Και ο νικητής της ευρωζώνης είναι…..!

Ποια χώρα της Ε. Ε. ευνοήθηκε περισσότερο με την καθιέρωση του ευρώ πριν 20 χρόνια; Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του «Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής» («Centrum für Europäische Politik / CEP) δεν χωρά αμφιβολία πως είναι η Γερμανία (Handelsblatt, 25-2-2019). 


Το κέρδος της Γερμανίας εξ αιτίας του ευρώ σε αυτά τα 20 χρόνια ανέρχεται στο αστρονομικό 1,9 τρισεκατομμύρια € ή 23.116 € ανά κάτοικο. Παρ΄ όλα αυτά το ένα τρίτο των Γερμανών στο τέλος κάθε μήνα βρίσκεται με «άδειες τσέπες» (μελέτη Ing Diba), αφού και στο εσωτερικό της Γερμανίας ισχύει ότι με το ευρώ «οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι». Εκτός από τη Γερμανία, στους κερδισμένους του ευρώ ανήκει μόνο η Ολλανδία (346 δισεκατομμύρια €).

Και ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι χαμένοι του ευρώ; Η Γαλλία (σχεδόν 3,6 τρισεκατομμύρια €) και η Ιταλία (περισσότερα από 4,3 τρισεκατομμύρια €). Οπότε, έτσι ερμηνεύεται και ο μεγάλος κοινωνικός αναβρασμός, η δυσαρέσκεια των πολιτών και ο ευρωσκεπτικισμός στις δύο αυτές σημαντικές χώρες του Νότου! 

Όσο για την Ελλάδα, ενώ μέχρι το 2011 είχε κάποια πλεονεκτήματα από το ευρώ (ΚΠΣ, ΕΣΠΑ), η περίοδος των μνημονίων θεωρείται η απόλυτη καταστροφή. Μόνο που σε αντίθεση με άλλες χώρες στην Ελλάδα «δεν κουνιέται φύλο».
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail