Πάλι φταίει το Πάσχα και οι Ελληναράδες για το σαϊτοπόλεμο στην Καλαμάτα ή μήπως το αυτονόητο;

O σαϊτοπόλεμος στην Καλαμάτα είναι ένα έθιμο που κρατάει από την εποχή της τουρκοκρατίας όταν οι Μεσσηνιοι απώθησαν τους Τούρκους με σαΐτες γεμάτες μπαρούτι. Σήμερα όμως δεν υπάρχουν Τούρκοι και δεν θεωρώ ότι είναι απαραίτητο οι σαΐτες να είναι γεμάτες μπαρούτι.

Είναι τραγικοί και αποκαλυπτικοί οι αφορισμοί πως φταίει το Πάσχα ή φταίνε οι Ελληναράδες. Για τον μικρό Μάριο στο Μενίδι ποιοι έφταιγαν; Οι γενικεύσεις είναι απόδειξη έλλειψης επιχειρημάτων. Αυτό που φταει είναι τα μέτρα ασφαλείας. Όσοι μετέχουν σε τέτοιες εκδηλώσεις θα πρέπει να εξασκούνται για καιρό υπό την επίβλεψη ειδικών κι οι θεατές να είναι σε ασφαλές μέρος που θα ελέγχεται από τις αρχές.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι απαραίτητη προϋπόθεση πριν ασχοληθούμε με οτιδήποτε άλλο και το πιο βασικό θα ήταν καλό να αναθεωρηθεί η χρήση μπαρουτιού. Το έθιμο θα μπορούσε να είναι εξίσου αντιπροσωπευτικό.

Μελίνα Κονταξή
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail