Τι μας διδάσκει ο σεισμός του 1354 στην Καλλίπολη και τη συνέχεια του Εθνους

Reissaamme / pixabay
Το 1354 ένας σεισμός στην Καλλίπολη αναγκάζει όλες τις ελληνικές οικογένειες να την εγκαταλείψουν. Σε λιγότερο από ένα μήνα οι Τούρκοι την καταλαμβάνουν, εγκαθιστούν οικογένειες από τα βάθη της Ανατολίας και αρνούνται να τη δώσουν πίσω στους Βυζαντινούς.

Μερικά διδάγματα: Πρώτο, το θέμα δεν είναι να γεμίσει ένας άδειος χώρος. Η ουσία είναι με ποιους θα γεμίσει διότι οι συνέπειες μπορεί να είναι καταλυτικές. Δεύτερο, οι Τούρκοι πάτησαν στην Ευρώπη γιατί οι Βυζαντινοί αυτοκράτορες τους χρησιμοποίησαν εναντίον των πολιτικών τους αντιπάλων.

Συνεπώς δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για όσους έδωσαν έδαφος ή ήταν έτοιμοι να δώσουν ώστε να εξασφαλίσουν υποστήριξη από τον ξένο παράγοντα. Για να είναι αξιόμαχος ο στρατός πρέπει να είναι δεμένος με αυτό που καλείται να υπερασπιστεί τη γη του. Κανένας μισθοφόρος δεν κατάφερε ποτέ να αντικαταστήσει τον στρατιώτη που ξέρει ότι πολεμάει για την γη του, τον τάφο του πάτερα του, για τα μνημεία του παρελθόντος και το μέλλον.

Μελίνα Κονταξή
Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail