM.

Παρά τις προγενέστερες απειλές για μείωση των εξαγωγών αργού πετρελαίου στο "μηδέν", η Ουάσιγκτον χορήγησε προσωρινές απαλλαγές στις εξαγωγές σε μεγάλους πελάτες όπως η Κίνα, η Ινδία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ελλάδα και η Τουρκία, καθώς και η Ταϊβάν.

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν αργότερα ότι παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ, τα έσοδα του πετρελαίου της χώρας αυξήθηκαν σχεδόν κατά 50% το 2018. Ωστόσο τώρα οι ΗΠΑ φαίνεται ότι ετοιμάζονται να καταργήσουν αυτές τις απαλλαγές.

Το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο έχουν το δικαίωμα οι ΗΠΑ να παρεμβαίνουν στις συναλλαγές τρίτων κρατών μεταξύ τους.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail