ΟΠΙΣΘΟΧΩΡΕΙ Η ΑΓΚΥΡΑ; Τουρκικά στρατεύματα εγκαταλείπουν τη Bashiqa και κινούνται βορειότερα

Στρατής Μαζίδης

Μέρος των τουρκικών στρατευμάτων που έχουν αναπτυχθεί στο Βόρειο Ιράκ, εγκατέλειψαν το στρατόπεδο Bashiqa κινούμενα βόρεια ως μέρος της «νέας συμφωνίας», δήλωσε μια στρατιωτική πηγή στη daily sabah.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα ανεπτυγμένα στρατεύματα στη Bashiqa άρχισαν να κινούνται βόρεια με ένα κομβόι αποτελούμενο από 10-12 οχημάτα με την πηγή να δηλώνει πως η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος της νέας συμφωνίας.

Επίσηςς απροσδιόριστος αριθμός τεθωρακισμένων αποσύρθηκε από το στρατότεδο.

Ήταν 4 Δεκεμβρίου, όταν 150 Τούρκοι στρατιώτες με βαρύ οπλισμό και τεθωρακισμένα έφτασαν στις παρυφές της υπό τη Daesh κατεχόμενης επαρχίας της Μοσούλης στο βόρειο Ιράκ για να εκπαιδεύσουν τις δυνάμεις των ιρακινών, ενώ η Βαγδάτη απαίτησε την απόσυρση των στρατιωτών κινούμενη παράλληλα σε διπλωματικό επίπεδο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. 

Η Βαγδάτη είχε επίσης δώσει στην Τουρκία ένα τελεσίγραφο 48 ωρών για να αποσύρει τις δυνάμεις της, διαφορετικά άφηνε ανοικτές "όλες τις διαθέσιμες επιλογές."

Η Τουρκία αναφέρει πως 150 στρατιώτες και έως 25 τεθωρακισμένα που σταθμεύουν στη Bashiqa βρίσκονται εκεί για την προστασία εκπαίδευση των εθελοντών ιρακινών στρατιωτών να πολεμήσουν τη Daesh.

Η εκπαιδευτική αποστολή έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Μάρτιο και μέχρι σήμερα δεν έχει εμπλακεί σε οποιαδήποτε μάχη.

Τέλος είχε προηγηθεί επιστολή του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου στον ιρακινό ομόλογό του Haider Al-Abadi στην οποία τόνισε τη δέσμευση της γείτονος για συνεργασία με το Ιράκ, και συμπλήρωνε πως «δε θα αναπτύξει περισσότερα στρατεύματα στη Bashiqa μέχρι οι ανησυχίες σας σχετικά με το θέμα αυτό να αμβλυνθούν».
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail