Μυστική συμφωνία Μόσχας - Καΐρου - Ο Πούτιν βάζει στο παιχνίδι της Συρίας τον Ελ-Σίσι! Η έξυπνη κίνηση με την Egyptair

Η Egyptair ξανά στη Δαμασκό
Στρατής Μαζίδης

Μια νέα μυστική συμφωνία έχει διαμορφωθεί στη Μέση Ανατολή. Την περασμένη εβδομάδα, τα γραφεία της Ρωσικής και Αιγυπτιακής Προεδρείας διατύπωσαν μια μυστική τριμερή συμφωνία για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ της Μόσχας, του Καΐρου και της Δαμασκού όπως αποκαλύπτει η ισραηλινή debka.

Το αρχικό σημείο αυτή της συμφωνίας ήταν οι πρώτες επιβατικές πτήσεις της Egyptair στο διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού καθώς και του Χαλεπίου στη Βόρεια Συρία.

Έτσι, η Egyptair κατέστη η πρώτη αραβική αεροπορική εταιρεία που επανεκκίνησε τις πτήσεις προς την συριακή πρωτεύουσα πόλεμο από το 2012.

Η κίνηση αυτή ήταν μια ψήφος εμπιστοσύνης του προέδρου ελ-Σίσι τόσο α. απέναντι στον Μπασάρ αλ Ασαντ απέναντι στους αντιπάλους του στον αραβικό χώρο και β. στη ρωσική πολιτική για τη διατήρηση του νομίμως εκλεγμένου σύριου προέδρου στη θέση του ενάντια στις ισχυρές φωνές της Δύσης που επιζητούν την αποπομπή του.

Η επανέναρξη των πτήσεων της Egyptair στη Συρία και ιδιαίτερα στο Χαλέπι σηματοδοτεί την επιβεβαίωση του ότι η ρωσική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία έχει κατάστησει την εμπόλεμη χώρα ένα ασφαλέστερο μέρος όπου τα αεροσκάφη θα μπορούσαν να προσγειωθούν χωρίς φόβο.

Η Μόσχα είχε δώσει πολύ μεγάλη σημασία σε αυτή την κίνηση και ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πίεσε σκληρά για να λάβει χώρα πριν από τη χθεσινή διάσκεψη των ομάδων ανταρτών της Συρίας στη Σαουδική Αραβία.

Σε διπλωματική επικοινωνία με το Ριάντ, οι Ρώσοι προέτρεψαν τους οικοδεσπότες να κυριαρχήσουν στις ομάδες των ανταρτών τους οποίους στηρίζουν με όπλα και χρήματα ώστε να αρχίσουν απευθείας διαπραγματεύσεις με τον Ασάντ για τον τερματισμό του πολέμου.

Όσον αφορά το Κάιρο, ο Πούτιν επιβράβευσε τον πρόεδρο Ελ-Σίσι για τη χειρονομία του με την επανέναρξη των πτήσεων των ρωσικών αεροπορικών εταιρειών προς την Αίγυπτο που είχαν ανασταλεί μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Σινά. Ωστόσο για την ώρα οι πτήσεις θα είναι μόνο από και προς το Κάιρο. Ως εκ τούτου θα μετριαστεί σημαντικά και η απώλεια εσόδων στον τουρισμό της χώρας από τη ρωσική αγορά.

Ο πρόεδρος Πούτιν έχοντας αντιληφθεί τις στρατηγικές κινήσεις της Αιγύπτου στην περιοχή και την ανάδειξή της σε περιφερειακή δύναμη έπαιξε έξυπνα το χαρτί του ρωσικού τουρισμού και έβαλε τον Ελ-Σίσι στο άρμα των συμμάχων της Δαμασκού.

Αναμένουμε τις επόμενες ενέργειες της μυστικής συμφωνίας.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail