Σχέδιο απόδρασης μετά την «πόρτα» των δανειστών

Στα βράχια έπεσε η περιβόητη και μετά πολλών βαΐων και κλάδων ανακοινωθείσα από το Μέγαρο Μαξίμου προσπάθεια του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, να φέρει στο επίπεδο μιας έκτακτης Συνόδου Κορυφής τα αδιέξοδα της συγκυβέρνησης και το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές.

Την ώρα που κυβερνητικοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να εξαπολύουν μύδρους κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και η Ηρώδου Αττικού βαδίζει σε χνάρια επικίνδυνα για την ίδια τη χώρα, κυνηγώντας την ουρά της γύρω από το αποτυχημένο μοντέλο του 2015, η Ευρώπη γύρισε την πλάτη στην επιχείρηση του κ. Τσίπρα να αναζητήσει σωσίβιο σωτηρίας στην πολιτική διαπραγμάτευση.

Οι Βρυξέλλες έδειξαν στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων το δρόμο των αριθμών και όχι των λέξεων, με τον αιφνιδιασμό της Αθήνας να είναι απόλυτος και να αποτυπώνεται εμφατικά στη φρασεολογία της κυβερνητικής εκπροσώπου, Ολγας Γεροβασίλη, από την αίθουσα της ενημέρωσης. Οσο η μία κυβίστηση διαδέχεται την άλλη, με ρυθμούς πολιτικού τραμπολίνο, η σεναριολογία για πρόωρη προσφυγή στην κάλπη εντείνεται και κρατά σε περιδίνηση τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της Κουμουνδούρου και του κόμματος Καμμένου. Παρά το γεγονός, μάλιστα, πως από το Μαξίμου αποκρούουν κάθε συζήτηση για εκλογές-απόδραση από τη δύσκολη πραγματικότητα, η ουσία είναι πως ουδείς μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά όσον αφορά στη δραματικότητα των εξελίξεων.

Ο κ. Τσίπρας… έφαγε πόρτα από τους εταίρους, το Ταμείο παραμένει ακλόνητο στη θέση του, τα δημόσια ταμεία αδειάζουν και στο κυβερνητικό οικοσύστημα αναμένουν στωικά… κάποιο θάμα σε ένα νέο Eurogroup, αν και πλέον η ωμή πραγματικότητα της φράσης Τσακαλώτου «εάν μπούμε στον Μάιο καήκαμε» στοιχειώνει το επιτελείο του πρωθυπουργού.

Η… κακή χθεσινή ημέρα φάνηκε από την αρχή της για το Μέγαρο Μαξίμου. Η αρνητική στάση και το βροντερό «όχι» του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόλαντ Τουσκ, απέναντι στο αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για σύγκληση Συνόδου Κορυφής είχε διαφανεί από τη στιγμή που ο Ελληνας πρωθυπουργός κάλεσε στο τηλέφωνο τον ανώτατο Ευρωπαίο αξιωματούχο. Ο κ. Τσίπρας πήγε για έκτακτη Σύνοδο αλλά έφυγε με την πιθανότητα ενός Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, με το απόλυτο φιάσκο να αποτυπώνεται ακόμα και σε αυτή καθαυτή την ανακοίνωση της κυβέρνησης. «Ο πρωθυπουργός εξέφρασε στον κ. Τουσκ τη δυσαρέσκειά του, τόσο για την επιμονή εκ μέρους του ΔΝΤ σε μέτρα πέραν της Συμφωνίας του Ιουλίου 2015, όσο και για την αδυναμία σύγκλησης του Eurogroup.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον πρόεδρο Τουσκ, εφόσον η αδυναμία σύγκλησης του Eurogroup επιβεβαιωθεί τις επόμενες ώρες, να αναλάβει πρωτοβουλία σύγκλησης Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης, προκειμένου να επανεπιβεβαιωθούν τα συμφωνηθέντα και να αποφευχθεί νέος κύκλος αβεβαιότητας για την ευρωζώνη. Ο πρόεδρος Τουσκ διαβεβαίωσε τον Ελληνα πρωθυπουργό ότι, εντός της ημέρας, θα αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να εξετάσει τη δυνατότητα άμεσης σύγκλησης του Eurogroup», ανέφερε το Μέγαρο Μαξίμου. Σε απλά λόγια, βράχια….

ΔΗΜΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ / ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail