Διαβήτης τύπου 2: Ποιοι & πόσοι ξηροί καρποί μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών & πρόωρου θανάτου

Εάν πάσχετε από διαβήτη τύπου 2 και θέλετε να προστατέψετε την καρδιά σας, πρέπει να τρώτε ξηρούς καρπούς, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Αναδημοσίευση από: onmed.gr

Οι άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2 που έτρωγαν πέντε ή περισσότερες μερίδες ξηρών καρπών την εβδομάδα, μείωσαν τις πιθανότητες καρδιακής νόσου κατά περίπου 20% συγκριτικά με όσους έτρωγαν λιγότερο από μία μερίδα την εβδομάδα.

Στη μελέτη, μία μερίδα ήταν περίπου 30 γραμμάρια ξηρών καρπών.

Η κατανάλωση πέντε ή περισσότερων μερίδων ξηρών καρπών την εβδομάδα, φαίνεται να μειώνει επίσης τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρδιακές παθήσεις ή οποιαδήποτε άλλη αιτία κατά περίπου 33% για τους πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2.

Δεν είναι όμως όλοι οι καρποί το ίδιο αποτελεσματικοί.

Τα οφέλη αφορούν τους καρπούς που αναπτύσσονται σε δέντρα, δηλαδή τα καρύδια, τα αμύγδαλα, τα κάσιους, τα καρύδια Βραζιλίας, τα φιστίκια Αιγίνης, τα πεκάν, τα μακαντάμια, τα φουντούκια και τους κουκουναρόσπορους, και όχι τις αραχίδες (peanuts) που αναπτύσσονται στο έδαφος.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών, ειδικά των καρπών με κέλυφος, είναι ευεργετική για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων (καρδιακή νόσος και εγκεφαλικό) και πρόωρων θανάτων σε άτομα με διαβήτη», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Gang Liu, ερευνητής στο τμήμα διατροφής της Σχολής Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, στη Βοστώνη. Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ.

blood sugar
Τι είναι όμως αυτό που κάνει τους ξηρούς καρπούς τόσο ωφέλιμους για την καρδιά των διαβητικών;

Ο Liu είπε ότι οι ξηροί καρποί βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου του αίματος, της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης. Η κατανάλωσή τους επιβραδύνει τη φλεγμονή και βελτιώνει την υγεία των αγγείων.

Η μελέτη επικεντρώθηκε σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 και δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να γνωρίζουμε αν οι ξηροί καρποί παρέχουν τα ίδια οφέλη σε πάσχοντες από διαβήτη τύπου 1.

Ερωτηθείς πάντως αν οι ξηροί καρποί έχουν οφέλη για την καρδιά των ανθρώπων χωρίς διαβήτη, είπε: «Με βάση τα ευρήματά μας και τα υπάρχοντα στοιχεία, θα έλεγα ότι οι ξηροί καρποί είναι ωφέλιμοι για ανθρώπους με και χωρίς διαβήτη».

Η μελέτη βασίστηκε σε πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή και την υγεία περίπου 16.000 ατόμων πριν και μετά τη διάγνωσή τους με διαβήτη τύπου 2.
Η μελέτη κάλυψε περίπου δύο δεκαετίες. Επειδή ήταν μελέτη παρατήρησης, δεν απέδειξε σχέση αιτίας-αποτελέσματος.

Κατά την περίοδο της μελέτης, πάνω από 3.000 άτομα υπέστησαν καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Πάνω από 5.600 πέθαναν, οι 1.700 εκ των οποίων από καρδιοπάθεια ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν οι άνθρωποι έτρωγαν περισσότερους ξηρούς καρπούς μετά από διάγνωση διαβήτη, μείωσαν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων ή εγκεφαλικού επεισοδίου πάνω από 10%. Η κατανάλωση περισσότερων ξηρών καρπών συνδέθηκε επίσης με περίπου 25% μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου από καρδιοπάθειες ή άλλη αιτία.

Κάθε επιπλέον μερίδα ξηρών καρπών συνδέθηκε με μείωση κατά 3% του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου, καθώς και μείωση κατά 6% του κινδύνου θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Circulation Research.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail