Οι πρώτες δημοσκοπήσεις, ο αέρας στην ατμόσφαιρα, τα πρώτα συμπεράσματα και το πιθανό ΚΛΕΙΔΙ της νίκης

Του Στρατή Μαζίδη

Αν και απεχθάνομαι τις δημοσκοπήσεις, έχω την αίσθηση πως αυτή τη φορά μάλλον συμπλέουν ως ένα σημείο με τις τάσεις της κοινωνίας.

Υπάρχει κανείς αυτή τη στιγμή που είναι ευχαριστήμενος από την κυβέρνηση;

Επί της ουσίας έχουμε τρία βασικά συμπεράσματα από τα γκάλοπ:

1. Φαίνεται ότι πάμε σε μεγάλη μάχη, ντέρμπι όπως λένε, μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ

2. Οδεύουν προς εξαφάνιση οι ΑΝΕΛ στο δρόμο που χάραξαν πιο μπροστά ΛΑΟΣ και ΔΗΜΑΡ

3. Αγκομαχεί το ΠΑΣΟΚ

4. Στερεύει το Ποτάμι

5. Ενισχύεται σημαντικά η Χρυσή Αυγή

6. Η ΛΑΕ μπαίνει στη Βουλή

7. Η Ενωση Κεντρώων κερδίζει και αυτή το εισιτήριο στο Κοινοβούλιο

Στα παραπάνω επτά βασικά συμπεράσματα το μόνο το οποίο ίσως δεν φανταζόμασταν ήταν το πρώτο αλλά και το έκτο ως προς το χαμηλό ποσοστό που δίνεται στο κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Ας τα δούμε αναλυτικά.

ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ

Είναι νομίζω πασιφανές ότι κομματικά - πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε δυσμενέστερη θέση από τη ΝΔ. Γιατί:

α. ο ΣΥΡΙΖΑ επί της ουσίας διασπάστηκε, με τους πρωτοκλασάτους βουλευτές του να πηγαίνουν στη ΛΑΕ όπου μετά τη σημερινή ανακοίνωση Βαλαβάνη, η οποία είχε διαψεύσει πριν λίγες ημέρες την ένταξή της φανερώνεται ότι έχει επιλεχθεί η στρατηγική της με σχέδιο προοδευτικής ανακοίνωσης ένταξης μελών μέχρι την τελευταία στιγμή που κλείνουν τα ψηφοδέλτια με σκοπό να διαφανεί ότι υπάρχει ένα ενεργό, σε εξέλιξη ρεύμα, υπέρ της ΛΑΕ. Επίσης, κι ίσως αυτό να είναι βασικότερο, αποχωρούν στελέχη της βάσης, των τοπικών οργανώσεων.

β. Έγινε παντελώς ρεζίλι διότι προκάλεσε τις εκλογές υποσχόμενος τα πάντα στους πάντες και λέγοντας πως δεν υπάρχει ούτε μια στο εκατομμύριο να πει όχι η Μέρκελ και τελικά είπε ναι ο Τσίπρας.

Ο άνθρωπος που θα καταργούσε τα μνημόνια, που μιλούσε ειρωνικά - προκλητικά, αναρτούσε καυστικά tweets ελάχιστο διάστημα προ των εκλογών, απλά διασύρθηκε. Επιπλέον ομολογεί την ασχετοσύνη του λέγοντας: δεν ήξερα, δε φαντάστηκα, νόμιζα, υπέθεσα, δεν εκτίμησα σωστά κ.ο.κ. λησμονώντας πως εδώ έχουμε να κάνουμε με κανονική ζωή κι αληθινούς ανθρώπους.

Ο Τσίπρας ψηφίστηκε διότι αφενός ο λαός ακόμη αρέσκεται στις υποσχέσεις κι αφετέρου επειδή πολλοί θεώρησαν ότι χειρότερα δε γίνεται.

Ωστόσο η κυβέρνηση επτά μήνες δεν πήρε ούτε ένα αναπτυξιακό μέτρο. Ποιος την εμπόδισε να πατάξει τη γραφειοκρατία και το χαρτομάνι;

Μόνο ένα μεθοδεύει, όπως σχεδίαζε και η ΝΔ φυσικά, το περιουσιολόγιο. Για αυτό και ο πασοκοδιορισθείς, μη αιρετός αλλά φυτευτός Αλεξιάδης παρέμεινε στη θέση του, να απειλεί τον ελληνικό λαό ότι θα κατάσχει το βιος!

Τους ανέργους απλά τους ξέχασε με τον Αλέξη Τσίπρα να ομολογεί κυνικά ότι θα δώσει μάχη για τη γενιά των παιδιών του δημοτικού! Άρα οι σημερινοί άνεργοι οδηγούνται στον κλίβανο.

Επίσης καταφέρε με την ανεκδιήγητη Τασία Χριστοδουλοπούλου να γεμίσει τη χώρα με λαθρομετανάστες από όλες τις χώρες του Σιάμ αλλά χάρη σε μια ελάχιστη μειοψηφία Σύριων προσφύγων, χαρακτηρίζονται όλοι ως τέτοιοι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για αυτοδυναμία; Μα πως; Αυτό ίσως ήταν εφικτό και με τρομακτικά ποσοστά πριν το Δημοψήφισμα. Τώρα όμως; Το ταβάνι του ήταν το 36% και ήδη ένα τουλάχιστον 6% πάει στη ΛΑΕ. Από κει πέρα θα κρατήσει τη δύναμή του;

Πχ υπάρχει περίπτωση να πάρει ψήφο στην Κω; Τη Σάμο; Τη Λέσβο; Την Κάλυμνο;

Θα τον ψηφίσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις με την αύξηση της φορολογίας, την προκαταβολή φόρου στο 100% και τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές; Με τα capital controls που ο Τσίπρας δεν περίμενε (κι ούτε ήξερε τι είναι) αλλά αυτοί κάηκαν και δεκάδες χιλιάδες απολύονται;

Θα τον ψηφίσουν οι εργαζόμενοί τους; Οι άνεργοι που τους πούλησε; Οι συνταξιούχοι που σήμερα στα ΑΤΜ πήραν ψαλιδισμένη σύνταξη;

Οι μόνοι που μπορεί να τον ψηφίσουν είναι τα κομματικά διορισμένα στρατεύματα στο Δημόσιο αλλά κι αυτά έχει αποδειχθεί στις εκλογές ότι "πουλάνε" τις κυβέρνησεις που σφάζουν όλη την κοινωνία για χάρη τους.

Στην αντιπέρα όχθη βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία. Η ΝΔ δε θα πάρει ενδεχομένως το πρωτάθλημα γιατί παίζει καλή μπάλα αλλά γιατί ο πρώτος είναι πανάθλιος. Η ΝΔ καταψηφίστηκε και καταποντίστηκε, ωστόσο στην Ελλάδα πλέον τα τελευταία χρόνια όλα αλλάζουν άρδην και άμεσα.

Το ποσοστό του Ιανουαρίου θεωρώ ότι είναι δύσκολο να κατέβει διότι Σαμαρά ψήφισαν όσοι ήθελαν ευρώ και μνημόνιο. Γιατί να φύγουν; Ειδικά τώρα που βλέπουν πως ο Τσίπρας κατακρημνίζεται και ότι η ΝΔ χαζοαναπνέει. Ας μη μας διαφεύγουν δύο ζητήματα:

> ο Σαμαράς δεν επέβαλε νέους φόρους. Το ότι βέβαια είχε συμφωνήσει υψηλά πλεονάσματα κι ένας Θεός ξέρει τι θα ακολουθούσε, δεν ισχύει διότι το ρολόι σταμάτησε στις 25/1/2015.

> η κατάσταση στα σύνορα της χώρας ήταν πολύ καλύτερη. Σαφέστατα όποιος διάβαζε το καθημερινό δελτίο τύπου του λιμενικού έβλεπε το χάλι, αλλά αυτό που γίνεται σήμερα στη νιοστή είναι πρωτοφανές.

Η ΝΔ έχει ένα ακόμη προσόν που την έτρωγε τις περασμένες δεκαετίες. Δεν υπάρχει εσωστρέφεια. Η απουσία ικανών στελεχών και ο φόβος ανάληψης της ευθύνης, έφεραν το διορισμό του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην προεδρία. Όλοι βολεύτηκαν. Ποιος να την αναλάβει; Η Ολγα; Ο Κούλης; Ο Μάκης; Ο Αδωνις; Έλεος! Μόνο ίσως ο Τζιτζικώστας θα μπορούσε να δοκιμαστεί. Μετέθεσαν το λοιπόν πρόβλημα της αρχηγίας για αργότερα και ησύχασαν. Ωστόσο ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα δε φαντάστηκαν ότι θα τα έκανε τόσο θάλασσα ο Τσίπρας σε όλα τα επίπεδα αφου:

. και μνημόνιο (και τι μνημόνιο!) έφερε
. και τη διαπλοκή δε χτύπησε
. και λαθρομετανάστες γεμίσαμε
. και όλοι οι όμοροι γείτονές μας χλευάζουν και μας προκαλούν
. και κατάφερε να πέσει και να διαλύσει το κόμμα μόνος του αφού όλοι οι άλλοι της αντιπολίτευσης δεν ήταν ικανοί.

Με λίγα λόγια ο Μεϊμαράκης δεν έχει πρόβλημα εκ των έσω και δεν τον καταδιώκει κανείς. Αντίθετα το μονοθέσιο (κυριολεκτικά πια) του Τσίπρα βλέπει γύρο με το γύρο τη διαφορά να μειώνεται και το αμάξι του να εμφανίζει προβλήματα.

Πολύ λένε ότι ο Τσίπρας θα κοιτάξει να πάρει τις εκλογές μόνος του με το μότο το πρωθυπουργός Τσίπρας ή Μεϊμαράκης;

Αυτό θα ήταν βάσιμο αν το επιχειρούσε πριν ενταχθεί στους γερμανοτσολιάδες και ξανακολλήσει τα μνημόνια.

Με τα "δε φαντάστηκα, δεν ήξερα, δεν περίμενα, το ΟΧΙ ήταν όχι στο Γιούνκερ, είμαι υπερήφανος, μαθαίνω πάνω στο σβέρκο σας" γιατί ο εκλογέας να πει, ΝΑΙ εσένα θέλω; Όσοι δεν επιθυμούμε το μνημόνιο δεν έχουμε κανένα λόγο να τον ψηφίσουμε (εδώ δεν το κάναμε την πρώτη φορά), όσοι πάλι το επιθυμούν γιατί να μην προτιμήσουν το κόμμα που εξαρχής το υποσχόταν και ίσως το εφάρμοζε καλύτερα;

Τον χέστη τζογαδόρο με τα λεφτά των άλλων ή τον παραδοσιακό ταβερνιάρη που τα έχει καλά με τους πελάτες και δεν τους προσβάλλει;

Κλείνοντας το δίδυμο ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ θα ήθελα να προσθέσω τα εξής:

1. Ο Μεϊμαράκης έχει καθαρό δρόμο μπροστά του και την άνεση να μην έχει εσωτερικούς πονοκεφάλους. Δεν μπάζει νερά. Παίζει τη...μπάλα του κι αν του κάτσει;!

2. Είναι φανερό και οι πράξεις του Τσίπρα το φανέρωσαν, πως η σπουδή του για κάλπες αποδεικνύει ότι ώρα με την ώρα χάνει, δεν κερδίζει. 

Δε γνωρίζω αν ο Τσίπρας επιθυμεί να δραπετεύσει. Υπήρχαν και λιγότερο περίπλοκοι τρόποι να το πραγματοποιήσει. Ωστόσο κάνει ότι καλύτερο μπορεί για να χάσει. Το ηθικό του πλεονέκτημα ξεθώριασε μπροστά στα ψέματα και την απραξία. Σε τέτοιο βαθμό ώστε ζωοποίησε τους πεθαμένους.

Το πιθανό ΚΛΕΙΔΙ της νίκης θα είναι οι φόροι. Μέχρι σήμερα έχει αποδειχθεί πως οι έλληνες ψηφοφόροι έλκονται από υποσχέσεις χρηματικές. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη με σημαία την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και το αφορολόγητο των € 12.000,00.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέστρεψε πλέον το κλειδί αυτό για τον εαυτό του. Τώρα θα το δοκιμάσει και η ΝΔ που μπορεί να λέει ότι είχε αρχίσει να μειώνει τους φόρους. Άσχετα βέβαια αν με όσα είχε συμφωνήσει θα έπρεπε μετά να μας ξεζουμίσει. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι η μόνη από τους δύο που μπορεί να παίξει το χαρτί της ελάφρυνσης της φορολογίας. Ήδη στα πάνελ το δοκιμάζει στην κλειδαριά.

Και βέβαια άλλο η "ανεδαφική" κατάργηση που είδαμε τι επέφερε και διαφορετικό η πιο λογική ελάφρυνση.

Όπως και να έχει πάντως νομίζω ότι στην περίπτωση των δύο αυτών κομμάτων όλα φαντάζουν πιθανά κι αδύνατα μαζί. Σίγουρα ανοίγεται ένα δύσκολο κι ενδιαφέρον 20ημερό.

ΑΝΕΛ

ΑΝΕΛ πλέον δεν υπάρχουν. Το κόμμα του Πάνου Καμμένου θα είχε πεθάνει προ πολλού. Όμως ο Καμμένος έπαιξε έξυπνα με το θέμα του φόβου για το άγνωστο του ΣΥΡΙΖΑ και τις επικίνδυνες εθνικές του θέσεις. Έτσι εμπνεύστηκε το ρόλο του θεματοφύλακα και αυτοδιορίστηκε. Ο λαός πράγματι υπέγραψε το διόρισμο και αν υπήρχε επιπλέον χρόνος, θα λάμβανε μεγαλύτερο ποσοστό. Ωστόσο αν πούμε ότι η επιλογή Καμμένου έμοιαζε με ένα πολιτικό "προφυλακτικό", τότε αυτό πάνω στην πράξη τρύπησε!

Ο Καμμένος την ώρα της ιθαγένειας και της εξέλιξης της απόβασης στα νησιά, ουδέν έπραξε. Μόνο αυγά εισέπραξε. Πιθανότατα γλυκάθηκε από τη θέση που τόσο ονειρευόταν και τα σενάρια με ΝΑΤΟ, Ρωσία, Τελ Αβίβ, Κάλυμνο, F-15 κτλ.

Τα στελέχη του τον εγκαταλείπουν στη βάση. Όπως και τον Τσίπρα. Είναι σα να βάλεις εκρηκτικά στα θεμέλια ενός κτιρίου. Τι μπορείς να περιμένεις;

Πλέον ο Πάνος πάνω στο σκάφος θα έχει άφθονο χρόνο να αναρωτηθεί πως αντί να διαδεχθεί τη ΝΔ στην κεντροδεξιά κατάφερε να απωλέσει τα 3/4 της δύναμής του πριν κυβερνήσει και κατόπιν να εξευτελιστεί καταπίνοντας τα αντεθνικά θεσπίσματα του ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΑΣΟΚ - ΠΟΤΑΜΙ

Το ΠΑΣΟΚ νομίζω ότι πολύ δύσκολα θα ξαναδεί τη Βουλή. Πριν δύο μήνες θα το είχαμε σίγουρα πεθαμένο. Λογικά θα λεηλατηθεί μέχρι τέλους από το δίπολο ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ. Η όποια συνεργασία με οτο ΚΙΔΗΣΟ δεν ήταν βέβαιο ότι θα απέφερε. Αυτά καμιά φορά οδηγούν στο αντίθετο αποτέλεσμα. Παράδειγμα η ΔΗΞΑ και η ΔΡΑΣΗ που το Μάιο του 2015 έλαβαν κοντά 2,5% έκαστη αλλά ένα μήνα μετά ενωμένες έπεσαν στο 2%.

Η 51έτους συνταξιούχος Φώφη που αναδείξαμε μέσα από τη Freepen αναρωτώμενοι πότε πρόλαβε (και πότε εργάστηκε) με το προγούλι, δεν κάνει για αρχηγός. Ένα φθαρμένο τζακάτο παλιό πασοκοστέλεχος.

Το Ποτάμι πάλι φαίνεται ότι λίμνασε. Δε δείχνει ότι μπορεί να ανέβει. Το παρελθόν του Θεοδωράκη αλλά και το πολιτικό τουρλουμπούκι δεν αρέσουν. Περισσότερο θυμίζει τουρκική ομάδα μετά τις καλοκαιρινές μεταγραφές. Όπως και οι selfie όσων έγιναν βουλευτές και δεν το περίμεναν ούτε στον ύπνο τους. Λογικά κάποιοι από αυτούς θα ξυπνήσουν απότομα. Είναι δεδομένο ότι μη έχοντας κι αυτό, όπως και το ΠΑΣΟΚ, κάτι διαφορετικό να πει για το αύριο της χώρας εκτός από το Μνημόνιο, το κόμμα που έλεγε φέρτε οτιδήποτε να πω ΝΑΙ, θα συμπιεστεί όσο δεν πάει άλλο από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Η Χρυσή Αυγή δε χρειάστηκε να κάνει τίποτε. Τον Ιανουάριο φάνηκε ότι μετατρέπεται στο ΚΚΕ της άλλης όχθης. Στάσιμη. Ωστόσο το μπάχαλο με τους λαθρομετανάστες θα την οδηγήσει σε άνοδο. Για να της δίνουν τώρα 7%, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να περάσει και το 10%! Το πιθανότερο είναι ότι θα έρθει τρίτη και μόνο η ΛΑΕ μπορεί να την προσπεράσει αν και δύσκολο. Σε κάθε περίπτωση όμως προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ως κόμμα δεν ακούγεται και δεν αντιδρά όπως θα ανέμενε κανείς με το ζήτημα των λαθρομεταναστών. Αλλά ας είναι καλά η Τασία και ο Καμμένος που όντας σε τέσσερα δεν έβλεπε την απόβαση στα νησιά.

Λαϊκή Ενότητα

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης μετακομίζει σιγά σιγά το ΣΥΡΙΖΑ στη ΛΑΕ. Ωστόσο η δυναμική του είναι πόσο θα αρπάξει από το αρχικό κόμμα. Από άλλου δεν αντλεί. Και δεν αντλεί διότι μόνη της η ΛΑΕ περιχαρακώθηκε. Ούτε για αστείο δεν πρέπει να λέμε πως η ΛΑΕ είναι ο θεσμικός αντιπρόσωπος του ΜΕΓΑΛΟΥ ΟΧΙ του Ελληνικού Λαού. Είναι ένα ακόμη αριστερό κόμμα, με στεγανά και όχι πλατύ άνοιγμα σε όλο τον κόσμο όλων των ιδεολογιών.

Μεγάλο μειονέκτημα είναι:

Α. το όνομά της. Περισσότερο θα ταίριαζε το όνομα ΟΧΙ ή ΕΑΜ διότι ο έλληνας ανταποκρίνεται, αντιδρά στα εθνικά ερεθίσματα και το ζήσαμε στις 5 Ιουλίου.

Β. Το σήμα της, πάλι με κόκκινο αστέρι, θυμίζει περισσότερο της αφηρημένη ζωγραφιά ενός παιδιού στο νηπιαγωγείο για τα Χριστούγεννα.

Έπειτα ο Λαφαζάνης είναι αυτός που σιωπηλά ενέκρινε το 6ευρω στους ΔΕΗτζήδες για τα τοστ ενώ οι της Πλατφόρμας κατάπιαν την 20η Φεβρουαρίου και το πρώτο προταθέν μνημόνιο των 8 δις ευρώ του Τσίπρα δίχως να πουν κουβέντα. Στήριζαν την κυβέρνηση αλλά αντιστέκονταν στο μνημόνιο. Ή μήπως μας δούλευαν και απολάμβαναν ως το τέλος τα προνόμια;

Σε κάθε περίπτωση, η ΛΑΕ μπορεί να αναπτυχθεί θεωρητικά ικανοποιητικά τρεφόμενη από το κουφάρι του ΣΥΡΙΖΑ. Υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε και να τον υπερκεράσει.

Ωστόσο με κανένα τρόπο δεν εκπροσωπεί το 62% των Ελλήνων και του ΟΧΙ. Έχει παρωπίδες και είναι αγκυλωμένη. Και ανάπτυξε με Δραχμή δίχως ώθηση στον ιδιωτικό τομέα, δε θα υπάρξει ποτέ.

ΚΚΕ

Το ΚΚΕ είναι η άλλη μεγάλη απογοήτευση. Δε μιλά για έξοδο από την Ευρωζώνη, ει μη μόνο γενικά και όταν βλέπει άλλους να το κάνουν πιο συγκεκριμένα, ξαφρίζει. Περισσότερο ασκεί κριτική στο Λαφαζάνη ο Κουτσούμπας παρά στον Τσίπρα. Νομίζω ότι αποδεικνύεται περίτρανα πως το ΚΚΕ ζει απλά για να φωνάζει πράγματα που δεν επιθυμεί ούτε στο ελάχιστο να γίνουν διότι αισθάνεται άνετα ως οικοπεδούχος του 5-6% λέγοντας τα όσα λέει.

ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ

Ο Βασίλης Λεβέντης που κάποτε είχε πολιτευθεί με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που τον θυμάμαι πριν περίπου 10 χρόνια να επισκέπτεται το γραφείο που εργαζόμουν και να λέει όσα είπε σε ένα μακαρίτη συνάδερφο (άστε το καλύτερα), βλέπει την ευκαιρία του. Γερασμένος με ένα λυπημένο ύφος. Μιλάει μεν λογικά εκτός από τότε που μας αποκαλούσε όλους ζώα, κι είναι ο μόνος που κάνει λόγο για περιορισμό του κράτους κι απολύσεις.

Όμως με προβληματίζει το εξής. Πώς πήρε το 2,2% τον Ιανουάριο; Όπως και ο Γκλέτσος πως το πήρε. Και αν ο Γκλέτσος είναι ο Γκλέτσος και τον είδαμε 1-2 φορές στην τηλεόραση, ο Λεβέντης δεν έπαιζε πουθενά. Άρχισαν κάποιοι να τον βοηθούν με ψήφους; Η Χρυσή Αυγή πχ το 2012 εκτινάχθηκε λόγω της λαθρομετανάστευσης και της εγκληματικότητας. Ο Λεβέντης όμως; Πάντως ήταν ολοφάνερο από το αμέσως επόμενο διάστημα ότι θα μπει στη Βουλή. Πλέον κοσμεί τα πανέλ κι αυτό είναι αρκετό στην Ελλάδα. Μήπως είναι κι αυτός ένας ακόμη χρήσιμος που τον σήκωσαν από τον πάγκο;

Αυτά θεωρώ ότι ισχύουν σήμερα με την όποια επιφύλαξη. Είναι περίεργες αυτές οι εκλογές. Στις δύο πρώτες θέσεις, με τα σημερινά δεδομένα, όλα μπορεί να τα δει κανείς.

Όπως ισχύει και κάτι ακόμη. Όσοι θέλουμε μια καλύτερη Ελλάδα, ανεξάρτητη, αξιοπρεπή, να πατά στα πόδια της, είμαστε εγκλωβισμένοι.

Οδεύουμε ολοταχώς σε συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ ή ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ. Σε μια ακόμη επιλογή δίχως αύριο με ανθρώπους που δεν εργάστηκαν ως επί το πλείστον ποτέ. Η μόνη ελπίδα είναι ποιος θα φτιασιδώσει καλύτερα την κόλαση.

Αλλά αυτό είναι ικανός λόγος να επιλέξει κανείς τι θα ψηφίσει; Αυτό θα έπρεπε να είναι το ζητούμενο για μια θεωρητικά ελεύθερη χώρα;
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail