Τουρκία και Ελευθερία του Τύπου

Της Μελίνας Κονταξή

Τουρκικό δικαστήριο διέταξε χθες τη φυλάκιση δύο εξεχόντων δημοσιογράφων της αντιπολίτευσης ενώ εκκρεμεί η δίκη τους για τρομοκρατία και αποκάλυψη κρατικών μυστικών.

Το Μάιο η εφημερίδα Χουριέτ στην οποία εργάζονται, είχε δημοσιεύσει εικόνες που χρονολογούνται από το 2014 και έδειχναν Τουρκικά φορτηγά να μεταφέρουν πυρομαχικά σε Σύριους αντάρτες.

Τουρκικό δικαστήριο είχε διατάξει τον Απρίλιο τη σύλληψη 17 Τούρκων αξιωματικών της χωροφυλακής γιατί έκαναν έρευνα σε φορτηγά της ΜΙΤ που πήγαιναν στην Συρία τον Γενάρη του 14, όπως και των κατηγόρων που έδωσαν την εντολή για την έρευνα. Ο αντιπρόεδρος του κόμματος του Ερντογάν είπε ότι προορίζονταν για τον ελεύθερο συριακό στρατό, χωρίς αυτό φυσικά να εξηγεί την μυστικότητα, καθώς ο ελεύθερος συριακός στρατός δε θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση και δεν υπήρχε λόγος για τον κρυφό εξοπλισμό του. Ανεξήγητο δε και το ότι κορυφαίοι Τούρκοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένων του Ερντογάν και του Νταβούτογλου, ισχυρίζονταν, μέχρι την παραδοχή από τον αντιπρόεδρο του κόμματος πως επρόκειτο για στρατιωτικό υλικό, ότι τα φορτηγά μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στους Τουρκμένους.

Σε μια χώρα που έφηβοι συλλαμβάνονται με την κατηγορία ότι προσβάλλουν τον πρόεδρο, άμαχοι Κούρδοι δολοφονούνται σχεδόν κάθε μέρα (σε μία μόνο Κουρδική πόλη, την Νουσαϊμπίν, 9 άμαχοι δολοφονήθηκαν από τις Τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας κατά την διάρκεια πολιορκίας που κράτησε δύο εβδομάδες), σε μια χώρα που φυλακίζει δημοσιογράφους, ονομάζοντας κρατικό μυστικό την αποκάλυψη της βοήθειας που προσφέρει σε ισλαμιστές... όλα μπορούν να συμβούν.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail