Αξιωματικός του Πενταγώνου: γιατί είναι πολύ πιθανό ο Ερντογάν να σκηνοθέτησε το πραξικόπημα

Στρατής Μαζίδης

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι «μεγαλομανής» και θα μπορούσε να είχε σκηνοθετήσει την απόπειρα πραξικοπήματος της 15η Ιουλίου για την αποκατάσταση της εγχώριας εικόνας του, είναι το σχόλιο του Χάρολντ Ρόουντ, τ. αξιωματικού στο Πεντάγωνο και εξειδικευμένο στα θέματα της Τουρκίας, στη Jerusalem Post.

Ο Ρόουντ καταθέτει μια άλλη οπτική του ζητήματος:

"Η οπισθοχώρηση του Ερντογάν στους Ρώσους και Ισραηλινούς προκειμένου να αποκαταστήσει τις σχέσεις μαζί τους ήταν ταπεινωτική» για αυτόν στα μάτια πολλών Τούρκων και τη Μέση Ανατολή.

Συνεπώς μια σκηνοθετημένη νίκη του Ερντογάν πάνω στην υποτιθέμενη απόπειρα πραξικοπήματος δείχνει στον κόσμο ότι εξακολουθεί να είναι ισχυρός παίκτης και ηγέτης:

"Είναι πολύ πιθανό ότι ο Ερντογάν μηχανεύθηκε και στη συνέχεια νίκησε το υποτιθέμενο πραξικόπημα ώστε να μπορέσει να ξανακερδίσει την τιμή του". Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, οι Τούρκοι και άλλοι στη Μέση ανατολή θα ερμηνεύσουν την επικράτησή του ως μια μεγάλη νίκη.

"Οι Τούρκοι έχουν την τάση να βλέπουν τους εαυτούς τους είτε ως την πιο σημαντική δύναμη στον κόσμο, ή την πιο αδύναμη, και αυτό μπορεί να κυμαίνεται" εκτιμά ο Ρόουντ και συνεχίζει:

"Η Τουρκία είναι μια χώρα με συνωμοσίες, ακόμη και μεταξύ των πιο μορφωμένων ανθρώπων.

Η Συνωμοσία αποτελεί μέρος της νοοτροπίας της μοιρολατρίας στην Τουρκία και στη ευρύτερη Μέση Ανατολή. Σουνίτες μοιρολατρία είναι η πεποίθηση ότι ο Αλλάχ καθορίζει τα πάντα, και ότι δεν υπάρχει τίποτα που ο άνθρωπος μπορεί να κάνει για να αλλάξει τα πράγματα".

"Στη Μέση Ανατολή, η αλήθεια είναι ένα εύπλαστο εμπόρευμα και τα καθεστώτα εφεύρουν ό, τι αποδεικτικά στοιχεία χρειάζονται" αναφέρει ο Ρόουντ, ο οποίος εξηγεί πως ο τουρκικός πολιτισμός και κουλτούρα ανήκει στη Μέση Ανατολή και όχι την Ευρώπη, άρα είναι εσφαλμένο να προσπαθεί κανείς με δυτικό πρίσμα να καταλάβει την τουρκική συμπεριφορά. Επιπλέον, η οθωμανική ιστορία και άλλες ισλαμικές οντότητες είναι γεμάτες από παραδείγματα αδίστακτων δράσεων που αναλαμβάνονται από κυβερνήτες για να παραμείνουν στην εξουσία.

Ερωτηθείς πως δεν είναι δυνατό να κρατηθεί μυστικό το γεγονός πως το πραξικόπημα ήταν στημένο, ο Ρόουντ απάντησε ότι ακόμη και οι Τούρκοι φίλοι του στο εξωτερικό "πετρώνουν" όταν τους τίθεται το ερώτημα ενώ αναφέρει πως η τουρκική κυβέρνηση κάλεσε τους ακαδημαϊκούς στο εξωτερικό να επιστρέψουν στη χώρα. "Νομίζετε ότι κάτι ωραίο να τους περιμένει;" σχολιάζει χαριτολογώντας ο Ρόουντ, ο οποίος είναι σήμερα ένας επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ariel και ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Gatestone στη Νέα Υόρκη.

"Κάτι μυρίζει" σχετικά με την αφήγηση της κυβέρνησης της Αγκυρας, συνέχισε, προσθέτοντας ότι τα αποδεικτικά στοιχεία πρέπει να αξιολογηθούν, διότι "ίσως έχουν εφευρεθεί".

Όσο για το πώς οι τουρκικές αρχές κινήθηκαν τόσο γρήγορα να συλλάβουν και να διώξουν δεκάδες χιλιάδες άνθρωπους από την κυβέρνηση και τα άλλα θεσμικά όργανα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, είπε ότι είναι πιθανό πως οι κατάλογοι και τα σχέδια είχαν παρασκευαστεί πριν από το αποτυχημένο πραξικόπημα.

"Εάν αυτές οι επιχειρήσεις εναντίον των υπόπτων δεν είχαν προετοιμαστεί εκ των προτέρων, τότε ο Ερντογάν και οι ομάδες του είναι πνευματικοί γίγαντες, κάνοντας κάτι τέτοιο σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό θα απαιτούσε ικανότητες που δεν έχουμε δει από κάθε άλλο λαό στη γη" είπε ο Ρόουντ.

Κατά τον αμερικάνο αξιωματούχο, οι ισλαμιστές του Ερντογάν επιδιώκουν να αποκαταστήσουν το Οθωμανικό χαλιφάτο ως ένα βήμα στο δρόμο προς τον ισλαμική κυριαρχία στον κόσμο ενώ επικαλείται τη συχνά επαναλαμβανόμενη φράση Ερντογάν "η δημοκρατία είναι ένα τρένο που μπορείτε να κατεβείτε τη στιγμή που θα φτάσετε στον προορισμό σας" και συνεχίζει:

"Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα μιλά για το δημοκρατικό τρόπο, αλλά ο πρόεδρος της Τουρκίας χρησιμοποιεί τη δημοκρατία ως μέσο για την επίτευξη του στόχου του".

Θα πρέπει επίσης να θυμόμαστε, κατέληξε, ότι σύμφωνα με πολλαπλές έρευνες, οι περισσότεροι Τούρκοι θεωρούν τους εαυτούς τους πρώτα μουσουλμάνους και ύστερα Τούρκους, κάτι το οποίο εξηγεί τη στήριξη που έχει συγκεντρώσει από την απόπειρα πραξικοπήματος και στις προηγούμενες εκλογές ο Ερντογάν.

Από την άλλη βέβαια, αν επρόκειτο για ένα αλήθινο πραξικόπημα όπου κάποιοι έκαναν πίσω στο παρά πέντε και με δεδομένη την υψηλή εμπλοκή της βάσης του Ιντσιρλίκ και συνεπώς των ΗΠΑ, τότε όλοι οι αναλυτές από την άλλη μεριά του Ατλαντικού, ειδικά όσοι έχουν θητεύσει στο Πεντάγωνο, έχουν λόγους να βλέπουν τέτοια σενάρια.

Κρατάμε τα στοιχεία και περιμένουμε να δούμε τις επόμενες κινήσεις όλων των παικτών για να λύσουμε τις απορίες μας.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail