Φοροφυγάδες φαντάσματα

Του Άγη Βερούτη

Ας καταλάβει το κράτος πως Φοροφυγάς δεν είναι όποιος δεν έχει να πληρώσει τα χαράτσια, αλλά όποιος αποκρύπτει φορολογητέα έσοδα.

Για να πιάσουν φοροφυγάδες πρέπει να ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασμούς και να ελέγχουν τα τελωνεία, όχι να κυνηγούν 80χρονους συνταξιούχους για τον ΕΝΦΙΑ.

Μια καλή αρχή για να χτυπήσουν φοροδιαφυγή δισεκατομμυρίων ευρώ είναι να ξεκινήσουν ελέγχους ενδομιλικών συναλλαγών. Αλλά πού;

Για να πουλήσει το προϊόν της οποιαδήποτε εταιρία ή φυσικό πρόσωπο σε μια οικονομία, βασίζεται στους καταναλωτές, οι οποίοι θα διαθέσουν μέρος από το εισόδημά τους για να αγοράσουν το προϊόν.

Για να έχουν εισόδημα οι καταναλωτές πρέπει να εργάζονται, άρα να υπάρχει δομημένη οικονομία με φορολογικές αρχές, καταστήματα που να προστατεύονται από την εγκληματικότητα με αποτελεσματική αστυνόμευση, και μια λειτουργική παιδεία που να παράγει μορφωμένους πολίτες για να στελεχώσει τις λειτουργικές θέσεις εργασίας που απαιτούν πτυχία.

Επίσης η χώρα πρέπει να δαπανά ένα ποσόν για εθνική άμυνα, ώστε η οικονομία να προοδεύει χωρίς εξωγενείς απειλές και εμπόδια, καθώς και να έχει ένα κρατικό σύστημα υγείας που να καλύπτει τουλάχιστον τους άπορους που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ιδιώτες ιατρούς.

Όλα τα παραπάνω απαιτούν η κοινωνία να ξοδεύει κοινωνικούς πόρους (χρήμα και απασχόληση ανθρώπων που εργάζονται στο δημόσιο τομέα) για να τα εξασφαλίζει.

Γι΄ αυτό η κοινωνία πρέπει να συλλέγει φόρους από όποιον επωφελείται από το εύρυθμο περιβάλλον που εξασφαλίζει ένα οργανωμένο κράτος, είτε είναι πολίτης, είτε εταιρία.

Αν κάποιος αποκρύψει τα έσοδά του και πληρώσει λιγότερους φόρους από όσους δικαίως του αναλογούν, τότε ουσιαστικά απολαμβάνει το αγαθό της εύρυθμης κοινωνίας λάθρα.

Το κόστος το μεταθέτει αδίκως στους υπόλοιπους συντελεστές της οικονομίας που πληρώνουν τους δίκαιους φόρους τους: πολίτες και εταιρίες.

Αυτός είναι ο Φοροφυγάς.

Σε αντίθεση με εκείνον που υπερφορολογείται και αδυνατεί να ανταποκριθεί συσσωρεύοντας οφειλές φόρων προς το κράτος, ο οποίος είναι ο φοροφειλέτης.

Το ελληνικό κράτος κυνηγάει τους φοροφειλέτες, σαν το Σερίφη του Νότιγχαμ, ενώ αφήνει τους φοροφυγάδες να αλωνίζουν, από εμπόρους ναρκωτικών ως λαθρέμπορους καυσίμων και τσιγάρων, ως εισαγωγείς προϊόντων μαϊμού, ως ενεχυροδανειστές που ρευστοποίησαν τα κοσμήματα των Ελλήνων στα 6 χρόνια της κρίσης και τα στείλανε στη Γερμανία σε βαλίτσες, εισπράττοντας υπερκέρδη αφορολόγητα.

Έμποροι μιζέριας και αδικίας, οι φοροφυγάδες είναι γνωστοί και υπεράνω δικαιοσύνης.

Από την άλλη οι φοροφειλέτες παράλογων και αδίκων φόρων θα χάσουν τα σπίτια τους.

Να τους χαιρόμαστε τους αναδιανομείς των περιουσιών των Ελλήνων...

Ειδικά εκείνους που στη Βουλή αγορεύουν για το πώς θα αναδιανείμουν το εισόδημά σου, αλλά ξεχνάνε να δηλώσουν κανένα δυάρι εκατομμύρια ευρώ και καμιά σαρανταριά ακίνητα.

Ειδικά αυτούς.

liberal.gr
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail