Η «υπέροχη» αθηναϊκή δημοκρατία...

Στην αρχαία αγορά της Αθήνας, έχουν βρεθεί 190 όστρακα. Τα περισσότερα είναι για τον Θεμιστοκλή. Σύμφωνα με μελέτη που έχει γίνει, αποδείχθηκε ότι όλα αυτά τα όστρακα ήταν χαραγμένα από 2-3 χέρια.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι η δημοκρατία όπου δήθεν αποφάσιζαν οι πολίτες, είναι απλά μια ουτοπία.

Τα τότε πολιτικά γραφεία χάρασσαν από πριν τα όστρακα και τα μοίραζαν στους ψηφοφόρους (προφανώς έναντι ρουσφετιού), προκειμένου να εξοντώσουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους.

Έτσι οδηγήθηκαν στην εξορία ο μέγας Θεμιστοκλής, ο Αριστείδης ο Δίκαιος κ.λ.π. Εκείνον δε τον Κίμωνα δεν τον άφησε ο Περικλής και το κόμμα του οι δημοκρατικοί, να μείνει ούτε κατ’ ελάχιστον στην Αθήνα, αν και ήταν ικανότατος στρατιωτικός και είχε φέρει ένα σωρό νίκες στην Αθήνα.

Όταν λοιπόν μιλάμε για δημοκρατία, να μην θεωρούμε ότι μιλάμε για…. αγίους.

Η δημοκρατία, απλά αντικατέστησε τη φυσική εξόντωση του αντιπάλου με την πολιτική, με ό,τι και αν σημαίνει αυτό και με πεδίο μάχης τις συνειδήσεις των ψηφοφόρων. Αν μην τι άλλο, σήμερα δεν εξοστρακίζονται οι αντίπαλοι, απλά στέλνονται στην αντιπολίτευση ή στο σπίτι τους.

Όσοι δεν το καταλαβαίνουμε αυτό, απλά θα ζούμε σε μια ουτοπία και θα μένουμε πάντα στο πολιτικό περιθώριο, αφήνοντας τους έξυπνους πολιτικούς και τα αφεντικά τους, να νέμονται τις ζωές μας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail